Buzz

Οι ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τα Cahiers du Cinema

στα 10

Τίποτα δεν λέει «τέλος της χρονιάς» από τις λίστες με τις «καλύτερες ταινίες». Τα Cahiers, ανοίγουν το χορό με την δική τους, άκρως ενδιαφέρουσα λίστα.

Οι ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με τα Cahiers du Cinema

Μπορεί να έχουν χάσει κάτι από την αίγλη της απόλυτης πρωτοπορίας που είχαν όταν στην δεκαετία του 50 και του 60 μετρούσαν ανάμεσα στους συντάκτες τους μερικούς από τους ανθρώπους που αργότερα μεταμορφώθηκαν σε σημαντικούς σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά, αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα περιοδικό με ιδιαίτερο εκτόπισμα.

Και σχεδόν πάντα, με μια άποψη που δεν φοβάται να είναι διαφορετική, κόντρα σε αυτό που θεωρείται πετυχημένο. Ετσι και η φετινή τους λίστα με τις ταινίες της χρονιάς περιέχει μερικές απρόβλεπτες επιλογές.

Η ταινία που βρίσκεται στο νούμερο ένα όμως, δεν είναι απαραίτητα μία από αυτές . Ο «Αγνωστος της Λίμνης» του Αλεν Γκιροντί, είναι μια ταινία που το περιοδικό είχε υποστηρίξει από την πρώτη της προβολή στο φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, κι ένα φιλμ που ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα του: Εστέτ και «πολιτικό» μαζί, τολμηρό κινηματογραφικά και αισθητικά άψογο.

Στην κριτική τους για την ταινία το περιοδικό γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Τα δέντρα, ο άνεμος, ο ήλιος, η λίμνη είναι πάντα εκεί, όπως οι άντρες και τα πάθη τους που έρχονται από τα βάθη του χρόνου» . Δεύτερο στη λίστα το «Spring Breakers» του Χάρμονι Κορίν για το οποίο έγραφαν « Από αυτό το ανόητο πράγμα, ρέει ένα είδος ποίησης απωθητικής και ναίφ μαζί, μπουρλέσκ και συνθετική, χυδαία και ανόητη, κάποιο είδος μιας ποίησης χαμένης». Στην τρίτη θέση, «η Ζωή της Αντελ» η οποία σύμφωνα με τα Cahiers είναι «ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθημάτων που σε συγκινούν με τρόπο που σπάνια έχει τη δύναμη να κάνει το σινεμά».

Δείτε πιο κάτω ολόκληρη τη λίστα.

Διαβάστε ακόμη: