Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Φῶς ἐκ Φωτός» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Slamdance

στα 10

H ήδη βραβευμένη στην Ελλάδα μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία θα κάνει τον Ιανουάριο την αμερικανική πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Slamdance.

Το «Φῶς ἐκ Φωτός» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Slamdance

Αναζητώντας μονίμως νέες ματιές και προτάσεις, το Slamdance είναι ένα από τα πιο επιδραστικά κινηματογραφικά γεγονότα επί αμερικανικού εδάφους (αναδεικνύοντας στο παρελθόν σκηνοθέτες όπως τους Κρίστοφερ Νόλαν, Λίνα Ντάναμ, Άρι Άστερ, Μπονγκ Τζουν-χο, Μπεν Ζάιτλιν και Μάρκ Φόρστερ).

Γιορτάζοντας 30 χρόνια πορείας, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Παρκ Σίτι της Γιούτα από τις 19 έως τις 25 Ιανουαρίου του 2024.

Και φέτος, στις επίσημες επιλογές του βρίσκεται το «Φῶς ἐκ Φωτός», η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία (Βραβείο Ντοκιμαντέρ στη Δράμα, Χρυσή Αθηνά Μικρού Μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας).

Σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, ένας κινηματογραφιστής βρίσκει το σωζόμενο φωτογραφικό υλικό ενός Αγιορείτη Μοναχού - που πριν πεθάνει το 1932, κατασκευάζει τη δικιά του φωτογραφική κάμερα.

Διαβάστε την συνέντευξη στο Flix: του Νεριτάν Ζιντζιρία για το «Φῶς ἐκ Φωτός»φως εκ φωτός

«Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της Χρυσής Αθήνας Καλύτερης Ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις.Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

φως εκ φωτός

«Ένα ταξίδι-διαλογισμός στο χώρο και τον χρόνο, όλα σε ένα εκπληκτικό ασπρόμαυρο».
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

«Οι ταινίες μικρού μήκους συχνά αφήνουν πολύ μεγάλα αποτυπώματα στη μνήμη του κοινού. Το «Φῶς ἐκ Φωτός» είναι μια από αυτές τις ταινίες, γιατί βλέποντάς το μπαίνεις σε έναν κόσμο, απρόσιτο μέχρι τώρα, νιώθεις πως ανοίγεται μπροστά σου ένας κινηματογραφικός αρχαιολογικός χώρος».
Jovana Matevska Atanasova, Elemental

φως εκ φωτός

Φῶς ἐκ Φωτός - Light of Light

Docufiction, 13’ | Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία/ Παραγωγοί: Efijeni Kokedhima, Νεριτάν Ζιντζιρία/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Μουμούρη, Γιώργος Βαλσαμής/ Σκηνικά: RM/ Ενδυματολογία: Ματίνα Μαυραγάννη/ Μοντάζ: Γιώργος Αλεξίου/ Σχεδιασμός Ήχου: Λέανδρος Ντούνης/ Ψαλμωδίες: Δημήτρης Μηλιώτης/ VFX: Παντελής Αναστασιάδης/ Colorist: Άγγελος Μάτζιος / Βοηθητικοί ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Τάσος Κονταράτος, Ρωμανός Μαρούδης / Παραγωγή: Reconstructing Memories, EΡΤ - Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Φῶς ἐκ Φωτός»: