Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: H Αλίτσε Ρορβάκερ και το ιταλικό σινεμά μέσα της

στα 10

To νέο της «παραμύθι» με τίτλο «Lazzaro Felice» της χάρισε το Βραβείο Σεναρίου στο 71ο Φεστιβάλ Καννών. Λίγες μέρες πριν, η Ιταλίδα δημιουργός μας είχε μιλήσει για τους μαέστρους του ιταλικού σινεμά που βρίσκονται μέσα στο μυαλό, στην ψυχή, στην καρδιά και στο έργο της.

Κάννες 2018 | Οι νικητές μιλούν στο Flix: H Αλίτσε Ρορβάκερ και το ιταλικό σινεμά μέσα της

Βλέποντας τη νέα ταινία της Αλίτσε Ρορβάκερ, τρίτη κατά σειρά, μετά το «Corpo Celeste» και τα «Θαύματα» που το 2014 είχαν κερδίσει στις Κάννες το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, είσαι σίγουρος πως η νεαρή σκηνοθέτης ξέρει πολύ καλά τις αναφορές της και ακόμη καλύτερα να τις απλώνει πάνω σε ένα καμβά πάνω στο οποίον ζωγραφίζει με την προσωπική της σφραγίδα ένα σινεμά που κινείται ανάμεσα στο μύθο και το ρεαλισμό, ανάμεσα στην κοινωνική κριτική και την αγάπη για την τέχνη.

Στο «Lazzaro Felice» είναι το πνεύμα του Φελίνι και του Ντε Σίκα που στέκουν ψηλά, ενώ λίγο πιο κάτω μια πιο ρεαλιστική εκδοχή των αδελφών Ταβιάνι στέλνει το σινεμά της Ρορβάκερ στο σήμερα.

Τα Βραβεία: Κάννες 2018 | Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

Alice Rorwacher 607

«Φυσικά και με έχουν επηρεάσει όλοι οι μεγάλοι μαέστροι του ιταλικού σινεμά. Αυτός είναι και ο ρόλος τους. Οι σκηνοθέτες αλλά και οι ταινίες που αγαπώ είναι πλέον κομμάτι του υποσυνείδητου μου, της ταυτότητάς μου με κάποιον τρόπο, οπότε βρίσκονται πάντα μαζί μου, στα όνειρά μου αλλά και στην καθημερινότητά μου. Επιστρέφω σε αυτούς από ένστικτο, δεν είναι μια συνειδητή επιλογή... Ο Ντε Σίκα, ο Ντε Σέτα, ο Φελίνι, ο Παζολίνι, ο Ροσελίνι, οι Ταβιάνι, ο Ολμι φυσικά... Αυτή η ταινία είναι η ιστορία της χώρας μου, μιας χώρας που ο καθένας από αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς προσπάθησε με τη σειρά του να εξηγήσει με το έργο του. Τόσο το γεωγραφικό, όσο και τον ανθρωπολογικό της χάρτη.»

Alice Rorwacher

Ολόκληρη η συνέντευξη της Αλίτσε Ρορβάκερ θα δημοσιευτεί όταν το «Lazzaro Felice» θα βγει στις αίθουσες από την Seven Films.

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξήχθη φέτος από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix βρέθηκε εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: