Ενημέρωση

Οσα μας έδειξε το σινεμά για τον Τζούλιαν Ασάνζ

στα 10

Μέσω των ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον άνθρωπο, τον «ανένταχτο» επαναστάτη με αιτία, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Λονδίνο.

Οσα μας έδειξε το σινεμά για τον Τζούλιαν Ασάνζ

H εμμονή της κινηματογραφικής βιομηχανίας με τα WikiLeaks και τον ιδρυτή τους Τζούλιαν Ασάνζ ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Ολοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για εκείνον τον άνθρωπο που κατάφερε, από τη μια στιγμή στην άλλη, να αναστατώσει τον πλανήτη με την αποκάλυψη διπλωματικών μυστικών μέσω του διαδικτύου και τελικά βρέθηκε να έχει καταδικαστεί για βιασμό και σεξουαλική επίθεση αναμένοντας αυτή τη στιγμή αν τα βρετανικά δικαστήρια θα αποφασίσουν την έκδοσή του στη Σουηδία.

Αρκετές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ άρχισαν να ανακοινώνονται μεσκοπό να έριχναν περισσότερο φως στην προσωπικότητα του Ασάνζ, με την κάθε μια τους να προσπαθοεί να κάνει το δικό της ψυχογράφημα, αλλά και της ατζέντας του που κρύβεται πίσω από το site των WikiLeaks. Ανάμεσά τους μάλιστα ήταν και μια fiction ταινία του Τσαρλς Φέρκγιουσον, του βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Inside Job», για το HBO που ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε.

Διαβάστε ακόμα: Η «υπόθεση WikiLeaks» στο σινεμά

julian assange 607 O Τζούλιαν Ασάνζ στο εξώφυλλο των Times.

Μια από τις πιο γνωστές ενσαρκώσεις του Ασάνζ στον κινηματογράφο έγινε με την ταινία «Ο Ανθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο» σε σκηνοθεσία του Μπιλ Κόντον. Ο Κόντον, προσπαθώντας να μιμηθεί την επιτυχία του «Social Network» του Ντέβιντ Φίντσερ, έδειξε την άνοδος και την πτώση του Ασάνζ των σε μια ταινία για την ανεξέλεγκτη δύναμη της πληροφορίας και της εξουσίας στην ψηφιακή εποχή. Ηδη από την αρχή προσπαθεί υπερβολικά να σκιαγραφήσει δίκαια τον Ασάνζ – προκειμένου να μην κατηγορηθεί για αγιοποίηση ή απομυθοποίηση του – αλλά και χρησιμοποιεί όλους τους προφανείς τρόπους (από επαναλαμβανόμενες σκηνές των ψηφιακών λέξεων πάνω στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του μέχρι την ανούσια τέκνο μουσική) για να αποδώσει τη φρενίτιδα της επανάστασης που έφεραν τα WikiLeaks στον τρόπο που πλέον αντιλαμβανόμαστε τη «διαρροή πληροφοριών», με έναν όμως υπέροχο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο οποίος δίνει από μόνος του (από την άρθρωσή του μέχρι το κάθε ανεπαίσθητο τίναγμα των λευκών μαλλιών του) στον Ασάνζ όλη την ειρωνεία και τη σύγχυση ενός ιδιοσυγκρασιακού μοναχικού ανθρώπου που κατέληξε να επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Ασάνζ δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την ταινία, αποκαλώντας τη μάλιστα μια «τεράστια μηχανή επιθετικής προπαγάνδας». Ο ίδιος αργότερα έγραψε μια επιστολή στον ίδιο τον Κάμπερμπατς, την οποία δημοσίευσε μέσω του WikiLeaks, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για αυτή.

Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο γύρω από τη δημιουργία του «Ανθρώπου που Πούλησε τον Κόσμο» και την προσπάθεια του Τζούλιαν Ασάνζ να εμποδίσει τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να τον υποδυθεί, αλλά και την απάντηση του ίδιου του Κάμπερμπατς στον Ασάνζ.

julian assange 607 O Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Τζούλιαν Ασάνζ μαζί με τον Ντάνιελ Μπρουλ στην ταινία του Μπιλ Κόντον «Ο Ανθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο».

Θα χρειαστούν δεκαετίες πριν αντιληφθούμε την αληθινή σημασία του WikiLeaks και την αληθινή επανάσταση που έφερε στη διασπορά της πληροφορίας. Αυτή η ταινία λοιπόν δεν φιλοδοξεί να απεικονίσει μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα, ούτε αποπειράται να κρίνει την ιστορία με οριστικό τρόπο. Θέλουμε απλά να εξερευνήσουμε την μπερδεμένη διαδρομή και τις δυσκολίες της διαφάνειας, στις μέρες μας κι ελπίζουμε να ενδυναμώσουμε και να ζωντανέψουμε τις συζητήσεις που το WikiLeaks έχει ήδη ξεκινήσει» - Μπιλ Κόντον.

Το 2017 η σκηνοθέτης Λόρα Πόιτρας, βραβευμένη με το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ για το επίσης εξαιρετικό «Citizenfour» το οποίο αφορούσε το φαινόμενο Εντουαρτ Σνόουντεν, επιστρέφει με το ντοκιμαντέρ «Risk» αυτή την φορά για σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του Ασάνζ, κάνοντας πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών. Εχοντας στην κατοχή της υλικό έξι χρόνων με συνεντεύξεις και καταθέσεις από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, η Πόιτρας καταγράφει την ιστορία για το πως τα WikiLeaks αποκάλυψαν την επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. το 2016 με αποτέλεσμα την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, και τις συνέπειες που ακολούθησαν. Δείχνουν ένα Ασάνζ κλειστό, μελαγχολικό, μυστηριώδη, αλλά και πάνω από όλα φιλόδοξο, ο οποίος φαίνεται να μην έχει φοβάται τίποτα και κανέναν, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να πείσει απόλυτα με την αλαζονική στάση του για την αγνότητα των προθέσεών του.

Διαβάστε ακόμα: Θέλετε να διαβάσετε το σενάριο του «The Fifth Estate»; Τώρα μπορείτε, στο WikiLeaks

julian assange 607

Όλα αυτά τα χρόνια ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει διπλωματικό άσυλο και βρισκόταν καλά φυλασσόμενος στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Σήμερα όμως το πρωί ο Ασάνζ συνελήφθη από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, μετά από εκτέλεση εντάλματος, μιας και ο ίδιος «είχε παραβιάσει επανειλημμένα σαφείς διατάξεις των συμβάσεων για το διπλωματικό άσυλο ... παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε επανειλημμένα να σεβαστεί και να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες», όπως δήλωσε Πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο. Μάλιστα ο Μορένο είπε πως διαβεβαιώθηκε από τις βρετανικές αρχές πως ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο με την σύλληψή του Ασάνζ. Σκηνές που από μόνες του αποδεικνύουν πως η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από οποιαδήποτε φαντασία. Κι αυτό μέχρι να γίνει η επόμενη ταινία με θέμα την σύλληψή του. Κάτι που διαισθανόμαστε πως δεν θα αργήσει να γίνει.

Δείτε παρακάτω την εμφάνιση του Τζούλιαν Ασάνζ στους «Simpons», όπου ηχογράφησε τους διαλόγους του μέσω τηλεφώνου από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.