Buzz

«Burning Secret»: Το χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βγαίνει σε δημοπρασία

στα 10

Το σενάριο που ο Κιούμπρικ είχε γράψει το 1956 βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ.

Flix Team
«Burning Secret»: Το χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βγαίνει σε δημοπρασία

Ενα από τα πολυάριθμα ανολοκλήρωτα σχέδια του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το σενάριο του «Burning Secret» που ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό στις 20 Νοεμβρίου από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams της Νέας Υόρκης.

Τα εύσημα για την ανακάλυψή του ανήκουν στον Νέιθαν Εϊμπραμς, καθηγητή κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Ουαλίας, ο οποίος, κάνοντας μια μελέτη πάνω στο «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», συνάντησε τον γιο ενός από τους συνεργάτες του Κιούμπρικ, ο οποίος του έδειξε το πλήρες, 100σέλιδο σενάριο του «Burning Secret».

Ο Κιούμπρικ έγραψε το σενάριο το 1956, μαζί με τον σεναριογράφο του «Πρωτάρη», Κάλντερ Γουίλιγχαμ, ακριβώς πριν οι δυο τους συνεργαστούν στο «Σταυροί στο Μέτωπο». Το σενάριο διασκευάζει τη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, «Καυτό Μυστικό», που αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία ενός αγοριού, αποβλέποντας στην αποπλάνηση της μητέρας του: η αφήγηση γίνεται από την πλευρά του αγοριού που αντιμετωπίζει την ιστορία με έκπληξη και μπερδεμένα συναισθήματα κτητικότητας και αιμομικτικού έρωτα, ακριβώς, δηλαδή, κάτι που θα ενέπνεε τον Κιούμπρικ.

Διαβάστε ακόμη: Οι Deerhoof εμπνέονται το νέο τους άλμπουμ από τη «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Stanley Kubrick 607

Το σενάριο μεταφέρει την ιστορία από την Αυστρία όπου εκτυλίσσεται η νουβέλα στην Αμερική, και διαθέτει εκλεκτικές συγγένειες, όσον αφορά την άβολη θεματολογία του, με τη «Λολίτα» του Ναμπόκοφ, την οποία ο Κιούμπρικ θα μετέφερε στο σινεμά λίγα χρόνια αργότερα.

Το «Καυτό Μυστικό», πάντως, διασκευάστηκε ήδη δυο φορές για το σινεμά, μία το 1933 από τον Ρόμπερτ Σιόντμακ και μία το 1988 από τον Αντριου Μπέρκιν, που είχε, μάλιστα, μαθητεύσει δίπλα στον Κιούμπρικ.

«Είναι ένα ολοκληρωμένο σενάριο, με αρχή, μέση και τέλος,» είπε ο Νέιθαν Εϊμπραμς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ήταν τελικό», πρόσθεσε... μυαλωμένα. «Το εάν θα ταίριαζε με το όραμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είναι, πάλι, ένα τελείως άλλο ζήτημα. Ο Στάνλεϊ θεωρούσε το σενάριο ένα απλό σχεδιάγραμμα, στο οποίο μετά προσέθετε την οπτικοακουστική ειδημοσύνη του». Δεν γνωρίζουμε πότε και πού, ίσως, δημοσιευτεί το σενάριο του «Καυτού Μυστικού», αλλά θα το διαβάζαμε με κομμένη την ανάσα.

Και δεν ξέρουμε αν το γεγονός ότι θα δημοπρατηθεί αυξάνει ή εκμηδενίζει τις πιθανότητες να το διαβάσουμε ποτέ, ωστόσο οι προβλέψεις θέλουν το πρωτότυπο χειρόγραφο του σεναρίου να πωλείται γύρω στα 20.000 δολάρια.

Burning Secret 607

Διαβάστε ακόμη