Industry

Η Disney μειώνει την παραγωγή σε περιεχόμενο «Marvel» και «Star Wars»

στα 10

Μετά τις απεργίες του Χόλιγουντ, ο CEO της Disney ανακοίνωσε ελάττωση περιεχομένου στα δύο μεγαλύτερα franchise της, αν και φαινομενικά για άσχετους λόγους.

Η Disney μειώνει την παραγωγή σε περιεχόμενο «Marvel» και «Star Wars»

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNBC, ο CEO της Disney, Μπομπ Αϊγκερ, αποκάλυψε ότι η εταιρεία μειώνει την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για τα franchise «Marvel Cinematic Universe» των Marvel Studios και «Star Wars» της Lucasfilm, αναμφίβολα τα πιο κερδοφόρα στον κατάλογό τους. Αυτή η απόφαση οφείλεται κυρίως στην ανάγκη μείωσης των δαπανών, καθώς οι πρόσφατες ταινίες της Disney, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Marvel και του τμήματος κινουμένων σχεδίων, δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση στο box office.

Ο Αϊγκερ εξήγησε ότι αναδιοργάνωση της εταιρείας νωρίτερα φέτος είχε ως στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με 3 δισεκατομμύρια να περικόπτονται από την παραγωγή περιεχομένου, εξαιρουμένων των αθλητικών. Η εστίαση στην περιορισμένη δαπάνη οδήγησε σε υπαναχώρηση από την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.Αναγνώρισε επίσης ότι η διεύρυνση της Marvel στον τηλεοπτικό χώρο έχει αραιώσει την εστίαση και την προσοχή της εταιρείας. Ενώ είχε αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, ο Αϊγκερ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να επανεκτιμηθεί πόσες συνέχειες θα πρέπει να έχει κάθε χαρακτήρας στο «Marvel Cinematic Universe» και να εξερευνηθούν νέες ιδέες για το brand. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι απαραίτητα ελαττωματικό στο brand της Marvel.

Διαβάστε ακόμη: Ο Νίκολας Κέιτζ μεταμορφώνεται σε Τζον Γουίκ για συνταξιούχους

andor

Η Lucasfilm επίσης δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Οσον αφορά το «Star Wars», η εταιρεία έχει επικεντρωθεί κυρίως στην παραγωγή σειρών, όπως τα «Andor» και «Obi-Wan Kenobi», για την υπηρεσία streaming Disney+. Εχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την τελευταία προβολή ταινίας Star Wars στους κινηματογράφους, και ο Αϊγκερ δήλωσε πως δεν θα επιστρέψει τώρα σύντομα. Παρόλο που η «Lucasfilm» ήταν αρχικά μια κερδοφόρα επιχείρηση για τη Disney, η πρόσφατη ταινία «Indiana Jones» δεν απέδωσε όσο αναμενόταν στο ταμείο παρά την ευνοϊκή της φαινομενικά πρεμιέρα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η στρατηγική της Disney για το πρωτότυπο περιεχόμενο επικεντρώνεται κυρίως στην υπηρεσία της Disney+, αντί να προσφέρει περιεχόμενο σε άλλες πλατφόρμες. Ωστόσο, ο Αϊγκερ υπαινίχθηκε ότι στο μέλλον η εταιρεία μπορεί να εξετάσει την αδειοδότηση περιεχομένου της Disney σε άλλες πλατφόρμες streaming. Αυτή η κίνηση συμβαδίζει με την πρόσφατη τάση της Warner Bros. Discovery να εξερευνήσει επιλογές αδειοδότησης περιεχομένου της HBO, αντί να το μονοπωλεί στο Max και να αναγκάζεται να πληρώνει ποσοστά για την διατήρησή του εκεί.

Διαβάστε εδώ την κριτική του «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο» που παίζεται ήδη στις αίθουσες

captain marvel 607

Συνοψίζοντας, η απόφαση της Disney να επιβραδύνει την παραγωγή περιεχομένου των Marvel και Lucasfilm οφείλεται στην ανάγκη μείωσης των δαπανών και της επανεστίασης των προσπαθειών της εταιρείας. Η εταιρεία στοχεύει στην εύρεση της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ συνεχειών και νέων ιδεών για το brand της Marvel, ταυτόχρονα εξερευνώντας τη δυνατότητα για πρόσβαση περιεχομένου της Disney και από άλλες πλατφόρμες streaming.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, παρόλο που o Αϊγκερ δεν αναφέρθηκε στις συνεχόμενες απεργίες των Σωματείων Σεναριογράφων και Ηθοποιών, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έπαιξαν και αυτές ρόλο στις αποφάσεις της εταιρίας, καθώς έχουν εμποδίσει ήδη αρκετές παραγωγές τόσο της Disney όσο και των άλλων μεγάλων στούντιο.