Φεστιβάλ / Βραβεία

Λίγο ακόμη Sundance

στα 10

Μετά την ανακοίνωση των δυο διαγωνιστικών τμημάτων του, το Φεστιβάλ του Sundance συνεχίζει την παρουσίαση του φετινού του προγράμματος, ανοίγοντας (σχεδόν) όλα τα χαρτιά του.

Λίγο ακόμη Sundance
«I Am Not a Hipster». Είσαι σίγουρος;

Ανάμεσα στα τμήματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι το «Spotlight», το τμήμα που περιλαμβάνει ταινίες που έχουν παιχτεί και ξεχωρίσει σε άλλα φεστιβάλ του κόσμου (σε αυτό συμμετείχε πέρσι το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη), το «Park City at Midnight», δηλαδή οι μεταμεσονύκτιες προβολές, το «New Frontier» και το πρόγραμμα «NEXT <=>» που περιλαμβάνει ταινίες από «πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες με μια πρωτοπόρα ματιά στην αφήγηση».

Αναλυτικά οι ταινίες των τεσσάρων προγραμμάτων που μόλις ανακοινώθηκαν:

Spotlight

ELahzar

Monsieur Lazhar

«Corpo Celeste» της Αλίς Ρορβάχερ, ΙταλίαΜια ταινία που είδαμε και στην Θεσσαλονίκη, για την ενηλικίωση ενός νεαρού κοριτσιού στην επαρχιακή Ιταλία.

«Πολεμώντας για τη Νίκη» της Βαλερί Ντονζελί, ΓαλλίαΣτις ελληνικές αίθουσες εδώ και λίγες μέρες, η ιστορία ενός ζευγαριού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παιδιού τους.

«Ελενα» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ρωσσία Από τις Κάννες ως την Θεσσαλονίκη, η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, παντρεμένης με έναν πλούσιο επιχειρηματία και των αλλαγών που φέρνει στην ζωή της ο θανατός του.

«Monsieur Lazhar» του Φιλίπ Φαλαντό, Καναδάς Η καναδική πρόταση για τα Οσκαρ, μια τρυφερή ταινία για έναν αλγερινής καταγωγής δάσκαλο, σε ένα σχολείο του Μόντρεαλ.

«O le Tulafale» του Τούσι Ταμασέσε, Νέα Ζηλανδία Ενας άντρας πρέπει να προστατέψει την οικογένεια του και την γη του, σε ένα χωριό Αβοριγίνων.

«The Raid» του Γκάρεθ Εβανς, Ινδονησία Αυτή η περιπέτεια για μια ομάδα ειδικών δυνάμεων που πρέπει να εισβάλει σε ένα κτήριο στην Τζακάρτα, έκανε αίσθηση στο Τορόντο κι απέκτησε ήδη αμερικανική διανομή.

«Where Do We Go Now?» της Ναντίν Λαμπάκι, Γαλλία, ΛίβανοςΗ crowd pleasing καινούργια ταινία της σκηνοθέτιδας του «Caramel», για τις προσπάθειες μιας ομάδας γυναικών να συμφιλιώσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους σε ένα χωριό του Λίβανου.

«Wuthering Heights» της Αντρεα Αρνολντ , Μεγάλη ΒρετανίαΗ ανατρεπτική, αισθαντική μεταφορά του βιβλίου της Εμιλι Μπροντέ , που δίχασε την Βενετία.

«Your Sister's Sister» της Λιν Σέλτον, Η.Π.ΑΗ καινούρια ταινία της σκηνοθέτιδας του «Humpday», για έναν άντρα που έχει μόλις χάσει τον αδελφό του και βρίσκει παρηγοριά στο πιο απρόβλεπτο μέρος.

Park City at Midnight:

Excision

Excision

«Black Rock» της Κέιτι Ασελτον, Η.Π.Α. Τρεις παλιοί φίλοι συναντιούνται ξανά για ένα σαββατοκύριακο σε ένα νησί, με απρόβλεπτες και τραγικές συνέπειες. Γραμμένο από τον Μαρκ Ντιπλά, σύζυγο της σκηνοθέτιδας.

«Excision» του Ρίτσαρντ Μπέιτς Τζούνιορ, Η.Π.Α.. Ενας μαθητής που φιλοδοξεί να σπουδάσει ιατρική, φτάνει στα άκρα για να κερδίσει τους επαίνους της μητέρας του. Με ένα καστ που περιλαμβάνει την Τρέισι Λορντς και τον Τζον Γουότερς

«Grabbers» του Τζον Ράιτ, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία Ενα μυστηριώδες αιμοδιψές πλάσμα, τρομοκρατεί τους κατοίκους ενός χωριού στην Ιρλανδία.

«The Pact» του Νίκολας ΜακΚάρθι Η.Π.Α.Μια γυναίκα που προσπαθεί να συνέλθει από τον θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει μια σκοτεινή παρουσία στο σπίτι της.

«Shut Up and Play the Hits» των Ντίλαν Σάουθερν, Γουίλ Λάβλεϊς, Μεγάλη ΒρετανίαΝτοκιμαντέρ για τους L.C.D. Soundsystem και τις τελευταίες μέρες της μπάντας του Τζέιμς Μέρφι.

«Tim and Eric's Billion Dollar Movie» των Τιμ Χάιντεκερ, Ερικ Γουέρχάιμ Η.Π.Α. Η ταινία της τηλεοπτικής σειράς «Tim and Eric Awesome Show, Great Job!»

«V/H/S» των Ανταμ, Γουίνγκαρντ, Ντέιβιντ Μπρούκνερ, Τάι Γουέστ, Γκλεν ΜακΚουέιντ, Τζο Σουάνμπεργκ, Radio Silence, Η.Π.Α. Found footage ταινία τρόμου, με ανεξάρτητη γεύση.

NEXT<=>

kidthing

Kid Thing

«Compliance» του Κρεγκ Ζόμπελ, Η.Π.Α. Ενας φαρσέρ, πείθει τον επικεφαλής ενός fast food, να ανακρίνει έναν υπάλληλο του, για κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

«I Am Not a Hipster» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, Η.Π.Α Μια ιστορία έρωτα και απώλειας, με φόντο την indie μουσική σκηνή.

«Kid-Thing» του Ντέιβιντ Ζέλνερ, Η.Π.Α. Ενα κορίτσι που περιπλανιέται στο δάσος, ανακαλύπτει μια γυναίκα παγιδευμένη σε μια τρύπα στο έδαφος.

«Mosquita y Mari» της Ορόρα Γκερέρο, Η.Π.Α. Δυο νεαρά ισπανόφωνα κορίτσια, προσπαθούν να διαπραγματευτούν την ερωτική έλξη που νιώθει το ένα για το άλλο.

«My Best Day» της Εριν Γκρίνγουέλ, Η.Π.Α.
Η καθημερινότητα μιας νεαρής γυναίκας αναστατώνεται, όταν ο πατέρας της που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και η οικογένεια του, μπαίνουν στην ζωή της

«Pursuit of Loneliness» του Λόρενς Τθρας, Η.Π.Α.
Ενας ηλικιωμένος πεθαίνει σε ένα νοσοκομείο και για τις επόμενες 24 ώρες τέσσερις άνθρωποι προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιον συγγενή του.

«Sleepwalk With Me» των Μάικ Μπιρμπίλια και Σεθ Μπάρις, Η.Π.Α.
Ενας stand up κωμικός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ζωή, τον έρωτα την συναισθηματική ενηλικίωση, και την τάση του να υπνοβατεί

«That's What She Said» της Κάρι Πρέστον, Η.Π.Α.
Δυο γυναίκες, η ζωή τους και η αναζήτηση της αγάπης στη Νέα Υόρκη. Ακούγεται λίγο σαν το «Sex and the City” ή είναι η ιδέα μας;

«Twenty-Eight Hotel Rooms» του Ματ Ρος, Η.Π.Α.
Μια παράνομη ερωτική σχέση, ιδωμένη αποσπασματικά, μέσα από τα δωμάτια στα οποία «ζει»

New Frontier

Bestiaire

Bestiaire

«Bestiaire» του Ντενίς Κοτέ, Καναδάς, ΓαλλίαΠαγκόσμια πρεμιέρα της καινούριας ταινίας του σκηνοθέτη του «Curling» που περιγράφεται ως ένας διαλογισμός πάνω «όρια που θέτουμε στα ζώα» σε αιχμαλωσία ή όχι.

«An Oversimplification of Her Beauty» του Τέρενς Νανς, Η.Π.Α. Ενα μυστηριώδες κορίτσι στήνει τον ήρωα στο ραντεβούτους και τον εξαναγκάζει σε μια περιπλάνηση σε τοπία υπαρκτά ή φανταστικά.

«The Perception of Moving Targets» του Γουέστον Κάρι, Η.Π.Α.
Ενα αποσπασπασματικό ταξίδι, στα όνειρα τεσσάρων γειτόνων.

«Room 237» του Ρόντνεϊ Ασερ, Η.Π.Α. U.S.A. (Director: Rodney Ascher)Ενα πειραματικό ντοκιμαντέρ, που προσπαθεί να εξερευνήσει τις διαφορετικές θεωρίες για την αληθινή σημασία της «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

«whiteonwhite:algorithmicnoir» των Ιβ Σούσμαν, Rufus Corporation, H.Π.Α., Καζακστάν Ενα πρόγραμμα υπολογιστή μεσώ ενώ αλγορίθμου, συνθέτει σε ένα φιλμικό νουάρ, πλάνα γυρισμένα στο Καζακστάν σε μια live performance.

Διαβάστε εδώ για τα διαγωνιστικά του τμήματα του φεστιβάλ. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν δύο ακόμη τμήματα του φεστιβάλ, οι Πρεμιέρες καθώς και οι Πρεμιέρες των ντοκιμαντέρ.