Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών έχει όχι απλώς αφίσα, αλλά και νέο, gender neutral όνομα

στα 10

Καθαρό βλέμμα για την αφίσα του Quinzaine des Cinéastes του 2023.

Το Δεκαπενθήμερο του Φεστιβάλ Καννών έχει όχι απλώς αφίσα, αλλά και νέο, gender neutral όνομα

Από το 1969, όταν ιδρύθηκε από την Ενωση Κινηματογραφικών Δημιουργών της Γαλλίας, το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών (Quinzaine des Réalisateurs), όπως λεγόταν ως και πέρσι, αποτελεί το αιχμηρό, θαρραλέο, με έντονη ταυτότητα παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, που ως στόχο έχει ν' ανακαλύπτει, ν' αποκαλύπτει και να συστήνει τους και τις εκπροσώπους του πιο σύγχρονου κινηματογραφικού οράματος.

Διαβάστε ακόμη: Το «Indiana Jones and the Dial of Destiny» θα κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες

Δημιουργοί που έχουν κάνει τα πρώτα τους φεστιβαλικά βήματα στην Quinzaine είναι ο Φασμπίντερ, ο Οσιμα, ο Σκορσέζε, ο Τζορτζ Λούκας, ο Βέρνερ Χάρτσογκ, η Σαντάλ Ακερμάν, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Σπάικ Λι, ο Χάνεκε, οι αδελφοί Νταρντέν, η Σοφία Κόπολα, ο Αλμπερτ Σέρα, η Σελίν Σιαμά, ο Ρούμπεν Εστλουντ, η Κλόι Ζάο, ο Ρόμπερτ Εγκερς και πολλοί, πολλοί ακόμα.

Σήμερα η Quinzaine παρουσίασε τη φετινή αφίσα της και το καθαρόν, γαλανό βλέμμα απέναντί μας δεν είναι το μόνο που προσέξαμε. Για πάνω από πεντήντα χρόνια, το τμήμα ονομαζόταν Quinzaine des Réalisateurs, που σημαίνει Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, όπου σκηνοθετών είναι το αρσενικό γένος, αποκλειστικά. Από φέτος, ονομάζεται Quinzaine des Cinéastes, όπου cinéastes είναι ο πληθυντικός για τους/τις κινηματογραφικούς/ές δημιουργούς σε κάθε φύλο. Νέα αρχή, λοιπόν, για την πάντα επίκαιρη Quinzaine, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχοντας όμως, ήδη, αλλάξει το όνομά της παντού, τόσο στα social media της, όσο και στην ταυτότητα και την επικοινωνία της. Καλή αρχή.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2023 | Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, ο Ρούμπεν Εστλουντ

Οσο για την αφίσα αυτής, της 55ης διοργάνωσης της Quinzaine des Cinéastes, το σημείωμα του Φεστιβάλ μας εξηγεί: «Φωτεινή και περιπετειώδης. Γαλήνια, χωρίς επιτήδευση, η Λεονόρ Σιλβέιρα αμφισβητεί το βλέμμα μας. Η αφίσα του 2023 τιμά τη μεγαλειώδη ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, "Η Κοιλάδα του Αβραάμ", εμπνευσμένη από τη "Μαντάμ Μποβαρύ" του Φλομπέρ. Καθώς η λογοκρισία απειλούσε την έκδοση του μυθιστορήματός του, ο Φλομπέρ δήλωσε, "Υπάρχει μια ανηθικότητα στο καλό γράψιμο". Από τις 17 ως τις 26 Μαΐου, σας προσκαλούμε σ' ένα ταξίδι στον κόσμο των μοναδικών, ελεύθερων, ανατρεπτικών ταινιών.»

cannes 2023 quinzaine