Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 10: Μεγάλη πρεμιέρα στη Σύρο

στα 10

Χθες το βράδυ, στον φωταγωγημένο «Απόλλων» και την ιστορική Ερμούπολη έγινε η επίσημη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Και το Flix, για έκτη συνεχόμενη χρονιά χορηγός και φίλος του φεστιβάλ, ήταν εκεί.

Animasyros 10: Μεγάλη πρεμιέρα στη Σύρο

Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκεσαι στην επέτειο 10 χρόνων ενός φεστιβάλ που κάποτε ξεκίνησε ως προσωπικό στοίχημα μίας παρέας. Μεσολάβησαν περισσότεροι φίλοι από τότε. Πολλές νέες ιδέες και τμήματα. Πάρα πολλές εργατοώρες. Μεγάλο μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρειεα.

Πάνω από όλα, το αγκάλιασε ο τόπος του. Η Ερμούπολη της Σύρου υποδέχθηκε ένα φεστιβάλ animation με φιλοξενία, ζεστασιά και, σημαντικό, οικονομική υποστήριξη. Αναγνωρίζοντας ότι μία σχέση πολιτισμού είναι μία μεγάλη επένδυση.

Διαβάστε τα πάντα για το φετινό Animasyros: Animasyros 2017: Το 10 το καλό!

Animasyros10 607 9

Κάπως έτσι βρισκόμαστε στο σήμερα. Σε εποχές που ο πολιτισμός είναι ο πρώτος που δέχεται εκπτώσεις, το Animasyros συνεχίζει να δίνει δυναμικά και ουσιαστικά το παρών. Σε εποχές μουδιάσματος κι αγκύλωσης, το Animasyros προσφέρει κινούμενη εικόνα. Για 10η χρονιά (και 3η για το φιλόδοξο κομμάτι της Αγοράς του) το Animasyros ξεκίνησε δυναμικά το 5νθήμερο φεστιβάλ του με πρεμιέρες, αφιερώματα, φόκους σε εθνικές κινηματογραφίες, εργαστήρια, σεμινάρια, key notes ομιλίες.

animasyros10 607 10

Και χθες, στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros γιόρταση με την επίσημη, λαμπερή πρεμιέρα του. Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, ο Πρόεδρος της Πλατφόρμας Βασίλης Καραμητσάνης, η Διευθύντρια Προγράμματος του Αnimasyros Μαρία Ανεστοπούλου, κι όλο το team των ανθρώπων που δουλεύουν ακούραστα, αθόρυβα κι αόρατα, καλωσόρισαν τους τοπικούς πολιτικούς φορείς που στηρίζουν το φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους που το καλύπτουν, τους φετινούς καλεσμένους σκηνοθέτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, φοιτητές που κάθε χρόνο το παρακολουθούν φανατικά, απλό κόσμο και φίλους του animation κάθε ηλικίας.

karamitsanis 607

Επίσημη Πρεμιέρα

Οπως κάθε χρονιά, ο Πρόεδρος Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή του Απόλλωνα για να καλωσορίσει το κοινό στο animasyros 10.0, αλλά πρώτα από όλα να ευχαριστήσει την πραγματική οικοδέσποινα: την ίδια τη Σύρο. Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ερμούπολης που πλέον νιώθουν το φεστιβάλ δικό τους. Κάτι που επιβεβαίωσε με τον λιτό, σύντομο λόγο της και η Θωμαή Μενδρινού, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η οποία ευχαρίστησε το φεστιβάλ για την αγάπη και την πίστη που δείχνει κάθε χρόνο, όχι μόνο στην τέχνη του animation, αλλά και στο νησί. Η κυρία Μενδρινού έδωσε ένα συμβολικό δώρο στον Πρόεδρο του φεστιβάλ: «ένα μικρό καράβι για να συνεχίσει το φεστιβάλ το μαγικό του ταξίδι...»

Animasyros10 607 1

Η μεγάλη έκπληξη: από το Χόλιγουντ στη Σύρο

Οταν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης πήρε το λόγο στη σκηνή, δεν ευχαρίστησε μόνο το φεστιβάλ. Ούτε απλώς υποσχέθηκε την συνεχή στήριξη του πολιτισμού («Πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μπορεί να νομίζουμε ότι τα υλικά αγαθά είναι τα αναγκαία σε περίοδο κρίσης, αλλά δε θα ήμασταν τίποτα χωρίς τον πολιτισμό μας που πρέπει να στηρίξουμε»), αλλά έκανε και μία μεγάλη αποκάλυψη. Ψηφίσθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση καθεστώτος Ενίσχυσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και η υλοποίησή του είναι πολύ κοντά: σήμερα καταφθάνουν στο νησί αμερικανοί δημιουργοί που θα σχεδιάσουν και θα στηρίξουν τη δημιουργία δύο στούντιο και την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο.

Animasyros10 607 7

Eνωμένη Ευρώπη

Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος είναι η Ευρώπη, σε μία χρονιά που και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γενέθλια: γιορτάζει τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η Κλημεντίνη Διακομανώλη, Προϊσταμένη Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέβηκε στη σκηνή του Απόλλωνα για να μιλήσει με ειλικρίνεια για την «δύσκολη πορεία της Ελλάδας μέσα στο θεσμό», να μεταφέρει ένα μήνυμα εμψύχωσης («άλλωστε αυτό δε σημαίνει και «animation»;) αλλά και να δηλώσει ότι η κόλλα που κρατά 28 κράτη μαζί («σύντομα 27, είναι γεγονός») είναι ο πολιτισμός. Δεν είναι αμελητέο ότι 8.5 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν σε τομείς πολιτισμού στην Ευρώπη. Σύντομο βιντεο-χαιρετισμό απηύθηνε κι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε αναλυτικά: H Evrόpi του Animasyros είναι φτιαγμένη από κινουμένα σχέδια που βρίσκουν το φως μέσα στο σκοτάδι

Animasyros10 607 11

Animasyros10 607 3

Animasyros10 607 12

Animasyros10 607 2

ΑnimaSpyros

O Βασίλης Καραμητσάνης παρουσιάσε τέλος τον πραγματικό μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς. Τη μασκώτ του φεστιβάλ! Ο διάσημος «AnimaSpyros», η φιγούρα του πιο πιστού θεατή animation στο φεστιβάλ με τα «γουντιαλενικά» γυαλιά που σχεδιάστηκε το 2008 από τον Πέτρο Χριστούλια (character design) και αναπτύχθηκε σε τρισδιάστατη φιγούρα από τον Κωνσταντίνο Πέτρου (character developer) , φέτος θα στολίζει επετειακές συσκευασίες προϊόντων που θα γιορτάζουν τα 10 χρόνια του θεσμού. Λουκούμια, τοπικά κρασιά, ντιζαϊνάτα ξύλινα γυαλιά ηλίου, αλλά και μία σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων και φιλοτελικών συσκευασιών (καρτ ποστάλ, φακέλων κλπ) σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, θα μαρκάρουν την επέτειο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Animasyros10 607 5

Animasyros10 607 6

Εθνική Λυρική Σκηνή

Για 3η συνεχόμενη χρονιά (μετά την εντυπωσιακή «Νυχτερίδα» του 2015 και το «Παιδί με τα Μάγια» το 2016), η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με το Animasyros και η πρεμιέρα του φεστιβάλ κορυφώθηκε με ένα ιδιαίτερο γκαλά όπερας στη δική μας Σκάλα του Μιλάνου (το Απόλλων σχεδιάστηκε ως μικρογραφία του διάσημου Teatro alla Scala στο Μιλάνο). Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρους της Λυρικής, Αθανάσιου Θεοδωρόπουλου (ο οποίος ανακοίνωσε και την επίσημη πρεμιέρα της στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 15 Οκτωβρίου με το «Ηλέκτρα» Ρίχαρντ Στράους και πρωταγωνίστρια την Αγνή Μπάλτσα), η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και η Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο πρόσφεραν στο κοινό του Απόλλωνα μία μοναδική παράσταση με μία επιλογή από άριες από διάσημες όπερες.

Περισσότερo Animasyros 10.0