Buzz

«One More Time With Feeling»: ο θρήνος του Νικ Κέιβ γίνεται μουσικός και κινηματογραφικός ψαλμός

στα 10

Στις 8 Σεπτεμβρίου τα Village Cinemas παρουσιάζουν σε ταυτόχρονη παγκόσμια προβολή το «One More Time With Feeling», ένα 3D rockumentary που παρουσιάζει την ηχογράφηση του «Skeleton Tree» του Nick Cave και των Bad Seeds - δίσκου που στοιχειώθηκε από το τραγικό θάνατο του γιου του. Δείτε πώς μπορείτε να παρεβρεθείτε κι εσείς...

«One More Time With Feeling»: ο θρήνος του Νικ Κέιβ γίνεται μουσικός και κινηματογραφικός ψαλμός

Τον Ιούλιο του 2015 ο 15χρονος γιος του Νικ Κέιβ, Αρθουρ, έπεσε από γκρεμό κοντά στο σπίτι του στο Μπράιτον. Τα γεγονότα θέλουν τον πιτσιρικά να πήρε LSD (για πρώτη φορά στη ζωή του - μάλιστα το προηγούμενο βράδυ γκούκλαρε τις πιθανές παρενέργειες) με τον κολλητό του φίλο, και οι παραισθήσεις (κηλίδες από πετρέλαιο στο γρασίδι, πολύχρωμες εκρήξεις στον ουρανό, κατατρεγμένος από οδηγούς με απειλητική συμπεριφορά) τον οδήγησαν στη μοιραία βουτιά. Εκείνη ακριβώς την εποχή, ο Κέιβ ηχογραφούσε το επόμενο άλμπουμ του με τους Bad Seeds. Ενα άλμπουμ που ήταν αδύνατον να μην βουτήξει και το ίδιο στα πιο σκοτεινά, στα πιο επώδυνα βάραθρα του καλλιτέχνη.

Το «Skeleton Tree» έπαψε να είναι το «νέο, πολυαναμενόμενο, 16ο άλμπουμ» του αγαπημένου μας μουσικού. Στη συλλογική συνείδηση όλων μεταμορφώθηκε σε κάτι βαθιά προσωπικό που μάς επιτρέπει να μοιραστούμε, κάτι που περιμένουμε με βαριά καρδιά και κόμπο στο στομάχι. Πολύ πρόσφατα ο Ντέιβιντ Μπόουι μάς χάρισε το θάνατό του (την πάλη του και την αποδοχή του) ως έργο τέχνης. Εξαιρετικά δύσκολο κι αυτό. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Κάτι που δεν αφορά τόσο αυτό που δεν μπορείς να νικήσεις και σε νίκησε. Κάτι που αφορά τη δική σου σάρκα, το δικό σου τέλος. Αλλά για κάτι που σε νίκησε και σε άφησε ζωντανό. Κι αυτό πώς το κάνεις τραγούδια; Πώς να σε καλύψει οποιοδήποτε Weeping Song πια στο μέλλον;

Διαβάστε κι αυτό: «20.000 Days on Earth»: O Νικ Κέιβ μας μαθαίνει πώς να γράψουμε το τέλειο τραγούδι

One More Time With Feeling 607 2

Το «Skeleton Tree» είναι μία υπέρβαση. Κι ίσως ο μοναδικός τρόπος που ένας μουσικός/πατέρας/σύζυγος/άνθρωπος/πρώην άγριο νιάτο μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Να τη ξορκίσει, αλλάζοντας σχήμα στον αδιέξοδο θρήνο με το μόνο τρόπο που ξέρει. Μέσα από τη σπαραχτική ποίηση των στίχων του, την ελεγεία των μελωδιών του. Τη βουλιαγμένη, παραδομένη φωνή του.

Το «Skeleton Tree» είναι προσευχή, είναι παράπονο, είναι εκλογίκευση, είναι τρέλα, είναι το δικό του fuck you God.

You fell from the sky
Crash landed in a field
Near the river Adur
Flowers spring from the ground
Lambs burst from the wombs of their mothers
In a hole beneath the bridge
She convalesce, she fashioned masks of clay and twigs
You cried beneath the dripping trees
Ghost song lodged in the throat of a mermaid

With my voice
I am calling you

You're a young man waking
Covered in blood that is not yoursYou're a woman in a yellow dress
Surrounded by a charm of hummingbirds
You're a young girl full of forbidden energy
Flickering in the gloom
You're a drug addict lying on your back
In a Tijuana hotel room

With my voice
I am calling you

To πρώτο single «Jesus Alone»


Σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρχαν κάμερες ανοιχτές. Ο παλιός συνεργάτης και φίλος του Κέιβ, Αντριου Ντόμινικ («Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς Από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ», «Killing Them Softly», «Chopper») ακολουθούσε τον καλλιτέχνη, την οικογένειά του (τη γυναίκα του και το γιο του Ερλ) αλλά και την μπάντα του «The Bad Seeds» μέσα κι έξω από το στούντιο, όσο ηχογραφούσε, σιωπούσε, ή ένιωθε την ανάγκη να εξομολογηθεί.

Ετσι γεννήθηκε το «One More Time With Feeling», ένα πολύ διαφορετικό rockumentary - μίξη ζωναντών εμφανίσεων, συνεντεύξεων, αφήγησης, αυτοσχεδιασμού, χρωματιστών κι αποχρωματισμένων ιμπρεσιονιστικών εικόνων που ξεπερνούν τα όρια του «making of» και αποτυπώνουν μάλλον από τι υλικά «we are made of». Μάλιστα ο Ντόμινικ το γύρισε 3D, όπως εξηγεί ο ίδιος, για δύο λόγους: και για να πλησιάσει πολύ, αλλά και για να κρατήσει μία σεβάσμια απόσταση.

Θυμηθείτε κι αυτό: To Flix φτιάχνει το απόλυτο κινηματογραφικό mixtape του Νικ Κέιβ

One More Time With Feeling 607 1

Το ντοκιμαντέρ θα παιχτεί για μία νύχτα μόνο σε παγκόσμια ταυτόχρονη προβολή (περισσότερες από 650 αίθουσες στον κόσμο), την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα πριν την κυκλοφορία του δίσκου στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα το «One More Time With Feeling» θα προβληθεί αποκλειστικά στα Village Cinemas (η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει).

Το Flix και τα Village Cinemas παραχωρούν διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες και φαν του Κέιβ για να παραβρεθούν στο event. Κάντε ένα σχόλιο, like, share το «One More Time With Feeling» ποστ μας στη σελίδα μας στο facebook και μπείτε στην κλήρωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ στα Village του Ρέντη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 21.00.

Let us sit together until the moment comes...

One More Time With Feeling poster 607

Διαβάστε περισσότερα: