Συνέντευξη

«Πολυξένη»: Οι συντελεστές στην κάμερα του Flix

στα 10

Η νέα ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου, «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη», βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου. Το Flix στήνει την κάμερα μπροστά στους δημιουργούς της.

«Πολυξένη»: Οι συντελεστές στην κάμερα του Flix

Δείτε το video του Flix από τα γυρίσματα της «Πολυξένης» στο τέλος του κειμένου

«Το 1955, το ζεύγος Σεριάδη, επιφανείς Κωσταντινοπολίτες», εξηγεί η Δώρα Μασκλαβάνου, «υιοθετούν μια ορφανή Ελληνοπούλα, απ’ τον "άγιο" τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και διασφαλίζουν την αφοσίωσή της. Και η 12χρονη Πολυξένη, αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο της Καβάλας και ξεκινά μια νέα ζωή, με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται έναν νεαρό άσημο Τούρκο της γειτονιάς της και λαχταρά τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την περιουσία που κληρονομεί. Εμπνευσμένοι από μια πραγματική ιστορία, θέλουμε να κάνουμε μια ταινία για τη μνήμη, για την αθωότητα, την αγάπη, την εμπιστοσύνη. Για τη γενέθλια πατρίδα της καρδιάς μας και την άλλη που μας αγκάλιασε και μας μεγάλωσε. Να φωτίσουμε και να τιμήσουμε την τραγική ιστορία μιας νέας γυναίκας, που θα ξυπνήσει, το πιο επιθυμητό συναίσθημα του θεατή, να θέλει ο ίδιος να τη σώσει.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη»

Πολυξένη 607

Η «Πολυξένη» βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, από τη Rosebud 21 και τη Seven και φέρνει στην οθόνη ένα συναρπαστικό ανθρώπινο δράμα, την ιστορία μιας κοπέλας που της υποσχέθηκαν μια χρυσή ζωή και μετά τής γύρισαν την πλάτη. Η Δώρα Μασκλαβάνου, κατά τα άλλα ηθοποιός, μοντέζ, σεναριογράφος, παραγωγός, πολυπράγμων, έγραψε και σκηνοθέτησε την τρίτη της ταινία για το σινεμά (μετά τα «Κι Αύριο Μέρα Είναι» και «Κι αν Φύγω... θα Ξανάρθω») και καθώς μιλά γι' αυτήν, με τη χαρακτηριστική της στιβαρή φωνή και το σαγηνευτικό βλέμμα, νομίζεις ότι ήδη ζεις την ιστορία της Πολυξένης - εμπνευσμένης, άλλωστε, από πραγματικές ιστορίες. «Είναι μια καθαρά προσωποκεντρική ταινία,» εξηγεί η Μασκλαβάνου. «Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού. Η ιστορία ενός κοριτσιού μπορεί ν' αφορά όλο τον κόσμο.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Κλαούντιο Μπολιβάρ μοιράζεται με το Flix το ταξίδι της «Πολυξένης» από το σκοτάδι στο φως...

δώρα μασκλαβάνου 607

Για το ρόλο της Πολυξένης, η Δώρα Μασκλαβάνου επέλεξε την τόσο δυναμικά ανερχόμενη Κάτια Γκουλιώνη, που πιο πρόσφατα είδαμε στο «Σύμπτωμα». Η προετοιμασία της ταινίας πήρε καιρό, κόπο και υπομονή (εν τω μεταξύ η Μασκλαβάνου σκηνοθέτησε και το υπέροχο «Οταν Μεγαλώσω...» και η Γκουλιώνη πρωταγωνίστησε στο «Virus» του Αγγελου Φραντζή που βρίσκεται στο post production), κι οδήγησε τελικά σε μπόλικες πρόβες, μαζί με συζητήσεις και παρέα, όσο και η Γκουλιώνη μάθαινε, πραγματικά, τουρκικά, για να μπορεί να εκφράζεται σωστά και φυσικά στο ρόλο της.

Πολυξένη 607

«Συνεχώς υπάρχει μια απαίτηση από το κοινωνικό περιβάλλον της,» λέει η Κάτια Γκουλιώνη για την ηρωίδα της, «να ενστερνιστεί ρόλους, τους οποίους δεν τους θέλει και δεν είναι κοντά σε αυτήν, και αυτό της δημιουργεί όλη την ορμή και το θάρρος για να ξεπεράσει αυτό που της δίνεται έτοιμο.Το θάρρος που, αυτό, της δίνει τη χάρη.»

Απέναντι στην Πολυξένη στέκεται ο Κερέμ, ο μόνος άνθρωπος που θα της προσφέρει μια αληθινή αγκαλιά - τον ενσαρκώνει ο Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ που εμείς γνωρίσαμε στο τουρκικό θρίλερ «Ivy»). «Το σημαντικό στοιχείο στην ιστορία είναι η αγάπη,» εξηγεί. «Αυτό είπα και στον εαυτό μου για το ρόλο του Κερέμ, που είναι ερωτευμένος με την Πολυξένη: επικεντρώσου στην αγάπη. Κι αυτή η αγάπη θα μεταφερθεί στους θεατές.»

Πολυξένη 607

Ενα κοινωνικό δράμα εποχής, από μια γυναίκα δημιουργό που επιλέγει προσεκτικά τι κάνει, με μια πρωταγωνίστρια που γεμίζει την οθόνη, δημιουργική δουλειά στα σκηνικά και τα κοστούμια από τους Γιώργο Γεωργίου και Δέσποινα Χειμώνα, ένα εντυπωσιακό καστ (μεταξύ άλλων, τη μητέρα της Πολυξένης υποδύεται η Λυδία Φωτοπούλου), μια ιστορία αγκιστρωμένη στο παρελθόν αλλά με ξεκάθαρα επίκαιρο θέμα, την αναζήτηση ταυτότητας σ' έναν ξένο κόσμο. Αυτή είναι η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου - δείτε στο παρακάτω video του Flix σκηνές από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις με τους συντελεστές.

Η ταινία «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη» βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, από τη Rosebud 21 και τη Seven Films. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ.