Buzz

10 κανόνες για το σινεμά από τον Ζακ Σνάιντερ

στα 10

Θέλατε πάντα να μάθετε τα μυστικά της τέχνης του Ζακ Σνάιντερ; Τώρα μπορείτε να ακολουθήσετε τους κανόνες που ο ίδιος αποκαλύπτει για να γυρίσετε το δικό σας «300» και τη δική σας εκδοχή στο «Man of Steel»...

10 κανόνες για το σινεμά από τον Ζακ Σνάιντερ

Ο Ζακ Σνάιντερ είναι μια περίεργη υπόθεση.

Για πολλούς απλά ό,τι πιο υπερεκτιμημένο γεννήθηκε στο Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, ένας απλός εφετζής με αστείρευτο εικαστικό όραμα και καθόλου (μα καθόλου, όμως;) ψυχή.

Για άλλους (εξίσου πολλούς) ένας σκηνοθέτης που φτιάχνει μόνο αριστουργήματα (χμ...), ταινίες που θα ήθελες να χαζεύεις όλες τις ώρες της μέρας και πορωμένος όσο και η αίσθηση που αφήνουν οι αεικίνητες, αιματοβαμμένες και στιλιζαρισμένες ταινίες του.

Λίγο πριν το «Man of Steel» βγει και στις ελληνικές αίθουσες στις 20 Ιουνίου, ας μάθουμε τα μυστικά της τέχνης του, έτσι όπως τα αποκάλυψε ο ίδιος σε δέκα κανόνες για να σκηνοθετήσεις την τέλεια ταινία. Δώστε βάση στο νούμερο 5 για να καταλάβετε...

2 Μαζί με τον Σούπερμαν - Χένρι Κάβιλ στα γυρίσματα του «Man of Steel»

1.Δεν υπάρχουν Κανόνες / Κάθε δουλειά, κάθε ιστορία, κάθε σκηνή είναι διαφορετική. Και κάθε φορά που το κάνεις, είναι σαν να το κάνεις για πρώτη φορά.

2.Η Επιθυμία του να Υποφέρεις / Υπάρχει μια φράση που έχω κλέψει από τον φίλο μου Μαρκ Τουάιτ. Την χρησιμοποίησε στην ορειβασία, λέγοντας πως ο άνθρωπος που μπορεί να αντέξει τον μεγαλύτερο πόνο είναι αυτός που θα πετύχει στο τέλος. Αυτό εφαρμόζεται και στο σινεμά.

3.Η Οπτική σου Γωνία / Είναι το πράγμα που δεν είναι σωστό, δεν είναι όμως και λάθος. Είναι το πράγμα που δεν μπορεί να μπει στα κουτάκια της τεχνικής. Είναι ο τόνος, η υφή της ιστορίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κοιτάμε τα πράγματα που μας κάνει διαφορετικούς. Είναι ο λόγος για τον οποίο πηγαίνουμε στο σινεμά.

4.Storyboard / Τα storyboards δεν είναι για όλους. Στην πραγματικότητα, πιστεύω πως κάποιες ταινίες τραυματίζονται από την διαδικασία των storyboards. Αλλά για μένα, είναι ο τρόπος που κάνω ταινίες, το πώς χτίζω μια σκηνή. Δεν είναι μια λίστα πλάνων, είναι μια διαδικασία μοντάζ. Και παρόλο που όλα μπορεί να αλλάξουν μετά, είναι μια καλή αρχή.

5.Οι Ταινίες είναι Εικόνες / Για μένα, το οπτικό κομμάτι μιας ταινίας είναι το ίδιο σημαντικό με την ιστορία, τους χαρακτήρες και το περιβάλλον. Στο τέλος, η ταινία είναι μια σειρά από εικόνες και προσπαθώ να το θυμάμαι συνεχώς.

6.Σεβασμός / Να σέβεσαι το υλικό, να σέβεσαι τη διαδικασία, να σέβεσαι το κοινό και, περισσότερο απ' όλα αυτά, να σέβεσαι τους αμέτρητους απίθανους ανθρώπους που δουλεύουν «τον κώλο τους» για να σε βοηθήσουν να μεταφέρεις το όραμά σου στην οθόνη. Ο καθένας έχει ανεκτίμητη αξία όταν κάνεις μια ταινία και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το παίρνεις ως δεδομένο.

7.Πέτα Πράγματα / Οχι στους ανθρώπους, για πλάκα. Στο σετ σημαίνει μια μπάλα ποδοσφαίρου, μια μπάλα του τένις - βασικά κάθε αντικείμενο, δεν έχει σημασία. Μετά πέτα το σε έναν άνθρωπο, σε μια στοίβα από πορτοκάλια, σε ένα μακρινό κουτί απορριμάτων... ξανά, δεν έχει σημασία. Για μένα, κάθε εκδοχή του να πετάς κάτι κάνει ακόμη και το πιο μικρό διάλλειμα ξεκούραστο.

8.Γυρίζω ακόμη σε Φιλμ / Πάντα γυρίζω σε φιλμ και μετά μπαίνω στη διαδικασία της ψηφιοποίησης. Θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ πως το μέλλον του σινεμά θα οδηγηθεί από τις εξελίξεις στη ψηφιακή τεχνολογία. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει κάτι στο φιλμ που οι ψηφιακές κάμερες δεν μπορούν ακόμη να αναπαράγουν. Αποκαλέστε με δογματικό, αλλά έτσι νιώθω.

9.Πάθος / Είναι σχεδόν αδύνατον να αναπαράγεις το αρχικό σου πάθος για ένα πρότζεκτ πολύ αργά στη διαδικασία της παραγωγής. Αλλά αν ανακαλέσεις στη μνήμη σου το αίσθημα εκείνου του πρώτου ενθουσιασμού, θα είσαι ικανός να διατηρήσεις το δημιουργικό σου οίστρο σε όλη τη διαδρομή.

10.Σκηνοθέτησε όλες τις Σκηνές / Αυτό έχει να κάνει με αυτό που είπα για την οπτική γωνία. Δεν είναι ότι ένας άλλος σκηνοθέτης (του δεύτερου unit) δεν θα το σκηνοθετήσει καλύτερα, αλλά το να το κάνεις μόνος σου βοηθάει τον τόνο της ταινίας να είναι συνεπής.

Το «Man of Steel» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 20 Ιουνίου από τη Village Films. Μάθετε πώς μπορείτε να το δείτε πρώτοι εδώ.


Περισσότερο «Man of Steel»: