Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013, Εβδομάδα Κριτικής: τόπο στο νέο αίμα

στα 10

Η 52η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών έψαξε, εντόπισε κι αναδεικνύει τα νέα ταλέντα του σινεμά, από την Αργεντινή μέχρι τη Ρωσία κι από την οικοδέσποινα Γαλλία μέχρι την Ινδία.

Flix Team
Κάννες 2013, Εβδομάδα Κριτικής: τόπο στο νέο αίμα
Στην αφίσα της φετινής Εβδομάδας Κριτικής, η Σόκο από το «Augustine» της Αλίς Βινοκούρ

Εδώ και 52 διοργανώσεις, η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών εκπληρώνει, κάθε χρόνο, το σκοπό της: να εντοπίσει, σ' ολόκληρο τον κόσμο, νέα ταλέντα, στις πρώτες ή δεύτερες ταινίες τους και να τα φέρει στο προσκήνιο, να τα συστήσει στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα. Από το πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής έχουν ξεφυτρώσει, μέσα στα χρόνια, σκηνοθέτες σαν τον νεαρό Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και τον Κεν Λόουτς, τον Γουονγκ Καρ Γουάι, τον Ζακ Οντιάρ, τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ή τη Μιράντα Τζουλάι και τον Γκασπάρ Νοέ. Παρακάτω γνωρίστε αναλυτικά τις ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής και δείτε το βίντεο όπου ο Σαρλ Τεσόν, ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος, παρουσιάζει και εξηγεί τις φετινές επιλογές.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

suz

«Suzanne» του Κατέλ Κιγιεβερέ (Γαλλία) / Η Σουζάν και η Μαρία έχουν χάσει τη μητέρα τους και μεγαλώνουν με τον αδέξιο αλλά τρυφερό πατέρα τους. Η Σουζάν θα μείνει έγκυος, θα γεννήσει τον μικρό Τσάρλι και η οικογένειά τους θα μεγαλώσει. Οταν όμως το κορίτσι θα γνωρίσει τον Ζιλιέν και θα ερωτευτεί για πρώτη φορά, θ’ αποφασίσει να φύγει μαζί του και να εγκαταλείψει τους τρεις ανθρώπους που ως τώρα συνέθεταν τον κόσμο της. Με πρωταγωνίστριες τις Σαρά Φορεστιέ και Αντέλ Ενέλ, νέα ταινία από το σκηνοθέτη που τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαν Βιγκό για την πρώτη μεγάλου μήκους του, το «Love Like Poison» του 2010. (Mars Films)

ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

sal

«Salvo» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα (Ιταλία, Γαλλία) / Ο Σάλβο είναι μοναχικός, ψυχρός και αδίστακτος, επαγγελματίας δολοφόνος για τη σιτσιλιάνικη μαφία. Εισβάλλοντας σ’ ένα σπίτι για να «καθαρίσει» ένα στόχο, ανακαλύπτει τη Ρίτα, μια τυφλή κοπέλα που, αδύναμη, στέκει δίπλα στον αδελφό της ενώ δολοφονείται. Ο Σάλβο αποφασίζει να της χαρίσει τη ζωή και, απρόσμενα, αυτοί οι δυο άνθρωποι συνδέονται για πάντα, κατατρεγμένοι κι οι δυο από τον κόσμο στον οποίο ανήκουν. Σκηνοθετικό ντεμπούτο και για τους δύο δημιουργούς, ένα πρότζεκτ που συμμετείχε στο Torino Film Lab. Πρωταγωνιστεί ο Παλαιστίνιος Σαλέχ Μπακρί της «Επίσκεψης της Μπάντας». (Films Distribution)

dabba

«The Lunchbox / Dabba» του Ριτές Μπάτρα (Ινδία, Γαλλία, Γερμανία) / Το δίκτυο παράδοσης μεσημεριανών γευμάτων στη Μουμπάι είναι διάσημο για τη συνέπειά του, ένα λάθος πακέτο, όμως, θα φέρει κοντά μια νοικοκυρά κι έναν άντρα στη δύση της ζωής του καθώς μαζί θα πλάσουν ένα φανταστικό κόσμο μέσα από σημειώματα που θ’ αρχίσουν ν’ ανταλλάσουν με τα πακέτα του φαγητού. Σταδιακά, ο φανταστικός τους κόσμος απειλεί να αντικαταστήσει την πραγματικότητά τους. Το πρότζεκτ συμμετείχε στη Cinemart του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Πρωταγωνιστεί ο Ιρφάν Καν, με συμμετοχές στη «Ζωή του Πι», το «Slumdog Millionaire», το «Darjeeling Limited». (Cine Mosaic / The Match Factory)

peril

«For Those in Peril» του Πολ Ράιτ (Μεγάλη Βρετανία) / Ο Ααρον ζει σ’ ένα απομονωμένο ψαροχώρι στη Σκωτία, μοναδικός επιζών ενός δυστυχήματος όπου σκοτώθηκε και ο μεγάλος αδελφός του. Παρασυρμένοι από δεισιδαιμονίες και προκατάληψη, οι κάτοικοι του χωριού φορτώνουν στον Ααρον την ευθύνη για το δυστύχημα, εξοστρακίζοντάς τον μέσα στην ίδια του την κοινότητα. Ο Ααρον αποφασίζει ότι μοναδική του σωτηρία είναι οι άντρες να μην έχουν πραγματικά πεθάνει και ξεκινά να τους βρει. Πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη που έχει βραβευτεί για τις μικρού μήκους του στο Βερολίνο και στο Λοκάρνο. (Film4, BFI)

farm

«Le Démantèlement / The Dismantlement» του Σεμπαστιέν Πιλότ (Καναδάς) / Ο Γκάμπι έχει μια φάρμα: τη δουλεύει μόνος του, μια και οι δυο κόρες του ζουν σαν πριγκίπισσες στην μακρινή μεγάλη πόλη. Μια μέρα η μεγάλη τού ζητά οικονομική βοήθεια. Ο Γκάμπι, με έντονο το αίσθημα πατρικότητας, αποφασίζει να πουλήσει τη φάρμα του. Με πρωταγωνιστή τον Γκαμπριέλ Αρκάν, νέα ταινία από το σινεμά του Κεμπέκ κι από τον δημιουργό του εξαιρετικού «Ο Πωλητής» του 2011. (ACPAV)

heros

«Nos Héros Sont Morts ce Soir» του Νταβίντ Περό (Γαλλία) / Τη δεκαετία του 1960, δυο φίλοι που ασχολούνται επαγγελματικά με το catch, υποδυόμενοι ο ένας τον καλό κι ο άλλος τον κακό, αποφασίζουν να αντιστρέψουν τις ταυτότητές τους. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Περό, με πρωταγωνιστές τον Ζαν-Πιερ Μαρτέν και τον Ντενί Μενοσέ. (Mille et Une Productions, SND Groupe M6)

duenos

«Los Dueños» των Αγουστίν Τοσκάνο και Εζέκιελ Ραντούσκι (Αργεντινή) / Οι εργαζόμενοι σε μια αγροικία ξεδίνουν όλα τους τ’ απωθημένα, όσο τ’ αφεντικά τους λείπουν από το σπίτι. Σκηνοθετικό ντεμπούτο των Αργεντίνων δημιουργών. (The Match Factory)

major

«The Major» του Γιούρι Μπίκοφ (Ρωσία) / Ο Σεργκέι, νεαρός αστυνομικός, βιάζεται να φτάσει στο νοσοκομείο όπου γεννά η γυναίκα του και τρέχοντας με το αυτοκίνητο σκοτώνει ένα παιδί στο δρόμο. Ο αστυνομικός αποφασίζει να συγκαλύψει το έγκλημα αλλά αυτή του η επιλογή θα τον οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη τιμωρία. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία, από το σκηνοθέτη του «Zhit!». (Rock Films)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

minuit

«Les Rencontres d’Après Minuit» του Γιαν Γκονζάλες (Γαλλία) / Στη μέση της νύχτας ένα νεαρό ζευγάρι και η τραβεστί νταντά τους ετοιμάζουν ένα όργιο. Περιμένουν τη Σκύλα, τη Σταρ, τον Επιβήτορα και τον Εφηβο. Από τον σκηνοθέτη που το 2006 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους για το «By the Kiss». (SEDNA Films)

saints

«Ain’t Them Bodies Saints» του Ντέιβιντ Λόουερι (Η.Π.Α.) / Ενας κατάδικος το σκάει από τη φυλακή και διασχίζει την καρδιά του Τέξας για να συναντήσει τη γυναίκα του και την κόρη που δε γνώρισε ποτέ. Με πρωταγωνιστές τον Κέισι Αφλεκ, τη Ρούνι Μάρα και τον Μπεν Φόστερ, μια από τις ταινίες που προκάλεσαν το μεγαλύτερο buzz στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς και κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας. Διαβάστε περισσότερα. (The Weinstein Company / Diaphana)

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

  • «Vikingar», Μαγκαλί Μαζιστρί (Γαλλία, Ισλανδία)
  • «Agit Pop», Νικολά Παριζέ (Γαλλία)
  • «Pátio», Αλί Μουριτίμπα (Βραζιλία)
  • «Come and Play», Ντάρια Μπέλοβα (Γερμανία)
  • «The Opportunist», Ντέιβιντ Λάσιτερ (Η.Π.Α.)
  • «Pleasure», Νίντζα Τίμπεργκ (Σουηδία)
  • «Océan», Εμανουέλ Λαμπορί (Γαλλία)
  • «Tau Seru», Ροντ Ράτζεν (Ινδία, Αυστραλία)
  • «La Lampe au Beurre», Γιακ Χου Γουέι (Κίνα, Γαλλία)
  • «Breathe Μe», Χαν Γιουν-γιανγκ (Νότια Κορέα)

Διαβάστε περισσότερα για το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών που ξεκινάει στις 15 Μαΐου.