Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Αφεθείτε στην αμμοθύελλα του φετινού προγράμματος!

στα 10

Το 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, ανακοίνωσε το πρόγραμμά του. Η αυλαία θα σηκωθεί με την ταινία «Eνας Ηρωας» του Ασγκάρ Φαραντί, ενώ η ταινία λήξης θα είναι το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Αφεθείτε στην αμμοθύελλα του φετινού προγράμματος!

Στην Αίγλη του Ζαππείου πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Βρείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών εδώ.

Ο Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, και η ομάδα του των Νυχτών Πρεμιέρας, μάς παρουσίασαν αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα: το επίσημο διαγωνιστικό, τα αφιερώματα και τις εκπλήξεις που μάς περιμένουν.

Η Τατιάνα Παππά, η εκτελεστική διευθύντρια του φεστιβάλ, έκανε το πρώτο καλωσόρισμα ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες λέγοντας πως πρόκειται για «μια γιορτή του σινεμά η οποία δίνει στην πόλη της Αθήνας την εξωστρέφεια που της αξίζει και την λάμψη που τόσο έχει ανάγκη, ακόμα περισσότερο στους δύσκολους αυτούς καιρούς μας.»

νύχτες πρεμιέρας_H Μαρία Μπόμπολα, η Τατιάνα Παππά και η Μαίρη Βιδάλη _

Την σειρά πήραν ο Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, και η Μαίρη Βιδάλη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι έκαναν τους απαραίτητους χαιρετισμούς, χαρούμενοι για την πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου έργου: να γίνει το φεστιβάλ μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Πέρα από τους θερινούς κινηματογράφους, επιστρέφουμε και στους πολύ αγαπημένους μας κλειστούς κινηματογράφους, τους οποίους ελπίζω πως μέχρι το τέλος του φεστιβάλ να έχουμε καταφέρει να γεμίσουμε ξανά με κόσμο», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας.

Πράγματι, επαναλαμβάνοντας την περσινή επιτυχημένη του διεξαγωγή σε θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, συν online προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες Ιντεάλ και Δαναός, αλλά προσθέτει και αίθουσες και νέους χώρους διεξαγωγής για την 27η διοργάνωσή του, με την ανακοίνωση όλων των πληροφοριών που χρειάζεστε για να εξασφαλίστε μια «θέση» στις προβολές του.

νύχτες πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ και ΤΡΙΑΝΟΝ αλλά και για πρώτη φορά στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ. Διαβάστε εδώ, αναλυτικά, πώς μπορείτε να κλείσετε φέτος τα εισιτήριά σας, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδό σας στην αίθουσες


a hero

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: «Eνας Ηρωας» του Ασγκάρ Φαραντί

Η ταινία που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ των Κάννών. Γυρισμένο στο Ιράν και συγκεκριμένα στην Σιράζ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το «A Hero», μπορεί να κρατά την ιστορία του επτασφράγιστο μυστικό ως τώρα, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι «ένα συναρπαστικό φιλμ που αγγίζει πολλά γνώριμες και σύγχρονες θεματικές της σημερινής κοινωνίας» σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μορό της Memento Films που είναι ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. Ο Φαραντί, συχνός επισκέπτης των Καννών δεν έχει κερδίσει ποτέ το μεγάλο βραβείο ακόμη κι αν τα φιλμ του έχουν πάρει δύο Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Αυτή ίσως να είναι η ευκαιρία του καθώς οι ψίθυροι που ακούγονται μιλούν για μια ταινία αντάξια του «Ενας Χωρισμός».

dune

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: «Dune» του Ντενί Βιλνέβ

Το πολυαναμενόμενο «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, που μόλις έκανε τα παγκόσμια λαμπερά αποκαλυπτήριά του στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, θα είναι η ταινία λήξης των Νυχτών Πρεμιέρας για φέτος.

Γυαλιστερό, πιστό στο πρωτότυπο υλικό, γεμάτο τάσεις μεγαλείου και μια αυθεντική αγάπη για όλα όσα αγκαλιάζει αυτό το σύμπαν, σε μια ευλαβική σχεδόν προσέγγιση. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix


titane main

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14 ταινίες διαγωνίζονται φέτος για τη Χρυσή Αθηνά όπως «Τα Βότσαλα (Pebbles)» του Π.Σ. Βινοθράζ (Χρυσή Τίγρης στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ), «Cryptozoo» του Ντας Σο, «Η Μεγάλη Απόδραση (Great Freedom)» του Σεμπάστιαν Μάιζεν (Βραβείο Ενα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες - παρουσία του σκηνοθέτη), «Lamb» του Βαλντιμαρ Γιοχάνσον και το «Luzzu» του Αλεξ Καμιλέρι (παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή).

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

10 ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται φέτος για τη Χρυσή Αθηνά όπως τα «Ο Ναύτης των Βουνών (Mariner of the Mountains)» του Καρίμ Μαϊνούζ, «Η Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη (παρουσία του σκηνοθέτη), «Στιγμές Σαν κι Αυτές Δεν Κρατούν για Πάντα (Moments Like This Never Last)» της Σέριλ Νταν και το «Αγελάδα (Cow)» της Αντρεα Αρνολντ.

Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Μπάμπης Μακριδης (Σκηνοθέτης/Σναριογράφος)
Ντίνα Ιορντάνοβα (ιστορικός κινηματογράφου)
Τίους Κρέγιενμπεργκ (παραγωγός)
Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός)
Βαγγέλης Ραπτόπουλος (συγγραφέας)

Κριτική επιτροπή διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Μάρκο Γκαστίν (ντοκιματερίστας/σκηνοθέτης/παραγωγός)
Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος)
Κατρίν Γκίλγκαρντ (διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX)
Νοέμ Μεντέλ (σκηνοθέτης/παραγωγός)
Αρης Χατζηστεφάννου (δημοσιογράφος/σκηνοθέτης)


ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Ανάμεσά τους στις πολλές πρεμιέρες που θα πραγματοποιηθούν στο φεστιβάλ και οι ταινίες που απέσπασαν τα δύο μεγάλα βραβεία των Καννών και του Βερολίνου: το «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό (Xρυσή Αρκτος, 2021) και το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του Ράντου Ζούντε (Χρυσή Αρκτος, 2021). Επίσης πρεμιέρα θα κάνουν και οι ταινίες «The French Dispatch» του Γουές Αντερσον, «Petite Maman» της Σελίν Σιαμά, «Last Night in Soho» του Εντγκαρ Ράιτ, «Η Τελευταία Μονομαχία (The Last Duel )» του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, «Earwig» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς και το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν.


nyxtes

«ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΣΙΝΕΜΑ»: ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πιάνει λιμάνι και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω τριών εντυπωσιακών προβολών, δύο (διπλές) στις προβλήτες του λιμανιού και μία στην καρδιά της πόλης, στο εμβληματικό θέατρο. Οι Νύχτες Πρεμιέρας, πιστές στην παράδοση που ξεκίνησαν με το Athens Open Air Film Festival με την ευχή να επεκτείνουν τις δράσεις τους εκτός των στενών ορίων του κέντρου και να προσφέρουν κινηματογραφικές προβολές υψηλής ποιότητας σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και γιορτάζουν την 27η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με μια σειρά προβολών σε εντυπωσιακά και ιστορικά σημεία του Πειραιά! Εκεί θα κάνουν και την επίσημή πανελλήνια πρεμιέρα τους και οι ταινίες «Που να Βρίσκεται η Αννα Φρανκ» του Αρι Φόλμαν (η οποία έκανε την πρεμιέρα στις Κάννες και το «Μην Αφήσεις Ιχνη» του Γιαν Π. Ματουζίσκι.

«ECLIPSE»: ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ 7Η BIENNALE ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Οι δυο μεγάλοι πολιτιστικοί θεσμοί ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους στην παράλληλη διεξαγωγή που έχουνε και δημιουργούνε μια διεθνή γιορτή πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Ο κινηματογράφος δανείζεται πολλά από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες, γι’ αυτό και φέτος μια σειρά από τις ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ εντάσσεται στο σκεπτικό της 7ης Biennale της Αθήνας με τον τίτλο «Eclipse».

Orson Welles

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΙΟΦΥΪΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ

Ενα αφιέρωμα «όπως θα το ήθελε κι ο ίδιος» διοργανώνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας με τη φιλμογραφία του Ορσον Γουέλς στην καλύτερη δυνατή και πιο κοντά στο όραμα του δημιουργού τους συνθήκη προβολής, με επίκεντρο φυσικά τα 80 χρόνια από τον «Πολίτη Κέιν».

Με επίκεντρο τα 80 χρόνια από τον «Πολίτη Κέιν» θα προβληθούν σπάνιες κόπιες σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επανασυστηθεί ένα από τα πιο ιδιοσυγκρασιακά έργα στην ιστορία του σινεμά. Διαβάστε αναλυτικά για το αφιέρωμα

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και κυρίως δεν μιλά εκ μέρους των τρανς ατόμων. Φτιάχτηκε από cis υποκείμενα τα οποία, έχοντας γνώση του οξύμωρου, ευελπιστούν να έχουν συνθέσει ένα μπουκέτο εκλεκτών ταινιών που θα προσφέρει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο συχνά αθέατο, ταινιών που μπορεί να αλλάξουν το πώς βλέπουμε και κατανοούμε τα τρανς άτομα.

ΣΤΡΕΛΛΑ

ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: TRANS CINEMA MATTERS

Eνα σύγχρονο αφιέρωμα που ανοίγει έναν άμεσο κι επιτακτικό διάλογο για τη διαφορετικότητα, με την επιμέλεια του Κωστή Θεοδοσόπουλου.

Από το underground Τόκιο στα τέλη των ψυχεδελικών ‘60s μέχρι το σύγχρονο Ρίο ντε Τζανέιρο των ηδονικών μεταμορφώσεων και από την queer ενδυνάμωση στο Χάρλεμ των ‘80s και των ‘90s μέχρι την εγχώρια μεταπολιτευτική «κανονικότητα» και τους αθηναϊκούς παράδρομους της καύλας, το αφιέρωμα «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters» διασχίζει εποχές και ηπείρους, κουλτούρες και σύνορα κι εστιάζει σε ιστορίες τρανς χαρακτήρων - πολυφωνικές, παθιασμένες, αλέγκρες, κάποιες φορές μελαγχολικές, αλλά πάντα αγαπησιάρικες.

Διαβάστε περισσότερα Ζωές σε μετάβαση: Trans Cinema Matters │Η υπέροχη ευκαιρία να κοιτάξουμε «αλλιώς»


νύχτες πρεμιέρας μικρού μήκους 2021 607

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Εχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το ολοζώντανο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος 10 χρόνια γεμάτα μεγάλες ταινίες μικρής διάρκειας που αφηγήθηκαν ιστορίες σύγχρονες, αστείες, τρομακτικές, ποιητικές, ρομαντικές, μεταφυσικές, σκοτεινές και φωτεινές, με τρόπο ιδιαίτερο, ευφάνταστο και συναρπαστικό. Δέκα χρόνια «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», που ξεκίνησαν από την Αθήνα και ταξίδεψαν στην Ευρώπη και στον κόσμο διεκδικώντας βραβεία και διεθνή απήχηση, παρουσιάζοντας την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη.

Για τη φετινή, 27η διοργάνωση, οι συμμετοχές έφτασαν τις 273, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Ελληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 40 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 27ης διοργάνωσης. Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι


Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021. Βρείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών εδώ κι αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

αφίσα 27 νύχτες πρεμιέρας