Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενα Οσκαρ για τον Γκάρι Ολντμαν (και όχι μόνο επειδή του το χρωστάνε)

στα 10

Οι πρώτες κριτικές από το «The Darkest Hour» στο οποίο ο 59χρονος ηθοποιός υποδύεται τον Oυίνστον Τσόρτσιλ, τον φέρνουν φαβορί για το Οσκαρ που έπρεπε να έχει πάρει εδώ και χρόνια.

Ενα Οσκαρ για τον Γκάρι Ολντμαν (και όχι μόνο επειδή του το χρωστάνε)

Αργά η γρήγορα η Ακαδημία ξεπληρώνει - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - τα χρέη του παρελθόντος.

Εντάξει, υπάρχουν και φορές που αυτά μένουν απλήρωτα και γράφονται με τη σειρά τους στο μεγάλο βιβλίο της κινηματογραφικής Ιστορίας. Συνήθως όμως, κάπως τα φέρνει η μοίρα και ένα καλό σενάριο και άνθρωποι που δεν βραβεύθηκαν ποτέ ανεβαίνουν στη σκηνή των Οσκαρ για να παραλάβουν - φορτισμένα - αυτό που περίμεναν χρόνια, μπορεί και δεκαετίες.

Ο Γκάρι Ολντμαν είναι ένας από αυτούς τους ηθοποιούς. Οχι μόνο γιατί κάποτε δεν πιστεύε κανείς ότι υπήρχε κάποιος σημαντικότερος ηθοποιός στον πλανήτη σινεμά, αλλά γιατί ήδη από τις πρώτες εμφανίσεις του (στο «Meantime» του Μάικ Λι και φυσικά στο «Σιντ και Νάνσι» του Αλεξ Κοξ) έφερε εκείνη την ενέργεια που διαθέτουν οι μεγάλοι, οι κλασικοί, οι διαχρονικοί.

Gary Oldman 607

Η αλήθεια είναι πως στην πραγματικότητα ο Γκάρι Ολντμαν δεν έπαιξε στην 30χρονη καριέρα του πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, έκανε λάθη (όπως πολλοί μεγάλοι) και υπήρξε υποψήφιος μόνο μια φορά για Οσκαρ στη ζωή του στο «Κι ο Κλήρος Επεσε στο Σμάιλι» του Τόμας Αλφρεντσον μόλις το 2012, όσο κι αν στο μυαλό πολλών θα άξιζε πολλές περισσότερες (είτε για το ρόλο του Κόμη Δράκουλα στο «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, είτε για το ρόλο του Σίριους Μπλακ στον Χάρι Πότερ, είτε για το ρόλο του Τζέιμς Γκόρντον στην τριλογία του Μπάτμαν του Κρίστοφερ Νόλαν).

Το 2001, όταν δεν κέρδισε την υποψηφιότητα που όλοι περίμεναν για το «The Contender» του Ροντ Λιούρι, ο Γκάρι Ολντμαν είχε δηλώσει: «Ενα Οσκαρ θα ήταν καλό - θα με πήγαινε πιο κοντά στο στόχο μου που είναι να κάνω περισσότερες ταινίες. Αλλά δεν με ένοιαξε περισσότερο από αυτό. Οι υποψηφιότητες βγαίνουν, αν δεν είσαι στη λίστα λες "εντάξει" - το έχω πάθει πολλές φορές στο παρελθόν.»

Δείτε ακόμη: Μην τσαντίζετε τον Γκάρι Ολντμαν, γιατί...

The Darkest Hour 607

Φέτος, το όνομά του όχι μόνο θα είναι σίγουρα στις υποψηφιότητες, αλλά όλα δείχνουν πως θα βρίσκεται και στο φάκελο του μεγάλου νικητή. Η μεταμόρφωσή του Γκάρι Ολντμαν σε Oυίνστον Τσόρτσιλ για το «The Darkest Hour» του Τζο Ράιτ είναι εκ των πραγμάτων η οσκαρική στιγμή που θα ευχόταν κάθε ηθοποιός του διαμετρήματος του Ολντμαν.

Οι πρώτες κριτικές για την ταινία - από το Φεστιβάλ του Τελιουράιντ όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του - μιλούν για έναν αριστουργηματικό Γκάρι Ολντμαν σε μια βαρέων βαρών ερμηνεία ενός θρυλικού ιστορικού προσώπου.

Το Variety γράφει: «Το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχει κάνει ο Ολντμαν μέχρι σήμερα, ίσως γιατί αυτή τη φορά ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι ένα πρόσωπο γνωστό από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις. Και όμως, ο υπέροχος ηθοποιός απορρίπτει την απλή μίμηση, κατασκευάζοντας από το μηδέν μια σωματική και με εντυπωσιακά λεπτές αποχρώσεις εκδοχή της ιστορικής προσωπικότητας του Τσόρτσιλ.»

To Οσκαρ μοιάζει δικό του και όχι μόνο επειδή το δικαιούται.


Διαβάστε και δείτε ακόμη