Industry

Cinepolitica: Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Κινηματογράφου στο Βουκουρέστι, με αφιέρωμα Γαβρά

στα 10

Η τέχνη έχει δύναμη – οι Ρουμάνοι αποφάσισαν να τη συγκεντρώσουν, σ’ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ ενημερωμένο και… μάχιμο!

Cinepolitica: Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Κινηματογράφου στο Βουκουρέστι, με αφιέρωμα Γαβρά

Η Ρουμανία έχει ήδη κατακτήσει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην κλίμακα των πιο φιλόδοξων νέων εθνικών κινηματογραφιών. Αλλά δε μένει εκεί. Από φέτος, το Βουκουρέστι φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Κινηματογράφου, το Cinepolitica, ανοιχτό σε όλους τους δημιουργούς και τους θεατές που έχουν άποψη και συνείδηση!

Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, «το Cinepolitica είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Κινηματογράφου, με διαγωνιστικό τμήμα προσιτό σε όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες με πολιτική ματιά. Δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων Πανεπιστημίων της Ρουμανίας και άλλων χωρών, με την υποστήριξη του Ρουμάνικου Κέντρου Κινηματογράφου και με ξεκάθαρα εκπαιδευτική πρόθεση. Ενώ προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γεφυρώσει δυο απομακρυσμένους κόσμους: την καθημερινή ζωή των ψηφοφόρων και το σύμπαν των πολιτικών. Ωστόσο, το Cinepolitica είναι μια βαθύτατα μη-κομματική διοργάνωση, χωρίς κρυφή ατζέντα. Αυτό σημαίνει και το σλόγκαν του Φεστιβάλ: ‘Η μόνη πολιτική που μας αφορά, είναι αυτή του κινηματογράφου’.»

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ταινίες (ανάμεσά του τίτλοι όπως «Ο Υπουργός» του Πιερ Σελέρ, «If Not Us, Who?» του Αντρες Βίελ, ή το «Αντίο» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ) και κάποια θεματικά αφιερώματα. Ενα τμήμα είναι αφιερωμένο στον Βάσλαβ Χάβελ, ένα άλλο στο σινεμά του κατεξοχήν πολιτικοποιημένου Ευρωπαίου σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα προβληθεί το «Ζ» και η «Κατάσταση Πολιορκίας».

Διαβάστε περισσότερα για το Cinepolitica στο επίσημο website του Φεστιβάλ.

Δείτε ένα βίντεο από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά, «Le Capital», εδώ.