Ενημέρωση

Δύο ταινίες για την Αθήνα: το soundtrack!

στα 10

Ποια μουσική «ακούει» ο «Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή; Γιατί οι Berlin Brides συνεργάστηκαν με τον Γιώργο Γεωργόπουλο για το «Tungsten»; Που κολλάει ένα λαϊκό άσμα σε μια νεανική ιστορία αναζήτησης ταυτότητας; Και γιατί το MySpace παραμένει ένας θησαυρός από νέες μουσικές; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα στο soundtrack της Αθήνας όπως το εμπνεύστηκαν δύο νέοι δημιουργοί που σε λίγες ημέρες δοκιμάζουν να βγάλουν τις πρώτες ταινίες τους μαζί στις αίθουσες...

Δύο ταινίες για την Αθήνα: το soundtrack!

Απόλυτα συντονισμένες με τον γενικό τίτλο με τον οποίο κυκλοφορούν στις αίθουσες την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, οι δύο πρώτες ταινίες του Ζαχαρία Μαυροειδή και του Γιώργου Γεωργόπουλου επιβεβαιώνουν με πολλούς τρόπους πως είναι «Δύο Ταινίες για την Αθήνα».

Διαβάστε περισσότερα για την κοινή έξοδο του «Ξεναγού» και του «Tungsten» στις αίθουσες

Ενας από αυτούς είναι και η μουσική τους, που με ένα περίεργο τρόπο θα μπορούσε να αποτελεί το κοινό soundtrack του ετερόκλητου πορτρέτου της Αθήνας.

Μιας Αθήνας που μπορεί στον «Ξεναγό» να είναι έγχρωμη και στο «Τungsten» ασπρόμαυρη, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι μια πόλη ανεξερεύνητη, μελαγχολική, σε στιγμές «αποκαλυπτική» και σε άλλες τόσο οικεία που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άβολα.

Ακριβώς όσο «αποκαλυπτικά» και οικεία είναι τα μουσικά θέματα των δύο ταινιών που ως άλλοι πρωταγωνιστές μιας νέας ορμητικής παρέμβασης στο αστικό τοπίο αναζητούν με τη σειρά τους τον ήχο (τον θόρυβο και την σιωπή) αυτής της πόλης. Ισως γι' αυτό και ανήκουν, όπως και τα τραγούδια των δύο ταινιών, σε δημιουργούς και συγκροτήματα της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής, φέρνοντας το νέο ελληνικό σινεμά πιο κοντά στο κοινό που ιδανικά απευθύνεται.

Tungsten

Tungsten / Πρωτότυπη Μουσική: Dirty Granny Tales, Berlin Brides

Γραμμένο από την κολεκτίβα των Dirty Granny Tales, το βασικό θέμα του «Tungsten» φέρνει κάτι από την ακροβατική νοσταλγία της μουσικής του συγκροτήματος που εύκολα κάποιος θα παρομοίαζε με τους Tiger Lillies, αν πριν από αυτούς δεν υπήρχαν πρωτίστως οι Residents και ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» του Τιμ Μπάρτον. Ενα θέμα γραμμένο για να ακολουθήσει τις παράλληλες διαδρομές των ηρώων της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου και που αλλάζει ένταση και ρυθμό κάθε φορά που το αστικό road movie τους σταματά για να έρθει αντιμέτωπo με τη μοίρα.

Οπως εξηγεί και ο Σταύρος Μητρόπουλος (ο άνθρωπος πίσω από τους Dirty Granny Tales): «Ο Γιώργος γνώριζε το μουσικό μου ύφος κυρίως από τους Dirty Granny Tales, και μου έκανε την πρόταση. Οταν είδα σκηνές από το "Tungsten", έμεινα με ανοιχτό το στόμα με την ατμόσφαιρα, την αμεσότητα, το σενάριο και την σκηνοθετική ματιά. Θεώρησα πως με μια minimal ενορχήστρωση θα έδενε καλά το παζλ. Η χροιά του μαντολίνου και ιδίως της φλογέρας δένουν καλά στο παρακμιακό φόντο της ταινίας.»

Ακούστε εδώ μια παραλλαγή του βασικού θέματος του «Tungsten» από τους Dirty Granny Tales με τίτλο «Your Card is Denied»:

Στο «Tungsten» όμως ακούγεται και η instrumental εκδοχή του «Α Guide to Success (Ballad for the Touch - Deprived)» των Berlin Brides, του γυναικείου συγκροτήματος που αποτελούν οι Νατάσσα Γιανναράκη (φωνή, στίχοι) και η Μαριλένα Ορφανού (σύνθεση, πλήκτρα) και που από το 2008 που έσκασαν στην αθηναϊκή σκηνή επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το «girl power» με τη μείξη ενός δυνατού πανκ ποπ ηλεκτρονικού ήχου που ξαφνιάζει. Το «Α Guide to Success (Ballad for the Touch Deprived)» περιέχεται στην αυθεντική (με φωνητικά) εκδοχή του στον πρώτο δίσκο των Berlin Brides «Modern Celibacy», ενώ το βίντεο κλιπ του τραγουδιού έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Γεωργόπουλος.

Δείτε το βίντεο κλιπ του «A Ballad for the Touch - Deprived» των Berlin Brides

«Ο Γιώργος μας είχε ακούσει σ' ένα live και μας ζήτησε το κομμάτι. Μας κάλεσε στο στούντιό του να δούμε την ταινία που ήταν ακόμα στη διαδικασία του μοντάζ. Αφού την είδαμε και μας άρεσε του είπαμε κατευθείαν το ΟΚ. Μας άρεσε πολύ η κινηματογραφική του γλώσσα - θα μπορούσες να τον πεις και Ελληνα Τζιμ Τζάρμους. Του ζητήσαμε να σκηνοθετήσει και το πρώτο μας βίντεο «Ballad for the Touch-Deprived» που το γυρίσαμε πέρισυ το Φεβρουάριο.» Berlin Brides

Ακούστε εδώ την instrumental εκδοχή του «Α Guide to Success (Ballad for the Touch Deprived)» των Berlin Brides, όπως ακούγεται στο «Tungsten»:

O Ξεναγός

Ο Ξεναγός / Πρωτότυπη Μουσική: Μάρθα Μαυροειδή, Γιώργος Βεντουρής

Στον «Ξεναγό» του Ζαχαρία Μαυροειδή η μουσική (γραμμένη από την αδερφή του σκηνοθέτη, Μάρθα Μαυροειδή και τον Γιώργο Βεντουρή) ακολουθεί κατά πόδας την αναζήτηση του πρωταγωνιστή Ιάσονα, καθώς αυτός προσπαθεί να βρει τον πραγματικό του εαυτό σε μια πόλη με διαφορετικές ταυτότητες, μια πόλη που μπορεί ταυτόχρονα να χορεύει σε ρυθμούς τζαζ και βαριών λαϊκών ασμάτων.

Οπως αναφέρει η ίδια η Μάρθα Μαυροειδή: «Γράφοντας μουσική για τον "Ξεναγό", χρειάστηκε να ντύσουμε με ήχους δύο μπερδεμένους πρωταγωνιστές: έναν ξεναγό σε αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, και μια πόλη που φιλοξενεί αντικρουόμενες συλλογικές ταυτότητες. Σε κάποιες σκηνές η μουσική παίζει με την αμφιθυμία των χαρακτήρων, βάζοντας ένα λαϊκό όργανο όπως το μπαγλαμαδάκι να παίζει μια μελωδία swing. Αλλού διηγείται μια παράλληλη ιστορία, μιας πόλης που επιβιώνει μέσα στο χάος, μέσα από ένα βαλσάκι πότε τρομακτικό, πότε ανέμελο. Και κάποια στιγμή ανοίγει η πόρτα από ένα σκυλάδικο...».

Ακούστε εδώ ένα θέμα από την πρωτότυπη μουσική του «Ξεναγού» με τίτλο «Kitchen Waltz» σε σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή:

Στον «Ξεναγό», όμως, εκτός από την πρωτότυπη μουσική ακούγονται και μια σειρά από τραγούδια (των The Voyage Limpid Sound, των The Meanie Geanies, των Starblind, των The Jacks, των Gloire Carton, των The Frantic Five και των His Majesty King of Spain), όλα βγαλμένα από την πιο ανήσυχη garage σκηνή της Αθήνας (που ο Μαυροειδής αναζήτησε στο ΜySpace), στο ίδιο ρεύμα της 60s και 70s ατμόσφαιρας στην οποία χτυπάει η καρδιά του «Ξεναγού».

Ανάμεσα τους και το προσωπικό σχήμα του Ευριπίδη Σαμπάτη «Euripides and his Tragedies» που ως μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης συνεχίζει να συνθέτει μερικά από τα πιο ρομαντικά αυτοβιογραφικά τραγούδια που θα ζήλευαν μέχρι και οι Belle & Sebastian.

Ακούστε το «Αntarctica» των Euripides and His Tragedies, όπως ακούγεται στον «Ξεναγό»:

Δύο από τα συγκροτήματα του «Ξεναγού» και του «Tungsten», οι Gloire Carton και οι Berlin Brides, αντίστοιχα, θα παίξουν ζωντανά στο Six D.O.G.S. (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι), την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 22.00 με δωρεάν είσοδο και παρουσία των συντελεστών των δύο ταινιών.

info / Ο «Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή και το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, κοινώς οι «Δύο ταινίες για την Αθήνα» βγαίνουν στις αίθουσες Μικρόκοσμος και Αστορ Hollywood 3D στις 24 Νοεμβρίου σε κυλιόμενες προβολές αλλά και προβολές με κοινό εισιτήριο και για τις δύο ταινίες.