Buzz

Η μεγάλη κυρία του λατινοαμερικάνικου σινεμά επιστρέφει: Τρέιλερ για το «Zama» της Λουκρέσια Μαρτέλ

στα 10

Εννιά ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της ταινία, η Αργεντίνα σκηνοθέτιδα επανέρχεται με ένα ιστορικό έπος βασισμένο σε ένα λογοτεχνικό αριστούργημα της πατρίδας της.

Η μεγάλη κυρία του λατινοαμερικάνικου σινεμά επιστρέφει: Τρέιλερ για το «Zama» της Λουκρέσια Μαρτέλ

Με τρεις μόλις μεγάλου μήκους ταινίες στο ενεργητικό της, η Αργεντίνα Λουκρέσια Μαρτέλ θεωρείται ίσως η σημαντικότερη γυναίκα auteur του λατινοαμερικάνικου σινεμά, έστω κι αν παραδίδει πολύ αραιά ταινίες ή δεν έχει γνωρίσει ιδιαίτερη προβολή στη χώρα μας, με τις δημιουργίες της να θεωρούνται από κάποιους κυρίως «φεστιβαλικής κατανάλωσης».

Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν μειώνει την αξία του έργου της, από το εξαιρετικό ντεμπούτο της, «La Ciénaga» (2001), μέχρι την αινιγματική «Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι» (2008), που έκανε τους θεατές του Φεστιβάλ Καννών, όπου η ταινία έκανε τότε την πρεμιέρα της διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα, να ξύνουν με απορία το… κεφάλι τους.

Διαβάστε ακόμη: O Πέδρο Αλμοδόβαρ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών

Zama 6074

Το γεγονός ότι η Μαρτέλ δεν έχει παραδώσει άλλη μεγάλου μήκους ταινία από τότε κάνει ακόμα πιο σημαντική την κυκλοφορία του τρέιλερ για το νέο της φιλμ, «Zama», εννιά ολόκληρα χρόνια μετά τη «Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι». Ακόμα περισσότερο, καθώς πρόκειται για την πρώτη της απόπειρα στην ταινία εποχής και το ιστορικό έπος, αν και δίχως αμφιβολία θα προσεγγίσει το είδος μέσα από το δικό της ιδιαίτερο ύφος - κάτι που μαρτυρούν και οι πρώτες εικόνες.

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα που έγραψε το 1956 ο Αντόνιο ντι Μπενεντέτο και το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της αργεντίνικης λογοτεχνίας, η ταινία εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, το 1790, με ήρωα τον Ντον Ντιέγο ντε Ζάμα, έναν εντεταλμένο αξιωματούχο του ισπανικού θρόνου που μάταια περιμένει για χρόνια τη μεταφορά του σε μια καλύτερη θέση, στο Μπουένος Αϊρες. Αποκαρδιωμένος, θα προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια του βασιλιά συμμετέχοντας στην καταδίωξη ενός επικίνδυνου παρανόμου, κάτι που θα τον φέρει σε επαφή με έναν διαφορετικό κόσμο.

Zama 607

Κρίνοντας από το παρελθόν της Μαρτέλ, σε περίπτωση που είναι έτοιμη εγκαίρως, η ταινία θα αποτελούσε ένα σίγουρο στοίχημα για το Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών, μόνο που η παρουσία του Πέδρο Αλμοδόβαρ ως παραγωγού έρχεται σε σύγκρουση με τα καθήκοντά του ως προέδρου της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ, καθιστώντας αδύνατη τη συμμετοχή του φιλμ στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα.

Σε αυτή την περίπτωση, ή θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού ή θα προτιμήσει να βάλει πλώρη για κάποιο άλλο πρωτοκλασάτο φεστιβάλ όπως αυτό της Βενετίας. Οπως και να’ χει, πρόκειται ήδη για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες arthouse κυκλοφορίες της χρονιάς.

Δείτε παρακάτω το ατμοσφαιρικό τρέιλερ.


Διαβάστε ακόμη