Buzz

To αγαπημένο μου... του Χίτσκοκ!

στα 10

Το Movieline ρώτησε τους συντελεστές του «Hitchcock», που βγαίνει αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες της Αμερικής, ποια είναι η αγαπημένη τους ταινία και ποια η αγαπημένη τους σκηνή του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Οι απαντήσεις ακολουθούν...

To αγαπημένο μου... του Χίτσκοκ!

Το 2012 θα μείνει στην ιστορία για πολλά πράγματα. Ενα από αυτά θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αλφρεντ Χίτσκοκ ήρθε στην επικαιρότητα (όχι ότι είχε φύγει και ποτέ...) με δύο ταινίες («The Girl», «Hitchcock»), ένα σίριαλ («Bates Motel») μια χαμένη ταινία που αποκαταστάθηκε («The White Shadow»), με το «Vertigo» να κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών στο μεγάλο δημοψήφισμα του βρετανικού περιοδικού «Sight & Sound» και με την προβολή όλων των ταινιών του στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργάνωσε το ΒFI το καλοκαίρι που μας πέρασε...

Το μεγαλύτερο αντίκτυπο όλων των παραπάνω, αναμένεται να προκαλέσει το «Hitchcock», η ταινία του Σάσα Γκερβάσι που αφηγείται το making of του «Psycho» με πρωταγωνιστές τον Αντονι Χόπκινς (στον ομώνυμο ρόλο), την Ελεν Μίρεν (στο ρόλο της συζύγου του Χίτσκοκ, Αλμα) και την Σκάρλετ Γιόχανσον (στο ρόλο της Τζάνετ Λι). Το «Hitchcock» βγαίνει στις αμερικάνικες αίθουσες αυτήν την εβδομάδα και το Movieline ρώτησε τους συντελεστές της τα αγαπημένα τους του Χίτσκοκ.

1

Αντονι Χόπκινς (Αλφρεντ Χίτσκοκ)

Αγαπημένη ταινία: «Το "Vertigo" είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Νομίζω ότι είναι η στοιχειωτική μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν και η ρομαντική εμμονή του Τζέιμς Στίουαρτ με αυτήν τη νεαρή γυναίκα που αποτελεί ένα μυστήριο. Είναι όμορφη, ξανθιά, απρόσιτη. Την ερωτεύεται τρελά, αλλά αυτή σκοτώνεται περίπου στο ένα τέταρτο της ταινίας. Πέφτει από το παράθυρο ή αυτοκτονεί. Μετά εμφανίζεται ξανά στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.

Αγαπημένη σκηνή: Αυτή που αυτός την ακολουθεί στο δρόμο μέχρι το ξενοδοχείο της. Αυτό το απογευματινό φως στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, 54 χρόνια πριν όταν γυριζόταν η ταινία. Και η στιγμή που φεύγει από το δωμάτιο της λέγοντας "Μπορώ να σε καλέσω σε δείπνο;" και η Κιμ Νόβακ γυρίζει κατάματα στην κάμερα και εκεί καταλαβαίνεις τα πάντα. Μαθαίνεις το μυστικό, πως όλο αυτό ήταν στημένο και πως ο Τζέιμς Στίουαρτ είναι το θύμα μιας φρικτής τραγωδίας - του φόνου μιας γυναίκας. Και μετά παθαίνει εμμονή. Την αναγκάζει να κάνει τα μαλλιά της, τις φούστες της τα παπούτσια της έτσι ώστε να μοιάζει στη γυναίκα που αγάπησε. Είναι εμμονικός. Οπως ο Χίτσκοκ ήταν εμμονικός με τα κοστούμια, με το να ντύνει τις γυναίκες ηθοποιούς του. Και όταν πια αυτή αποφασίζει να κάνει τα μαλλιά της όπως τα είχε η Μαντλέν. Αυτή είναι η μυστικιστική ευφυία του Χίτσκοκ. Οι κριτικοί σκότωσαν την ταινία όταν βγήκε. Είπαν ότι είναι σκουπίδια. Τώρα είναι νούμερο ένα.»

2

Σκάρλετ Γιόχανσον (υποδύεται την Τζάνετ Λι)

«Η αγαπημένη μου ταινία του Χίτσκοκ είναι το "Strangers on a Train". Οταν ήμουν παιδί, μου άρεσε το στιλ της, η φωτογραφία, το σασπένς. Μου άρεσαν όλα γύρω απ' αυτήν.»

1

Σάσα Γκερβάσι (σκηνοθέτης του «Hitchcock»)

Αγαπημένη ταινία: «Hello! Το "Psycho". Στη φιλμογραφία πολλών σκηνοθετών υπάρχουν περίπου δύο ή τρία αριστουργήματα. Αλλά στου Χίτσκοκ υπάρχουν δέκα ή δώδεκα. Αυτό είναι πολύ σπάνιο. Αγαπώ επίσης το "Vertigo", γιατί είναι τόσο ρομαντικό. Νομίζω πως είναι ένα ασυνείδητο ξεγύμνωμα του ίδιου του Χίτσκοκ.

Αγαπημένη σκηνή: «Πως μπορώ να μην πω τη σκηνή στο ντους; Είναι τόσο επανασταστική, τόσο σοκαριστική...»

2

Τζέσικα Μπίελ (υποδύεται τη Βέρα Μάιλς)

«Στην πραγματικότητα είδα μόλις το "Dial M for Murder" και το λάτρεψα. Αυτό και φυσικά "Τα Πουλιά".»

2

Τόνι Κολέτ (υποδύεται την Πέγκι Ρόμπερτσον)

«Είναι τόσο δύσκολο να διαλέξεις. Χριστέ μου. Πάντα θα ψήφιζα το "Rear Window". Το "Psycho" είναι ίσως η πιο διάσημη ταινία και ο λόγος για τον οποίο ο Χίτσκοκ είναι μια τεράστια έμπνευση. Ειναι ο master.»

Μάικλ Στούλμπαργκ (υποδύεται τον Λιου Βάσερμαν)

Αγαπημένη ταινία: Είναι αδύνατον να διαλέξεις. Κάθε μια πετυχαίνει ένα τελείως διαφορετικό αίσθημα. Μου αρέσει ειδικά το "Rope", κυρίως λόγω του τεχνικού επιτεύγματος του γυρίσματος ώστε να μοιάζει ολόκληρο το φιλμ σαν μια λήψη.

Αγαπημένη σκηνή: Οταν το αεροπλάνο κυνηγάει τον Κάρι Γκραντ στο "North by Northwest". Θα τη θυμάμαι για πάντα.

2

Τζέιμς Ντ' Αρσι (υποδύεται τον Αντονι Πέρκινς)

Αγαπημένη ταινία: «Νομίζω η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ είναι κάθε φορά αυτή που βλέπεις τελευταία, γιατί τη στιγμή που την παρακολουθείς νιώθεις να σε χτυπάει η ιδιοφυία του και ξεχνάς όλες τις άλλες. Η τελευταία που είδα ήταν το "Foreign Correspondent", μια προπαγανδιστική πολεμική ταινία. Εχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά δυστυχήματα με αεροπλάνο. Πριν τη δω δεν είχα καν ιδέα για την ύπαρξη της. Τώρα είναι η αγαπημένη μου ταινία του.»

Αγαπημένη σκηνή: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η σκηνή του ντους στο "Psycho". Οταν πρωτοπροβλήθηκε ο κόσμος έτρεχε τρομαγμένος έξω από την αίθουσα. Είναι τόσο αρχετυπική.»


Περισσότερος Χίτσκοκ: