Buzz

Ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Κλούνεϊ

στα 10

Οσκαρικός ηθοποιός πλέον, σκηνοθέτης, παραγωγός, πολιτικοποιημένος Δημοκρατικός, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος. Χθες το βράδυ ο Τζορτζ Κλούνεϊ τιμήθηκε σε φιλανθρωπικό γκαλά. Εχουμε ανάμικτα συναισθήματα...

Ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Κλούνεϊ
Η Σίρλεϊ ΜακΛέιν βραβεύει τον Τζορτζ Κλούνεϊ

Ενας ηθοποιός που ξεκινά από την τηλεόραση και γίνεται Χολιγουντιανός σταρ στα 35 του γιατί όλη η υφήλιος τον θεωρεί σέξι, παραμένει σ' αυτό το κουτάκι ενδιαφέροντος. Εκτός αν είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Τρία χρόνια μετά το πέρασμά του στο σινεμά τον βρίσκουμε να παρουσιάζει τολμηρές δουλειές με τους αδελφούς Κοέν, τον Ντέιβιντ Ο Ράσελ και τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, ένα (τηλεοπτικό, real time) σκηνοθετικό ντεμπούτο που συζητιέται, κι ένα κινηματογραφικό που τον καθιερώνει.

Από τότε όλα είναι μία περίεργη, χολιγουντιανή ιστορία. Από την μία τα εξώφυλλα του People και η γυναικεία υστερία για την προσωπική του ζωή, καλά κρατούν. Από την άλλη, εκείνος να σπάει τη φόρμα με δύσκολους για το ρεπερτόριό του ρόλους, οσκαρικές υποψηφιότητες και ένα κοινωνικοπολιτικό προφίλ που δεν μπορείς στ' αλήθεια να αντιπαθήσεις - ακτιβισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, μία συνεχή προσπάθεια να αφυπνίσει την αμερικανική κοινωνία για τον εμφύλιο στο Νταρφούρ.

Δεκαεπτά χρόνια λοιπόν μετά την εμφάνισή του στην μικρή μας οθόνη με ιατρική ποδιά, κούρεμα του Καίσαρα και τετράγωνο θεληματικό πηγούνι, ο Τζορτζ Κλούνεϊ τιμήθηκε χθες με βραβεό για τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες σ' έναν φιλανθρωπικό χορό από αυτούς που πηγαίνουν τα πολύ υψηλά κοινωνικά στρώματα κάθε χώρας και οι περισσότεροι από εμάς δεν αναγνωρίζουν ούτε έναν καλεσμένο.

Το «Carousel of Hope Ball» διοργανώνεται από τη δισεκατομμυριούχο Μπάρμπαρα Ντέιβις εδώ και 34 χρόνια (πρώτο τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Λουσίλ Μπολ το 1978), ήδη η θέση σου σε τραπέζι αντιστοιχεί σε αστρονομικό ποσό, ακολουθεί δημοπρασία αντικειμένων και υπηρεσιών (σαββατοκύριακο στην Μπόρα Μπόρα κατέληξε στην τιμή των 65.000 δολαρίων) και στο τέλος της βραδιάς όλα τα έσοδα (2.5 εκατομμύρια δολάρια) πηγαίνουν στην καταπολέμηση του παιδικού διαβήτη.

Ο Κλούνεϊ λοιπόν τα έκανε όλα σωστά: δάνεισε το όνομά του για να φέρει τους προβολείς, ανέβηκε στην σκηνή και παρασημοφορήθηκε από την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, τραγούδησε (με το γνωστό Κάρι Γκραντ αυτοσαρκασμό του) με τον Νιλ Ντάιμοντ το «Sweet Caroline» για να διασκεδάσουν οι υπερήλικες πλούσιοι μιας Αμερικής - το 1% στο οποίο ο ίδιος ανήκει αλλά και πολεμάει με τον πολιτικό ακτιβισμό του.

Σήμερα που είναι μία άλλη μέρα θα στηρίξει τον Πρόεδρο Ομπάμα στην επανεκλογή του, θα φύγει για την ανθρωπιστική του βοήθεια στο Σουδάν, θα μιλήσει υπέρ της ισότητας των ομόφυλων γάμων, θα υπογράψει για μία ακόμα προκλητική σκηνοθετική απόπειρα και θα δει τα κίτρινα φύλλα των εφημερίδων να έχουν φωτογραφίες του με την νέα του σύντροφο να πίνουν καφέ και επικεφαλίδες για το αν θα το πάρει το κορίτσι.

Ολα μπερδεύονται γλυκά στον έτσι κι αλλιώς επίπλαστο κόσμο του Χόλιγουντ. Η δική μας θέση είναι την επόμενη μέρα να χαζεύουμε τις φωτογραφίες που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο και τα εξώφυλλα των περιοδικών σε όλο τον κόσμο και να κριτικάρουμε με τον καφέ μας για το αν αυτό μας φαίνεται ειλικρινές, χάρτινο, συμβιβασμένο, αναγκαίο κακό. Ας μείνουμε λοιπόν εκεί...

Φωτογραφίες στο gallery και βίντεο του «ντουέτου» Νιλ Ντάιμοντ-Τζορτζ Κλούνεϊ, αμέσως πιο κάτω...