Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 74o Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου

στα 10

Είκοσι τίτλοι που ανυπομονούμε ήδη να δούμε αν θα επιβεβαιώσουν το hype τους στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που φέτος διεξάγεται 14 με 25 Φεβρουαρίου.

Berlinale 2024: 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 74o Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου
The Great Yawn of History

To 74o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκινάει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας τον «έρωτά» του με το ανεξάρτητο σινεμά του κόσμου και παράδοξες επιλογές από καταξιωμένους και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον της διοργάνωσης.

Μέσα σε έντονο κινηματογραφικό (με την αποχώρηση από το τέλος του φετινού φεστιβάλ των διευθυντών του Κάρλο Τσατριάν και Μαριέτ Ρίσενμπικ), αλλά κυρίως ταραγμένο πολιτικό σκηνικό, η φετινή Berlinale προσπαθεί να επιβεβαιώσει πως παραμένει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που αφορά και επηρεάζει το κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον (δύο ταινίες, το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη «exerque on documenta 14» σε ειδική προβολή 14 ωρών και το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη να διεκδικεί βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters), το Flix θα βρίσκεται στο Βερολίνο και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

berlinale

Περισσότερη Berlinale 2024:

exergue

exergue - on documenta 14 του Δημήτρη Αθυρίδη (Berlinale Special)

Μετά τα υπέροχα «T 4 Trouble and the Self Admiration Society» του 2009 και το «Ενα Βήμα Μπροστά» του 2012, το νέο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη που αφορά τη δημιουργία της documenta 14 που έγινε σε Αθήνα και Κάσελ το 2017, τον φέρνει μια ολόκληρη δεκαετία μετά να απλώνει σε 840 λεπτά ολόκληρη τη διαδικασία δημιουργίας της έκθεσης από τον εμπνευστή της Ανταμ Σίμτσικ. Η επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ χαρακτηρίζει το ντοκιμαντέρ ως το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλμ που έγινε ποτέ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «exegue-on documenta 14.

arcadia

Arcadia του Γιώργου Ζώη (Διαγωνιστικό Τμήμα - Encounters)

Ενα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη του τουριστικού θέρετρου. Ο Γιάννης κι η Κατερίνα καταφτάνουν σοκαρισμένοι για να αναγνωρίσουν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο. Μαζί αλλά και χωριστά, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά από αναπάντεχες αποκαλύψεις. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσιο μπαρ της περιοχής, το Αρκάντια, η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητους συνοδοιπόρους.

Η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, δεύτερη μεγάλου μήκους μετά το «Interruption». Διαβάστε περισσότερα και δείτε το τρέιλερ εδώ.

small things like these

Small Things like These του Τιμ Μίλαντς (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Είναι 1985. Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Πλησιάζουν Χριστούγεννα, εποχή πολυάσχολη για τον Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτή καυσόξυλων και πατέρα πέντε κοριτσιών. Νωρίς ένα πρωί, κι ενώ προσπαθεί να προλάβει τις παραγγελίες των πελατών του, φτάνει στο τοπικό μοναστήρι που δεσπόζει ψηλά στον λόφο της πόλης για να παραδώσει μια παραγγελία. Κι εκεί θα ανακαλύψει κάτι που θα τον φέρει αντιμέτωπο τόσο με το παρελθόν του όσο και με τη συνένοχη σιωπή μιας πόλης που φαίνεται πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας. Ιρλανδοβελγική παραγωγή που ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη την αριστουργηματική νουβέλα της Κλερ Κίγκαν. Πρωταγωνιστεί ο Κίλιαν Μέρφι στο επίσημο άνοιγμα της φετινής Berlinale.

love lies bleeding

Love Lies Bleeding της Ρόουζ Γκλας (Berlinale Special Gala)

Στο δρόμο της προς το Λας Βέγκας για έναν διαγωνισμό bodybuilding, η Τζάκι γνωρίζει τη Λου και το ζευγάρι ερωτεύεται γρήγορα. Η οικογένεια της Λου, ωστόσο, είναι περίπλοκη. ο πατέρας της είναι έμπορος όπλων και συμμετέχει σε ένα εγκληματικό συνδικάτο. Τέτοιοι βίαιοι συνειρμοί αναπόφευκτα προκαλούν προβλήματα για την Τζάκι, την Λου και τη σχέση τους με καταστροφικούς και απρόβλεπτους τρόπους. Η νέα ταινία της Ρόουζ Γκλας («Saint Maud»), ένα ρομαντικό θρίλερ το οποίο επικεντρώνεται στις ακραίες ιδιότητες που χρειάζονται για να πετύχει κάποιος στον ανταγωνιστικό κόσμο του bodybuilding. Πρωταγωνιστεί η Κρίστεν Στιούαρτ, ερχόμενη ήδη με πολύ καλές κριτικές από το Φεστιβάλ του Σάντανς.

la cocina

La Cocina toy Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Η καθημερινότητα μιας κουζίνας στην Times Square αναστατώνεται όταν γίνεται αντιληπτή μια κλοπή από το ταμείο και όλοι οι εργαζόμενοι είναι πιθανοί ύποπτοι. Από τον σκηνοθέτη του «Ληστεία στο Μουσείο» και του «Μια Αστυνομική Ιστορία».

made in england powell

Made In England: The Films of Powell & Pressburger του Ντέιβιντ Χίντον (Berlinale Special)

Ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Μάρτιν Σκορσέζε για το δίδυμο των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ (που υπογράφουν μια από τις αγαπημένες ταινίες του Σκορσέζε, τα «Κόκκινα Παπουτσια») και την επιδρασή τους στο σινεμά (του) και τις νεότερες γενιές.

The Great Yawn of History

The Great Yawn of History του Αλιγιάρ Ράστι (Διαγωνιστικό - Encounters)

Ο Μπεϊτολάχ είναι ένας θρησκευόμενος που ονειρεύεται ένα κουτί με χρυσά νομίσματα να εμφανίζεται στο τέλος μιας σπηλιάς. Πιστεύει ότι αυτά τα νομίσματα είναι ένα θαύμα και θέλει να τα βρει. Επειδή όμως δεν θεωρεί ότι τα κέρματα είναι χαλάλ, θέλει να βρει έναν αλλόθρησκο βοηθό να τον συνοδεύει στην αναζήτηση. Με τη βοήθεια μιας αγγελίας εργασίας τυπωμένης στο πίσω μέρος των πλαστών χαρτονομισμάτων δολαρίων που ο Μπεϊτολάχ μοιράζει στους δρόμους της Τεχεράνης, στρατολογεί το νεαρή Σόζα και οι δυο τους ξεκινούν μαζί για να αναζητήσουν τα νομίσματα. Ανακαλύπτουν αρκετές σπηλιές στο βόρειο Ιράν, αλλά καμία δεν είναι η σωστή. Προχωρούν στις κεντρικές ερήμους του Ιράν και διανυκτερεύουν σε ένα πανδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του πανδοχείου υποψιάζεται ότι οι δυο τους μπορεί να αναζητούν θησαυρό και αποφασίζει να τους ακολουθήσει με τη μοτοσικλέτα του… Ενα από τα ντεμπούτα που μοιάζουν ήδη με την ανακάλυψη του Φεστιβάλ Βερολίνου.

treasure

Treasure της Τζούλια φον Χάινζ (Berlinale Special Gala)

Τρίτο μέρος της τριλογίας της Τζούλια φον Χάινζ για τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος στην Ιστορία, εδώ με πρωταγωνίστρια την Λίνα Ντάναμ η οποία υποδύεται μια επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη που θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της οικογένειάς της. Μαζί της πρωταγωνιστούν ο Στίβεν Φράι και ο Ζμπίγκνιου Ζαμακόφσκι.

another end

Another End του Πιέρο Μασίνα (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Τι θα γινόταν αν έχανες τον έρωτα της ζωής σου και σου δινόταν μια ευκαιρία να ζήσεις μαζί του για λίγο ακόμη; Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει ο Σαλ, αν δεχθτεί τελικά να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που φέρνει πίσω την συνείδηση των ανθρώπων που έχουμε χάσει. Και τια θα συμβεί η αν αγαπημένη του Ζόε επιστρέψει στο σώμα μιας άλλης; Από τον Πιέρο Μασίνα του «L' Atessa» με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ρενάτε Ράινσβε.

crossing

Crossing του Λεβάν Ακίν (Πανόραμα)

H ταινία που ανοίγει το φετινό Πανόραμα της Berlinale είναι η ταινία που ακολουθεί το υπέροχο «Και Μετά Χορέψαμε» του Λεβάν Ακίν, εδώ με την ιστορία μιας συνταξιούχου δασκάλας που θα ταξιδέψει μέχρι την Τουρκία για να βρει τη χαμένη ανηψιά της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εκρηκτική Εβρίμ, μια δικηγόρο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των τρανς στη χώρα.

hors du temps

Hors du Temps του Ολιβιέ Ασαγιάς (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Ο σκηνοθέτης Ετιέν και ο αδερφός του, Πόλ, ένας μουσικός δημοσιογράφος περνάνε το lockdown του 2020 μαζί στο πατρικό τους σπίτι, μαζί με τις νέες συντρόφους τους. Κάθε αντικείμενο, κάθε γωνιά του σπιτιού τους θυμίζει την παιδική τους ηλικία. Καθώς ο κόσμος αλλάζει δραματικά, τα δύο αδέρφια ανακαλύπτουν πως γνωρίζουν ελάχιστα ο ένας τον άλλον. Νέος Ολιβιέ Ασαγιάς με τους Βενσάν Μακέν και Μίσα Λεσκό.

spaceman

Spaceman του Γιόχαν Ρενκ (Berlinale Special Gala)

Ο Τζακούμπ είναι ένας αστροναύτης σε αποστολή που κρατάει χρόνια. Ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να βρει έξοδο κινδύνου, ένας εξωγήινος θα αποκαλυφθεί ότι ζούσε μαζί του από την αρχή της πτήσης. Και μαζί θα αναζητήσουν μια νέα ζωή. Διασκευή του «Spaceman of Bohemia» του Γιαροσλάβ Καλφάρ από τον διάσημο για τα βίντεο κλιπ του και τη βραβευμένη του θητεία στο τηλεοπτικό «Chernobyl», Γιόχαν Ρενκ.

a traveler's needs

A Traveller's Needs του Χονγκ Σανγκ-σου (Διαγωνιστικό Τμήμα)

O παραγωγικότατος Κορεατης επιστρέφει για έβδομη φορά σε διαγωνιστικό της Berlinale με την ιστορία μιας δασκάλας Γαλλικών και της καθημερινότητάς της. Πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ.

cuckoo

Cuckoo του Τίλμαν Σίνγκερ (Berlinale Special Gala)

Ταινία τρόμου με φόντο τις Γερμανικές Αλπεις και μια σειρά από μυστικά που για χρόνια έμεναν θαμμένα κάτω από το χιόνι... Σκηνοθετεί ο Τίλμαν Σίνγκερ του «Luz» (2018) και πρωταγωνιστεί η Χάντερ Σάφερ του «Euphoria».

a different man

A Different Man του Ααρον Σίμπεργκ (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Ενας φιλόδοξος ηθοποιός αλλάζει την εμφάνισή του μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Ολα αλλάζουν, αλλά τελικά και τίποτα καθώς το όνειρο αρχίζει να γίνεται εφιάλτης. Κατευθείαν από το Φεστιβάλ του Σάντανς, ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Σεμπάστιαν Σταν.

architecton

Architecton του Βίκτορ Κοσακόφσκι (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Μια επική, οικεία, ποιητική θεώρηση της αρχιτεκτονικής, ο ρόλος του χτισίματος των κτιρίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως απάντηση στις καταστροφές, όσα συνδέουν ένα ναό του 60 μ.Χ. με έναν καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία σήμερα. Το ντοκιμαντέρ του Βίκτορ Κοσακόφσκι (θυμηθείτε το υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ «Gunda») διαγωνίζεται για την Χρυσή Αρκτο, δίνοντας το στίγμα ενός κόσμου που πρέπει να ξαναχτιστεί από τα ίδια του τα συντρίμμια.

the outrun

The Outrun της Νόρα Φινγσάιντ (Πανόραμα)

H Σίρσα Ρόναν υποδύεται τη Ρόνα, που επιστρέφει στο πατρικό της στα Νησιά Ορκνι της Σκοτίας προκειμένου να ξαναβρει τον χαμένο από το αλκοόλ εαυτό της. Διασκευή του ομότιτλου αυτοβιογραφικού βιβλίου της Εϊμι Λίπτροτ από την βραβευμένη σκηνοθέτη του «System Crasher» που είχε εντυπωσιάσει στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale το 2019.

Sasquatch Sunset

Sasquatch Sunset των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ (Berlinale Special)

O σουρεαλιστικός κόσμος των αδελφών Ζέλνερ βρίσκει εδώ το κατά πολλούς αποκορύφωμα του, με επίκεντρο την ιστορία μιας οικογένειας που έμεινε για χρόνια κρυμμένη στην άγρια φύση της Νοτίου Αμερικής. Ράιλι Κιου και Τζέσε Αϊζενμπεργκ δίνουν νόημα στη βωβή, παράδοξη, απόλύτως παράλογη ερμηνεία ενός παρόλογου κόσμου.

the editorial office

The Editorial Office του Ρόμαν Μπόνταρτσουκ (Forum)

Ενας νεαρός βιολόγος που δουλεύει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, βλέπει τη βαρετή ζωή του να γίνεται άνω κάτω, όταν γίνεται μάρτυρας ενός εμπρησμού. Η πρόθεσή του είναι σωστή, αλλά μπαίνοντας στο γρανάζι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τίποτα δεν μπορεί να είναι ή να φαίνεται αθώο. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ρόμαν Μπόνταρτσουκ μετά το «Volcano» του 2018, μια ιδιαίτερη σάτιρα για τη σύγχρονη (κλιματική) κρίση.

dahomey

Dahomey της Μάτι Ντιόπ (Διαγωνιστικό Τμήμα)

Το Νοέμβριο του 2021, 26 βασιλικοί θησαυροί του Βασιλείου του Νταχόμεϊ εγκαταλείπουν το Παρίσι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν. Τι σημασία έχει όμως μια κληρονομιά που επιστρέφει εκεί που δεν τη θέλουν. Η Μάτι Ντιόπ - βραβευμένη το 2019 στις Κάννες για την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το «Atlantics», επιστρέφει με μια ακόμη θεώρηση πάνω στους χαμένους πολιτισμούς.


Το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται στο Βερολίνο για να σας μεταφέρει όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

berlinale poster