Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 6 Αυγούστου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 6 Αυγούστου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.


a hidden life 607

«Μια Κρυφή Ζωή» (A Hidden Life, 2019) του Τέρενς Μάλικ

Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας μέρα, το αριστούργημα του Μάλικ, μία πολιτική ταινία για τη φύση και τον άνθρωπο.

Βρισκόμαστε στο 1939, σε μια εύφορη πεδιάδα των Αλπεων. Η καταπράσινη φύση είναι μαγική, πρωταγωνίστρια. Και η ποίηση του Μάλικ παρούσα, σε λαμπερό σινεμασκόπ: ψηλά στάχια που θροΐζουν στον άνεμο, νερά που τρέχουν γάργαρα, το φως του ήλιου όπως αυτό πέφτει στα μάτια, το δέρμα, τα χαμόγελο δυο ερωτευμένων. Ο Φραντς και η Φραντσίσκα είναι νιόπαντροι αγρότες, δουλεύουν το χώμα, ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον, ευτυχισμένοι στην «κρυφή τους Εδέμ». Μόνο που βρισκόμαστε στο 1939 και ο Φραντς καλείται να πολεμήσει στο πλευρό του Χίτλερ.

Οσο ο Μάλικ επιτρέπει στο σκοτάδι να κυριαρχήσει στο δεύτερο μέρος όπου ο Φραντς φυλακίζεται ως αντιρρησίας συνείδησης, τόσο καταλαβαίνουμε τον αρχικό έρωτα του φακού του με την πλάση, τους ουρανούς, τον ορίζοντα. Η σύγκριση είναι εκκωφαντική. Και η θέση του Μάλικ ξεκάθαρη. Είχαμε, ως πρωτόπλαστοι, την ευκαιρία να συμβιώσουμε με τη φύση, να δουλέψουμε τη Γη, να ανταμειφθούμε από τους καρπούς της. Και τι κάναμε; Σπείραμε ανέμους και θερίσαμε θύελλες – πόλεμοι, βία, φασισμός, παραλογισμός. Θα βρούμε ποτέ το δρόμο της επιστροφής; Στον Παράδεισο, την κρυφή μας ζωή, την ανθρωπιά μας; Διαβάστε την κριτική του Flix

Προβάλλεται στις 23.00 στο Cosmote Cinema 1

Dark Waters

«Σκοτεινά Νερά» (Dark Waters, 2020) του Τοντ Χέινς

Ο Ρόμπερτ Μπίλοτ είναι ένας ανερχόμενος δικηγόρος στο Σινσινάτι του Οχάιο, μέλος μιας νομικής εταιρίας που κατά κύριο λόγο εκπροσωπεί μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που κυριαρχούν στην περιοχή και την ίδια στιγμή ένας μάλλον ιδεαλιστής ρομαντικός, εσωστρεφής άνδρας που πιστεύει, κόντρα σε οτιδήποτε, στο σωστό. Ακριβώς πάνω στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ένας αγρότης από το Πάρκερσμπουργκ ισχυρίζεται πως ένα παράρτημα της εταιρίας - κολοσσού DuPont διοχετεύει τοξικά απόβλητα στο ποτάμι που διασχίζει τα κτήματά του με αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο των αγελάδων του και την καταστροφή γεωργικών εκτάσεων. Φτάνοντας στην περιοχή, ο Ρομπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με αποκαλύψεις και συγκαλύψεις που θα τον οδηγήσουν στο να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, ρισκάροντας πραγματικά τα πάντα: από την οικογένεια του, την καριέρα του μέχρι και την ίδια του τη ζωή.

Βασισμένο σε μια πολύκροτη δικαστική υπόθεση που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Αμερική, το φιλμ του Τον Χέινς είναι ακόμα μία πολιτική ταινία για το πώς οι οικολογικές καταστροφές στον πλανήτη επιστρέφουν για να μας εκδικηθούν. Διαβάστε την κριτική του Flix_

Προβάλλεται στις 19:45 στο Novacinema 1

My Octopus Teacher 607

«Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι» («My Octopus Teacher», 2020) των Πίπα Ερλις και Τζέιμς Ριντ

Την 26η μέρα από τις περίπου 365 που ο Κρεγκ Φόστερ βουτούσε καθημερινά στο παγωμένο νερό του Ατλαντικού στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής για να συναντήσει ένα θηλυκό χταπόδι, αυτό έδειξε τα πρώτα σημάδια «εμπιστοσύνης» στον άνθρωπο και θέλοντας να δείξει τα συναισθήματά του άπλωσε ένα πλοκάμι πάνω στο χέρι του δύτη, «διαβάζοντάς» τον με τις χιλιάδες βεντούζες τους, όλες με ξεχωριστό αισθητήριο η καθε μία, όπως μαθαίνουμε έκπληκτοι από το ντοκιμαντέρ των Πίπα Ερλις και Τζέιμς Ριντ. Η ταινία μόλις κέρδισε το BAFTA Ντοκιμαντέρ και είναι το φαβορί και για το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ! . Το ντοκιμαντέρ των Πίπα Ερλις και Τζέιμς Ριντ υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο σχολείο για όλα τα ανθρώπινα ερωτήματα κρύβεται στη φύση. Διαβάστε αναλυτικά τη γνώμη του Flix για το δυνατό, απρόσμενο ντοκιμαντέρ εδώ.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι» είναι διαθέσιμο στο Netflix

Ιφιγένεια

«Ιφιγένεια» (1977) του Μιχάλη Κακογιάννη

Η κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη κι ένα στιβαρό πρωταγωνιστικό καστ (Ειρήνη Παπά, Κώστας Καζάκος, Τατιάνα Παπαμόσχου, Κώστας Καρράς) που κέρδισε υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινία το 1978. Μία από τις τρεις ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη (οι άλλες δύο ήταν οι «Ηλέκτρα» και «Τρωάδες») που μετέφεραν αρχαίες τραγωδίας στην οθόνη και συνετέλεσαν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, μέσω της κινηματογραφίας.

Προβάλλεται απόψε στις 22.00 στο Κανάλι της Βουλής

In the mood for love 1

«Ερωτική Επιθυμία» (In the Mood for Love, 2000) του Γουόνγκ Καρ Γουάι

Χονγκ Κονγκ, 1962. Το μεγάλο ρεύμα που θέλει νέους ανθρώπους να δραπετεύουν από την Κομμουνιστική Σαγκάη στο δυτικοκρατούμενο Χονγκ Κονγκ για μια καινούργια ζωή, δημιουργεί μία απότομη πληθυσμιακή αύξηση: νεοφερμένοι κάτοικοι καταλήγουν να νοικιάζουν ένα δωμάτιο στα διαμερίσματα ντόπιων οικογενειών, πολυκατοικίες μετατρέπονται σε πολύβουες κοινότητες. Κάπως έτσι, ο κύριος Γουάν, ένας νεαρός δημοσιογράφος, και η κυρία Τσαν, μία όμορφη γραμματέας σε ναυτιλιακή εταιρία, παντρεμένοι και οι δυο, μετακομίζουν σε διπλανά διαμερίσματα. Τυχαίες συναντήσεις στους διαδρόμους, ευγενικές καλημέρες στις εξώπορτες, σιωπηλές καληνύχτες στις σκάλες του μαγειρείου της γειτονιάς, όπου καταφεύγουν τα βαριεστημένα βράδια που η γυναίκα του κυρίου Γουάν θα αργήσει και πάλι στη δουλειά κι ο άντρας της κυρίας Τσαν έχει φύγει για ένα ακόμα επαγγελματικό ταξίδι. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι όλα αυτά είναι μία πρόφαση: οι σύζυγοί τους έχουν γίνει εραστές. Οι τυχαίες συναντήσεις θα μετατραπούν σε ανάγκη συντροφικότητας. Τρώνε μαζί, μοιράζονται την προδοσία, προσπαθούν να φανταστούν πώς άρχισαν όλα, καταλήγουν, κάθε βράδυ, να αποχαιρετιούνται στην εξώπορτα της πολυκατοικίας και να ανεβαίνουν ξεχωριστά. Μη δώσουν αφορμή για σχόλια. Αλλωστε, κουβαλούν μία άλλη ηθική: «δε θα γίνουν ποτέ σαν εκείνους». Δε θα γίνουν ποτέ εραστές. Θα παραμείνουν ανομολόγητα ερωτευμένοι. Γιατί η επιθυμία έχει τον τρόπο να βρίσκει το δρόμο από τα βουβά βλέμματα στην καρδιά. Και να τη ραγίζει.

Κι ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι έχει τον τρόπο να ραγίσει και τις δικές μας. Κατασκευάζοντας ένα κινηματογραφικό ποίημα, απαράμιλλης ονειρικής ομορφιάς, για να μιλήσει για τον έρωτα, την απώλεια, την αβάσταχτη μοναχικότητα σε μια πυκνοκατοικημένη μητρόπολη. Διαβάστε την κριτική του Flix

Διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.