Buzz

Ο Τζον Γουότερς ψηφίζει τις καλύτερες ταινίες του 2015

στα 10

Η παραδοσιακή λίστα του Τζον Γουότερς με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς είναι μια συλλογή από εκκεντρικές επιλογές που όλες μαζί βγάζουν νόημα όταν προέρχονται από έναν από τους ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Ο Τζον Γουότερς ψηφίζει τις καλύτερες ταινίες του 2015

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ανάμεσα στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αυτή του Τζον Γουότερς αποτελείται πάντα από αναπάντεχες επιλογές και ταινίες που κανείς δεν θα τολμούσε να βάλει σε μια και μόνο λίστα.

Θυμηθείτε εδώ τη λίστα του για το 2014 και για το 2013.

Οι φετινές επιλογές του «πάπα του trash» μοιάζουν πιο συμβατικές, αν αναλογιστεί κανείς πως το «Mad Max: Fury Road» βρίσκεται ήδη σε έγκριτες λίστες όπως αυτή του Sight & Sound και αυτή των Cahiers du Cinema και πως η «Cinderella» του Κένεθ Μπράνα ήταν όντως μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του 2015. Οσο για τις ταινίες που βρίσκονται στο νούμερο 10 και στο νούμερο 1, τις ενώνει το σπέρμα και αυτό που ο ίδιος ο Τζον Γουότερς χρησιμοποιεί για να περιγράψει την αγαπημένη του ταινία για φέτος: «Μπορεί η καλύτερη ταινία της χρονιάς να είναι ταυτόχρονα και η χειρότερη;»

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

Αναλυτικά οι 10 καλύτερες ταινίες του 2015 από τον Τζον Γουότερς (τα σχόλια δικά του):

Helmut Berger, Actor

1. Helmut Berger, Actor του Αντρέας Χόρβαθ / Μπορεί η καλύτερη ταινία της χρονιάς να είναι ταυτόχρονα και η χειρότερη; O κάποτε ονειρεμένος σταρ και εραστής του Λουκίνο Βισκόντι, ο Χέλμουτ Μπέργκερ, τώρα στα 71 του χρόνια να μοιάζει περίπου σαν την Μαργκερίτ Ντιράς, κομπάζει και παραληρεί στο ετοιμόρροπο διαμέρισμά του καθώς η υπηρέτρια ξεσκονίζει τη σκόνη πάνω από τη θλιβερή ζωή του. Οι κανόνες του ντοκιμαντέρ ακυρώνονται συνεχώς εδώ όταν το αντικείμενο της τεκμηρίωσης βγάζει τα ρούχα του, αυνανίζεται και κυριολεκτικά εκσπερματώνει. «Καταραμένος», όντως.

Cinderella 607

2. Cinderella του Κένεθ Μπράνα / Ναι, με ακούσατε. Αγαπώ αυτό το φιλμ της Disney.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Cinderella»

The Forbidden Room 607

3. The Forbidden Room του Γκάι Μάντιν / Η πιο παρανοϊκά εφευρετική, ξεκαρδιστικά αστεία faux βωβή ταινία όλων των εποχών, με ηχητικό σχεδιασμό που θα έπρεπε να κερδίσει το Οσκαρ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Forbidden Room»

Tom at the Farm

4. Tom at the Farm του Ξαβιέ Ντολάν / Ενα love story που θυμίζει Ζενέ ανάμεσα σε έναν πανέξυπνο χίπστερ και τον επικίνδυνα κρυφό και τυρρανικό αδερφό του νεκρού αγοριού του, ο οποίος κάποτε έσκισε το στόμα ενός άντρα που φλέρταρε με τον αδερφό του. Σκέφτηκα πως ήταν σέξι.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Tom at the Farm»

Mad Max photo6 607

5. Mad Max: Fury Road του Τζορτζ Μίλερ / Οι ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού μπορούν να είναι κι αυτές τέχνη και αυτό το οριστικά διαρκές ντέρμπι καταστροφής είναι τελείως παρανοϊκό από τη στιγμή που ξεκινάει.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mad Max: Fury Road»

carol 607

6. Carol του Τοντ Χέινς / Ισως ο μόνος τρόπος για να είσαι υπερβατικός στις μέρες μας είναι να έχεις σοκαριστικό γούστο. Αυτό το «η Λάνα Τάρνερ συναντά την Οντρεϊ Χέπμπορν» λεσβιακό μελόδραμα είναι τόσο παλιομοδίτικο που ένιωσα σαν να ήμουν ενός έτους μετά που το είδα. Αυτό είναι σαν να ξαναγεννιέσαι.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Carol»

Diary of a Teenage Girl 607 1

7. The Diary of a Teenage Girl της Μάριελ Χέλερ / Μια δυναμική, ρεαλιστική και απίστευτα καλοπαιγμένη κωμωδία για το σεξ μεταξύ ενηλίκων και εφήβων που δεν είναι σκιαχτικό αλλά αυθεντικό, με αρχίδια και τελείως μη προβλέψιμο.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Diary of a Teenage Girl»

Tangerine 607

8. Tangerine του Σον Μπέικερ / Τελευταία Εξοδος Λος Αντζελες. Μια πανέμορφα γυρισμένη underground τρανς περιπέτεια που αξίζει να τη δει κανείς και μόνο για τα σκιαχτικούς κομπάρσους.

Fly Colt Fly

9. Fly Colt Fly: Legend of the Barefoot Bandit των Ανταμ Γκρέι και Αντριου Γκρέι / Ενα ντοκιμαντέρ για ένα αληθινό έγκλημα που κινείται σαν τον έφηβο κλέφτη που είναι το αντικείμενό του. Χρησιμοποιώντας animation, υλικό από ειδήσεις και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις, το «Fly Colt Fly» σε κάνει να καταλάβεις γιατί αυτό το αγόρι που έκλεβε αεροπλάνα έγινε εθνικός λαϊκός ήρωας.

Love 607

10. Love του Γκασπάρ Νοέ / Η πρώτη επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών που έδειξε ετεροφυλοφιλικό πρωκτικό γλείψιμο - και μάλιστα σε 3D. Thank God for Gaspar Noé.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Love»

Διαβάστε επίσης: