Buzz

«Φως μες στο Σκοτάδι»: Ακούστε το υπέροχο τραγούδι της Μαριέττας Φαφούτη από το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

στα 10

Μπορούν μια φωνή και τρία λεπτά μουσικής να συνοψίσουν την αίσθηση που σου αφήνει μια ταινία; Κι όμως μπορούν.

«Φως μες στο Σκοτάδι»: Ακούστε το υπέροχο τραγούδι της Μαριέττας Φαφούτη από το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

Η ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» έκανε πριν λίγες μόλις μέρες την πρεμιέρα της στο Forum του φεστιβάλ του Βερολίνου και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτή η ιστορία μιας γυναίκας που δουλεύει σαν οικιακή βοηθός σε μια καλοβαλμένη οικογένεια μέχρι την στιγμή που θα διαγνωσθεί με μια νευρολογική ασθένεια και θα χάσει τη δουλειά της, συγκίνησε κι εντυπωσίασε εξίσου το κοινό του φεστιβάλ.

Με θαυμάσιες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς του με προεξάρχουσα αυτή της Μαρίας Καλλιμάνη, με μια λιτή μα εντυπωσιακά αποτελεσματική σκηνοθεσία, με ένα εξαιρετικό design και φωτογραφία, αποτελεί ένα σύνολο από θετικά στοιχεία που συνθέτουν μια σπουδαία ταινία.

Κι ανάμεσά τους, ένα τραγούδι που ντύνει μια πολύ τρυφερή σκηνή της, και το οποίο στο πρώτο άκουσμα νομίζεις ότι ηχογραφήθηκε πίσω στον μεσοπόλεμο, για να ανακαλύψεις στους τίτλους ότι γράφτηκε τώρα, από την Μαριέττα Φαφούτη.

«Το να γράφεις ένα τραγούδι που θα χρησιμοποιηθεί σε μια ταινία, είναι αρκετά διαφορετικό, από το να κάνεις κάτι απλά για σένα» λέει η συνθέτης και ερμηνεύτρια του «Φως μες το Σκοτάδι». «Σε βάζει σε κάποια συγκεκριμένα πλαίσια, σε κάποιους περιορισμούς και σε οδηγεί να γράψεις κάτι που δεν θα έγραφες ίσως υπό άλλες συνθήκες. Το συγκεκριμένο τραγούδι πάντως, ήταν ένα από τα πιο αβίαστα πράγματα που έχω γράψει ποτέ. Με το που μου περιέγραψε ο παραγωγός της ταινίας Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, το στιγμιότυπο που έπρεπε να επενδύσω με μουσική, μου πήρε γύρω στα πέντε λεπτά για να φτιάξω την ιδέα του τραγουδιού».

Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το φιλμ μα και την ίδια στιγμή, ένα απόλυτα άχρονο κομμάτι που θα μπορούσε να έχει ακουστεί για πρώτη φορά δεκαετίες πριν, που ακούγεται εξίσου όμορφο τώρα και που πιθανότατα θα ακούγεται με την ίδια ευκολία δεκαετίες μετά.

Απολαύστε το εδώ:


Διαβάστε ακόμη: