Industry

Το Eurimages χρηματοδοτεί τρεις νέες ελληνικές συμπαραγωγές με 500.000 ευρώ

στα 10

Με το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ ενίσχυσε το Eurimages τρεις ελληνικές συμπαραγωγές στην πρόσφατη συνεδρίασή του, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή τους.

Το Eurimages χρηματοδοτεί τρεις νέες ελληνικές συμπαραγωγές με 500.000 ευρώ

Η τελευταία συνεδρίαση του Eurimages έγινε από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά εκτός ευρωπαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Ντουμπάι. Ο Αλέξης Γρίβας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα στο Eurimages, παρευρέθηκε με τρεις προτάσεις ελληνικής συμπαραγωγής, που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα με το συνολικό ποσό επιχορήγησης των 500.000 ευρώ. Αυτή είναι η δεύτερη συνεδρίαση όπου συμμετέχει ο Αλέξης Γρίβας απ’ όταν ανέλαβε αυτήν την αρμοδιότητα, στην προηγούμενη εγκρίθηκε η ταινία «Ξενία» του Πάνου Χ. Κούτρα, σημειώνοντας επιτυχία και στις τέσσερις ταινίες που έχουν ως τώρα υποβληθεί για χρηματοδότηση. Παρών στο Ντουμπάι ήταν και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ., Γιώργος Παπαλιός, με σκοπό τη διερεύνηση συνεργασιών του Eurimages με χώρες εκτός της Ευρώπης.

Οι τρεις ταινίες που επιχορηγήθηκαν από το Eurimages είναι οι εξής:

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Εξαδάκτυλος», συμπαραγωγή με Γερμανία και Κύπρο, η οποία εξασφάλισε το ποσό των 250.000 ευρώ. Από την ελληνική πλευρά η παραγωγή ανήκει στους Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, Αργοναύτες του Παναγιώτη Παπαχατζή, ΕΡΤ και Feelgood Entertainment η οποία έχει αναλάβει και τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο. Από τη Γερμανία η συμπαραγωγός εταιρεία είναι η Μatch Factory του Μάικλ Βέμπερ, η οποία έχει και τα δικαιώματα διεθνών πωλήσεων της ταινίας, ενώ από την πλευρά της Κύπρου συμμετέχουν η εταιρεία του Γιάννη Οικονομίδη και το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα γυρίσματα του «Εξαδάκτυλου» θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έντεκα εβδομάδες.

H ταινία «I Am Not Him» του Ταϊφούν Περσελιμόγλου (σκηνοθέτη της «Περούκας» του 2010), σε συμπαραγωγή Τουρκίας, Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, η οποία εξασφάλισε το ποσό των 150.000 ευρώ. Για την Τουρκία, παραγωγός εταιρεία είναι η Zuzi Film, για την Ελλάδα η Bad Crowd του Νίκου Μουστάκα, για τη Γερμανία η εταιρεία Bredok Film και για τη Γαλλία η Arizona Production. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Η ταινία «Modris» του πρωτοεμφανιζόμενου Γιούρις Κουρσιέτις, σε συμπαραγωγή Λετονίας, Ελλάδας και Γερμανίας, η οποία εξασφάλισε το ποσό των 100.000 ερυώ. Από τη Λετονία την παραγωγή έχει αναλάβει η Red Dot Media, από την Ελλάδα η Boo Productions των Ηρακλή Μαυροειδή και Αγγελου Βενέτη, με εντολοδόχο παραγωγό τη Βίκυ Μίχα και για τις δύο εταιρείες. Από την Ελλάδα επίσης συμμετέχει στην παραγωγή η 2/35 του Νίκου Μούτσελου, ενώ από τη Γερμανία συμμετέχει η εταιρεία Sutor Kolonko. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου.