Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 10.0: Bραβεία και θέαμα στην τελετή λήξης

στα 10

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης, την απονομή των βραβείων κι ένα μαγευτικό οπτικοακουστικό θέαμα το επετειακό 10ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Διαβάστε αναλυτικά...

Flix Team
Animasyros 10.0: Bραβεία και θέαμα στην τελετή λήξης

Για δέκατη χρονιά, για πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες η Σύρος, από την Ερμούπολη στην Ποσειδωνία κι από εκεί στην Άνω Σύρα, φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες, διαγωνιστικά προγράμματα, πανοράματα, τρομερά ενδιαφέροντα εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μια εξίσου δυναμική Αγορά, το Animasyros 10.0 γιόρτασε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα διοργάνωση στην ιστορία του.

Animasyros 10.0 Διαβάστε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ του Flix που ήταν στη Σύρο!

Animasyros 10 AWARDS 607 1

«10 χρόνια με πολλή εμψύχωση, καλλιτεχνική μέθεξη, δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και ελπίδα για το μέλλον», όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσορίζοντας το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης χθες βράδυ για την πανηγυρική τελετή λήξης και απονομή των βραβείων του Animasyros 10.0.

Animasyros 10 AWARDS 607 2

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Το Τέρας (L' Ogre, FR) της Λορέν Μπρεμπάν, «ένα εύστοχο και εμπνευσμένο σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη βουλιμία, απληστία και αυτοκαταστροφή, χωρίς ίχνος διδακτισμού και κοινοτοπίας».

Διαβάστε τις προβλέψεις του Flix: Animasyros 10.0: Τα 10 Καλύτερα του Flix

Ogre 607

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Νυχτοπούλι (Nocna Ptica, SΙ) της Σπέλα Καντέζ, «μία ταινία που εντυπωσιάζει με την τεχνική της, αλλά και εγείρει βαθύ προβληματισμό, με την επιλογή του θέματος της».

Nighthawk 607

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ παρουσιάστηκε επί σκηνής από τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, διευθυντή της Hellas Film του ΕΚΚ. Απονεμήθηκε στην ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου, «μια ταινία υψηλής εικαστικής ακρίβειας και δεξιοτεχνίας που επαναδιαπραγματεύεται την έννοια του κλασσικού χρησιμοποιώντας ένα νέο μέσο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα εκ νέου τη σημασία δυναμικών καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως αυτό του σουρεαλισμού, στον 21ο αιώνα».

Αίνιγμα 607

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches (The Junction - Chilly Gonzales & Peaches, CA) του Πάτρικ Ντογιόν «για την ευφυή αναπαράσταση μίας συνέντευξης που διεξάγεται μέσω εναλλαγών τεχνικής και συνεχών μεταλλάξεων επιτρέποντας πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας», ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε στην ταινία Μπλε – CNN (Blue – Cnn, UK) του βρετανικού στούντιο Moth, η οποία «εξυμνεί με τον πιο άρτιο τρόπο τα χρώματα της Σύρου, αν και, όπως μας διδάσκει, τελικά, δεν πρόκειται παρά για μία οφθαλμαπάτη».

Animasyros 10 AWARDS 607 3

Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν οι Γιάγκος Αντίοχος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Αθηνόραμα, Τομ Μουρ, Ιρλανδός σκηνοθέτης, animator και ιδρυτής του πολυβραβευμένου studio animation Cartoon Saloon, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Οσκαρ, η Νάνσι Ντένι-Φελπς, δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA και τέλος ο βραβευμένος με Goya δημιουργός σκηνοθέτης Αλμπέργο Βάσκεζ από την Ισπανία.

O mother 607

Διαβάστε αναλυτικά: Το «O Matko!» στο Νο1 και των επιλογών του Flix

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία Μητέρα (O Matko!, PL) της Πολίνα Ζιολόφσκα, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Αιδοίο (Cipka, PL) της Ρενάτα Γκασιορόφσκα.

Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν φέτος οι Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Εριν βαν Ντρούνεν, σύμβουλος σε θέματα animation στο Κέντρο Κινηματογράφου της Ολλανδίας (Netherland Film Fund), ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης από την Κύπρο και ο Κάρλο Βόγκελε από το Λουξεμβούργο, δημιουργοί animation.

Loving Vincent 607 7

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία Loving Vincent (UK, PL, EU) των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν, μέρος της οποίας υλοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά: «Loving Vincent»: Μεγάλη πρεμιέρα & εικαστικό δρώμενο στο Animasyros 10.0

Animasyros 10 AWARDS 607 4

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ. Ολες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.

Αμέσως μετά, η εορταστική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου στήθηκε μια μοναδική συναυλία - οπτικοακουστική εγκατάσταση του Theodore, η οποία «ζωντάνεψε» μέσα από ένα light installation το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Animasyros 10 AWARDS 607 5

Animasyros 10 AWARDS 607 6

Animasyros 10 AWARDS 607 7

Μια ατμοσφαιρική σύλληψη που ανέδειξε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έργου του Ενστ Ζίλερ, αλλά και ένας ιδανικός αποχαιρετισμός του Animasyros 10!

Δίνουμε ραντεβού και για τα επόμενα δέκα χρόνια Animasyros!

Animasyros 10 AWARDS 607 8

Περισσότερο Animasyros 10.0