Buzz

Πώς το «Have Yourself a Merry Little Christmas» είναι κάτι περισσότερο από ένα χριστουγεννιάτικο classic

στα 10

Το τρίτο πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι παραμένει πεισματικά ως μια από τις πιο όμορφες και μελαγχολικές γιορτινές στιγμές στην ιστορία του σινεμά.

Πώς το «Have Yourself a Merry Little Christmas» είναι κάτι περισσότερο από ένα χριστουγεννιάτικο classic

Το «Have Yourself a Merry Little Christmas» γράφτηκε από τον Χιου Μάρτιν και τον Ραλφ Μπλέιν και τραγουδήθηκε πρώτη φορά το 1944 στο μιούζικαλ «Meet Me In St. Louis» του Βινσέντε Μινέλι, σε μια σκηνή όπου η Τζούντι Γκάρλαντ προσπαθεί να παρηγορήσει τη μικρή της αδερφή η οποία αρνείται να δεχθεί την απόφαση του πατέρα τους να μετακομίσουν από το Σεντ Λούις στη Νέα Υόρκη στις αρχές του αιώνα.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα δει ο Αϊ Βασίλης; Χριστουγεννιάτικες ταινίες για όλα τα γούστα

Meet me in St. Louis

Είναι φυσικά παραμονή Χριστουγέννων και η ιστορία θέλει τους αρχικούς στίχους του Χιου Μάρτιν να είναι πολύ πιο μελαγχολικοί ακόμη και από το τελικό τραγούδι που ακούγεται στην ταινία:


Have yourself a merry little Christmas
It may be your last
Next year we may all be living in the past
Have yourself a merry little Christmas
Pop that champagne cork
Next year we may all be living in New York

Διαβάστε ακόμα: Στο Χόλιγουντ είναι πάντα Χριστούγεννα!

Η Τζούντι Γκάρλαντ, ο συμπρωταγωνιστής της Τομ Ντρέικ αλλά και ο ίδιος ο Βινσέντε Μινέλι ζήτησαν από τον Χιου να αλλάξει τους στίχους και αυτός κατέληξε στο «Let your heart be light / Next year all our troubles will be out of sight», κάνοντας το τραγούδι από τα πιο αγαπημένα των στρατιωτών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη σκηνή από το «Meet Me in St. Louis» του Βινσέντε Μινέλι:


Το 1957, ο Φρανκ Σινάτρα ζήτησαν από τον Χιου να αλλάξει ξανά κάποιους στίχους ώστε να ταιριάζουν με τον τίτλο του δίσκου του που ήταν «A Jolly Christmas». Το «Until then we'll have to muddle through somehow» αντικαταστάθηκε από το «Hang a shining star upon the highest bough», μετατρέποντας τελικά το τραγούδι, όπως αναφέρεται σε πηγές, σαν μια γιορτή του παρόντος και όχι μια προσμονή ενός καλύτερου μέλλοντος όπως είχε ξεκινήσει.

Δείτε εδώ τον Φρανκ Σινάτρα να τραγουδάει ζωντανά το «Have Yourself a Merry Little Christmas»:


Την ίδια εκδοχή του τραγουδιού, τραγούδησε και η ίδια η Τζούντι Γκάρλαντ το Δεκέμβριο του 1963 στο Christmas Special του The Judy Garland Show. Σε ένα παράθυρο μέσα στο σκηνικό, η Γκάρλαντ τραγουδάει σαν να βρίσκεται στο «Meet me in St. Louis» και απευθύνει το τραγούδι στα δυο της παιδιά, το Τζόι και τη Λόρνα.


Το 2007, το «Have Yourself a Merry Little Christmas» ανακηρύχθηκε το τρίτο πιο πολύ ερμηνευμένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι - μια υπενθύμιση για το πόση μελαγχολία έκρυβαν μέσα τους ανέκαθεν τα Χριστούγεννα.

Δείτε και ακούστε εδώ τις διάφορες επανεκτελέσεις του τραγουδιού από την Ντόρις Ντέι, την Ελα Φιτζέραλντ, τον Τζέιμς Τέιλορ, τον Λούθερ Βαντρός και τον Σαμ Σμιθ:







Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Meet me in St. Louis

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Christmas Special» του «The Judy Garland Show» από το 1963: