Φεστιβάλ / Βραβεία

To 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού κοιτά την πραγματικότητα κατάματα

στα 10

Για όγδοη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λεμεσού συγκεντρώνει μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς απ' όλον τον κόσμο, φιλοδοξώντας να ανοίξει ένα παράθυρο στην πραγματικότητα.

To 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού κοιτά την πραγματικότητα κατάματα

Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λεμεσού παρουσιάζει σε πρεμιέρα 23 ντοκιμαντέρ απ' όλον τον κόσμο, σε ένα πρόγραμμα με ταινίες που ξεχώρισαν, βραβεύθηκαν, έφτασαν μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ και κατάφεραν να οδηγήσουν το σινεμά τεκμηρίωσης σε μια νέα εποχή, μακριά από παραδοσιακές συμβάσεις και αυτό που ο καθένας έχει στο νου του στο άκουσμα της λέξης «ντοκιμαντέρ».

Οπως αναφέρει και το επίσημο Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ: «Σε καιρούς χαλεπούς για κάθε πολιτιστική διοργάνωση, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού κατορθώνει, κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να πραγματοποιηθεί και φέτος, παρουσιάζοντας ένα κόσμο που μας αφορά περισσότερο από ποτέ. Κοινωνίες σε κρίση, άνθρωποι σε κρίση, ζωές σε κρίση. Σκηνικό: ένα ασθενοφόρο στη Σόφια, το ακριτικό νησί της Ικαρίας ή ένα χωριό στην Καμποτία. Στην οθόνη του Θεάτρου Ένα θα λάβει χώρα ένας "αόρατος πόλεμος"! Ταινίες με θέμα την οικονομική κρίση, την τέχνη, το περιβάλλον, την αποκέντρωση και την αναζήτηση του εαυτού, την απελευθέρωση της γυναίκας, μουσικά ντοκιμαντέρ, ταινίες για την παγκοσμιοποίηση και την πάλη του ανθρώπου να διατηρήσει παραδοσιακές αξίες και συνήθειες αλλά και να ζήσει αξιοπρεπώς, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απαρτίζουν το φετινό, πολυδιάστατο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ενα Φεστιβάλ που λειτουργεί από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσης του ως η κυριότερη πλατφόρμα προβολής συγχρόνου, δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην Κύπρο.»

2 The House I Live In

Ανάμεσα στις ταινίες που ξεχωρίζουν βρίσκονται το «The Crash Reel» της Λούσι Γουόκερ που θα ανοίξει και επίσημα το Φεστιβάλ, μια ιστορία ανόδου και πτώσης ενός πρωταθλητή του snowboard, το «Sofia's Last Ambulance» που καταγράφει το προβληματικό σύστημα υγείας της Βουλγαρίας σχεδόν σαν μια ταινία δράσης, το «The House I Live In» για τον πόλεμο των ναρκωτικών στις Η.Π.Α. που κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το «Rain», ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για το ανέβασμα μιας όπερας, το «My Child» που εξερευνά το ρόλο των γονιών μελών της LGBT κοινότητας στην Τουρκία, το «The Machine Which Makes Everything Dissapear» της Τιτανίτ Γκουρτσιάνι για ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό κάστινγ σε χωριά και πόλεις της Γεωργίας, το «F*ck for Forest» όπου η διάσωση του περιβάλλοντος περνάει μέσα από τη διακίνηση ερωτικών ταινιών, το «Black Out» για τα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν στη Γουινέα, το «Google and the World's Brain» για το σχέδιο της Google να σαρώσει κάθε βιβλίο στον κόσμο και τους ανθρώπους που προσπαθούν να τη σταματήσουν και το «Wrong Time Wrong Place» για τη βομβιστική επίθεση στο Οσλο και μια σειρά εκτελέσεων στο νησί Ουτόγια και πως όλα μπορεί να ήταν απλά μια τραγική σύμπτωση.

2 The Act of Killing

Μεγάλα highlights του Φεστιβάλ, η προβολή του αριστουργηματικού «The Act of Klling» του Τζόσουα Οπενχάιμερ με την πιο σινεφίλ αναπαράσταση εγκλημάτων στην Ινδονησία που είδατε ποτέ, το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς «Blood Brother» του Στιβ Χούβερ, μια αφοπλιστικά συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε την Αμερική προκειμένου να ζήσει σε ένα ίδρυμα παιδιών με AIDS στην Ινδία και το «Marley» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ, μια συναρπαστική βιογραφία του Μπομπ Μάρλεϊ, που θα κλείσει και επίσημα την αυλαία του Φεστιβάλ .

2 Κατερίνα Γώγου: Για την Αποκατάσταση του Μαύρου

Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά για ένα ζευγάρι που αποφασίζει να χτυπήσει την οικονομική κρίση μετακομίζοντας στην Ικαρία και το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Κατερίνα Γώγου: Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» για τη ζωή, το έργο και την επίδραση μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του αθηναϊκού τοπίου των τελευταίων δεκαετιών.

2

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες DocsTalk που συνδιοργανώνεται με το Media Desk Κύπρου στο ξενοδοχείο Alasia στη Λεμεσό και στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

Πιο αναλυτικά θα λάβουν χώρα σεμινάριο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με εισηγήτρια την Δανέζα παραγωγό Σίνιε Μπίρτζ, master class με θέμα «Πώς να Δομήσετε την Εναρκτήρια Σεκάνς;» με εισηγητή τον Οβε Ρίσοζ Γιένσεν από το Δίκτυο Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ (EDN), παρουσίαση του transmedia πρότζεκτ «H Zωή και το Εργο του Ρίτσαρντ Βάγκνερ» και παρουσίαση της ταινίας «Η Μηχανή που Κάνει τα Πάντα να Εξαφανίζονται» από τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σάντανς με το βραβείο σκηνοθεσίας Γεωργιανή Τινατίν Γκουρτσιάνι.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λεμεσού στο επίσημο site του στο Ιντερνετ.


Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση μεταξύ της Brave New Culture και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Media Desk Κύπρου. Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.