Buzz

Δύο ταινίες για την Αθήνα σε κοινή διανομή!

στα 10

Κόντρα στο πείσμα των καιρών, δύο ελληνικές Do it Yourself ταινίες, ο «Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή και το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου ετοιμάζονται να εξαργυρώσουν την ήδη ανεβασμένη φήμη τους με μια κοινή έξοδο στους κινηματογράφους...

Flix Team
Δύο ταινίες για την Αθήνα σε κοινή διανομή!

Η μία είναι έγχρωμη («Ξεναγός»), η άλλη είναι ασπρόμαυρη («Tungsten»). Η πρώτη είναι μια ρομαντική κομεντί για την αναζήτηση ταυτότητας. Η δεύτερη μια σκληρή περιπέτεια δρόμου για τη χαμένη γενιά των 00s.

Οσα χωρίζουν τις ταινίες του Ζαχαρία Μαυροειδή και του Γιώργου Γεωργόπουλου, είναι όμως και αυτά που τις ενώνουν. Πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες και για τους δύο, ο «Ξεναγός» και το «Tungsten» μιλάνε για την Αθήνα του σήμερα, μια πόλη σε διαρκές blackout που χρειάζεται σχεδόν επαγγελματική ξενάγηση για να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο.Και είναι και οι δύο φτιαγμένες ως δύο αυθεντικές DIY (Do it Yourself) απόπειρες που επιβεβαιώνουν πως όταν δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει ταλέντο.

Σε μια πρωτότυπη - και ενδεικτική των ημερών - προσπάθεια, οι δύο ταινίες θα βγουν σε κοινή διανομή και κυλιόμενο πρόγραμμα στις 24 Νοεμβρίου, καταλήγοντας στην Αθήνα μετά από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και στην ήδη ανεπτυγμένη βάση θαυμαστών που έχουν και οι δύο.

Οπως αναφέρουν και στην κοινή ανακοίνωση τους οι δύο σκηνοθέτες: «Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κάθε σκηνοθέτη είναι ένα τεράστιο ταξίδι. Κι όταν αυτό το ταξίδι γίνεται ως ανεξάρτητη παραγωγή, είναι εγγυημένη περιπέτεια. Το "Tungsten" και "Ο Ξεναγός" είναι δύο ταινίες που ολοκληρώθηκαν ενάντια στις ίδιες δυσκολίες και με εφόδια την ίδια πίστη και γενναιόδωρη προσφορά ενός συνόλου δημιουργικών ανθρώπων. Πέρα από τις συνθήκες παραγωγής, οι δύο ταινίες μοιράζονται κι έναν χαρακτήρα: την Αθήνα. Είναι δύο ταινίες για δύο τελείως διαφορετικές όψεις της ίδιας πόλης. Η κοινή διανομή τους είναι ένας διάλογος για την Αθήνα, για τα διαφορετικά της πρόσωπα, τα προβλήματά της και την αστείρευτη γοητεία της. Πάνω απ’ όλα όμως η κοινή έξοδος στις αίθουσες αποτελεί την φυσική συνέχεια του πνεύματος της συλλογικότητας και της αλληλοβοήθειας με την οποία γίνανε οι ταινίες στο στάδιο της διανομής τους.»

Οι δύο ταινίες θα παίζονται σε κυλιόμενο πρόγραμμα και θα υπάρχει και ειδικό εισιτήριο για όποιον θέλει να τις δει και τις δύο μαζί σε έναν αθηναϊκο μαραθώνιο.

Tungsten

Σενάριο Σκηνοθεσία Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος Παραγωγή: multivision Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Γεωργόπουλος Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ανδρόνικος Καρακατσάνης Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μυρτώ Σταμπούλου Μουσική: Dirty Granny Tales (Original Soundtrack), Berlin Brides Ηχος: Γιάννης Πατρίκιος Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Ομηρος Πουλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Λήδα Σιβισίδου, Θάνος Μητρόπουλος, Γιώργος Ρουσσάκης, Κώστας Κουρτάρας, Μαριλένα Σαββάκου, Ανδρονίκη Βασιλούλη, Αννα Μαραγκάκη

Σύνοψη: Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας.Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή - μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές. Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται, αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούληση τους: Την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών και των πτωχευμένων ονείρων, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

Δείτε το τρέιλερ του «Tungsten» εδώ

Ο Ξεναγός

Σκηνοθεσία και σενάριο : Ζαχαρίας Μαυροειδής Διεύθυνση φωτογραφίας : Ζωή Μαντά Μοντάζ : Ιωάννα Πογιατζή Πρωτότυπη μουσική : Μάρθα Μαυροειδή, Γιώργος ΒεντουρήςΗχος : Νίκος Τριανταφύλλου, Ηρακλής Βλαχάκης Σκηνικά : Κατερίνα Ζουράρη Κοστούμια: Εφη Μουτσιανά – Μαρρέ Γραφικά: Μαρία Καραμάνου, Πέννη Τιτόνη Animation: Παντελής Τσιαχρής Τίτλοι: Ανδρέας Κοσσιώνης Μακιγιάζ : Romy Fangerow Παραγωγή : Wesaw open lab – Ζαχαρίας Μαυροειδής Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel, Anne Marie O’ Sullivan, Francois Renault, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Νικόλας Πιπεράς, Michael-John Raftopoulos, Maria Perez

Σύνοψη: Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως «ξεναγός αρχιτεκτόνων». Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Erasmus τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Παράλληλα, βρίσκεται ξανά με την πάλαι ποτέ κολλητή του φίλη Μυρσίνη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Ξεναγού»

Περισσότερες πληροφορίες στο κοινό blog των δύο ταινιών