Πέρσι η Ακαδημία άλλαξε τα πάντα πλην «Modern Family», σε μια σπάνια χρονιά σαρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο μιας τελετής έτσι κι αλλιώς γεμάτης εκπλήξεις. Φέτος ενδέχεται να συμβεί κάτι αδιανόητο, το ΗΒΟ να κερδίσει τις 3 από τις 4 μεγάλες κατηγορίες, χάρη στην καταχώρηση του «True Detective» ως δράμα. Το οποίο αν βραβευτεί θα είναι η πρώτη μίνι σειρά / σειρά ανθολογίας που κερδίζει αυτό το βραβείο από το 1976.
Για να μιλήσουμε όμως για μια ευρύτερη πιθανή ιστορική στιγμή, σε ενδεχόμενο πτώσης του «Modern Family», θα έχουμε την πρώτη χρονιά στα ιστορικά των Έμμυ που όλα τα μεγάλα βραβεία πάνε σε σειρές της καλωδιακής τηλεόρασης. Η κωμωδία ήταν το πεδίο όπου παραδοσιακά κολλούσε αυτή η πλήρης μετατόπιση, με την Καλύτερη Κωμωδία να έχει πάει σε καλωδιακό μόλις μία φορά, το 2001 για το «Sex and the City», όμως την ίδια χρονιά Καλύτερο Δράμα είχε κερδίσει το «West Wing».
Και για να μείνουμε λίγο στο πεδίο της Κωμωδίας, σε ενδεχόμενη επικράτηση του «Orange Is the New Black» θα έχουμε το ιστορικό πρώτο Έμμυ Καλύτερης Σειράς σε ιντερνετικό show.
Κοινώς, είτε μιλάμε για σκούπισμα από το ΗΒΟ, είτε για κάποιο ενδεχόμενο μοίρασμα σε HBO/Netflix/AMC/FX, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ένα ακόμα ιστορικό βήμα αλλαγής.
Πόσο κρίμα θα είναι να κερδίσει πάλι το «Modern Family».
Πάμε να δούμε τις 6 κατηγορίες καλύτερων εκπομπών.
Καλύτερο Δράμα
- «Breaking Bad»
- «Downton Abbey»
- «Game of Thrones»
- «House of Cards»
- «Mad Men»
- «True Detective»
H μεγαλύτερη μάχη της φετινής απονομής θα είναι αυτή ανάμεσα στο «Breaking Bad» και στο «True Detective». Το «Mad Men» αν είναι να επιστρέψει σε αυτό το βραβείο (διαχρονικά κάτι δύσκολο πάντως) θα είναι του χρόνου με τον αποχαιρετισμό, το «Game of Thrones» ίσως έχει τύχη αλλά σε μερικά ακόμα χρόνια (παρότι η φετινή του σεζόν ήταν απλά απίστευτη), και «House of Cards» με «Downton Abbey» είναι εδώ για τη διακόσμηση επειδή είναι όμορφα.
Ας μιλήσουμε για το ζευγάρι της χρονιάς λοιπόν. Υπό κανονικές συνθήκες δε θα συζητούσαμε καν το ενδεχόμενο να χάσει το «Breaking Bad» αυτό το βραβείο ύστερα από την ασυνήθιστη άνοδο της δημοτικότητάς του στις τάξεις της Ακαδημίας στα 2 τελευταία χρόνια της ύπαρξής του. Ένας δυνατός αποχαιρετισμός με 4-5 σοβαρά βραβεία θα έμοιαζε σίγουρος, όμως ήρθε το «True Detective» και τα χάλασε όλα. Διότι λόγω του χαρακτήρα ανθολογίας αυτής της σειράς, έχουν τώρα και οι δύο διεκδικητές έναν χαρακτήρα αμεσότητας στην ανάγκη αναγνώρισής τους. Το «True Detective» μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, όμως το «True Detective» του Ραστ και του Μάρτι ήταν αυτό που είδαμε, και θα παύσει κι αυτό όπως ακριβώς το «Breaking Bad» του Γουώλτ και του Τζέσι.
Από πλευράς συντήρησης του hype, έχει το πλεονέκτημα της συνέχειας-χωρίς-συνέχεια. Τα διαρκή updates και οι φήμες για τη 2η σεζόν το κρατούν στην κουβέντα και στο μυαλό των ψηφοφόρων με ένα τρόπο που το «Breaking Bad» δε μπορεί να καταφέρει, όσα νέα για το spin-off του Σολ Γκούντμαν κι αν βγάλουν. Υπό μία έννοια αυτό είναι κάπως δίκαιο: Το «Breaking Bad» μοιάζει τόσο μακρινό επειδή είναι, και όλοι ξέρουμε πως οι περσινές του νίκες οφείλονται στη δυναμική των τελευταίων του επεισοδίων ούτως ή άλλως, καθώς παίζονταν όταν η Ακαδημία ψήφιζε για τα περσινά Έμμυ. Είναι σαν η σειρά να έχει ήδη βραβευτεί για την τελευταία της σεζόν.
Κι όμως, κι όμως, κι όμως. Η αίσθηση απότισης τιμών στο «True Detective» του Ραστ και του Μάρτι μπορεί να ικανοποιηθεί δίνοντάς του, ακριβώς αυτό, συγκεκριμένα βραβεία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που το έκαναν φέτος ξεχωριστό. Τον Μάθιου Μακόναχι και τον Κάρι Φουκουνάγκα, που πιθανότατα θα κερδίσουν τις κατηγορίες τους. Το «True Detective» ως brand έχει μέλλον, και θα δούμε στην πορεία αν θα τιμηθεί κι αυτό. Ίσως για τους ψηφοφόρους, αυτή η αναγνώριση να είναι αρκετή, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο να ξαποστείλουν το «Breaking Bad» ως απλό φιναλίστ.
Κάτι μου λέει πως η Ακαδημία δε θα κάνει αυτό το έξτρα βήμα επιβράβευσης του ΗΒΟ για την πονηρή τακτική του, δίνοντας το μεγάλο βραβείο σε μια σειρά που εκμεταλλεύεται παραθυράκια διατάξεων, και μάλιστα εις βάρος του «Breaking Bad». Δε νομίζω πως θα διαφωνούσα με αυτό το σκεπτικό, όσο κι αν λάτρεψα το «True Detective».
Πρέπει να κερδίσει: «Game of Thrones» / Θα κερδίσει: «Breaking Bad»
Καλύτερη Κωμωδία
- «The Big Bang Theory»
- «Louie»
- «Modern Family»
- «Orange Is the New Black»
- «Silicon Valley»
- «Veep»
Και να μια κατηγορία όπου σχεδόν οποιοδήποτε κερδίσει δε θα με εκπλήξει. ΟΚ, υποθέτω το «Silicon Valley» είναι ακόμα αρκετά πίσω από τα υπόλοιπα και αν είναι να παίξει η Ακαδημία με ΗΒΟ θα είναι για το ήδη αγαπημένο της «Veep». Αλλά οποιοδήποτε από τα υπόλοια; Μπορώ να το δω να συμβαίνει.
Όλη η συλλογιστική βασίζεται στην εκτίμηση πως το «Modern Family» φτάνει στο τέλος της κυριαρχίας του. Και ακόμα κι αν ξανακερδίσει, θα είναι με πολύ μικρή διαφορά. Οι μεγάλες του υποψηφιότητες λιγοστεύουν πάρα πολύ πλέον και σε συνδυασμό με άλλες ανοδικές τάσεις με κάνουν να πιστεύω πως επιτέλους φέτος μπορεί να δούμε νέο νικητή.
Το «Big Bang Theory» κανονικά δεν έχει τύχη αλλά όταν μια κατηγορία δεν έχει αδιαφιλονίκητο φαβορί ή έστω ένα σαφές δίπολο, μπορεί το μοίρασμα να βγάλει εκπλήξεις, όπως συνέβη με τον Τζεφ Ντάνιελς πέρσι. Τα «Louie» και «Orange Is the New Black» έχουν παρόμοια στοιχεία: Είναι και τα δύο όχι ακριβώς κωμωδίες και όχι ακριβώς δράματα, απολαμβάνουν και τα δύο ενός ευρύτερου, αλλά άκρως ουσιαστικού, hype από τα media που τα διατηρεί διαρκώς στη συζήτηση (αλλά όχι με φήμες και κοντρίτσες, παρά με αναλύσεις, επανεκτιμήσεις και τολμηρά thinkpieces) και… μου φαίνεται και τα δύο δύσκολο να πάρουν το μεγάλο βραβείο.Μπορώ να δω και τις δύο σειρές να κερδίζουν διαρκώς σημαντικά βραβεία εδώ κι εκεί για χρόνια, μπορεί να μοιραστούν μεταξύ τους σχεδόν όλα τα βραβεία του πεδίου ακόμα και φέτος, αλλά στην κρίσιμη στιγμή, δεν μπορώ να τα δω να κερδίζουν το μεγάλο. Πολύ απλά, δεν είναι κωμωδίες. Ή τελοσπάντων, δεν είναι τόσο κωμωδίες ώστε μια Ακαδημία που βραβεύει «Modern Family», «30 Rock», «The Office», «Will & Grace» και «Friends» αδιαλείπτως εδώ και 15 χρόνια, να κάνει τώρα αυτό το βήμα.
Δε θα αποτελέσει ούτε ελάχιστη έκπληξη ένας ενδεχόμενος θρίαμβος του «Orange Is the New Black» και του Netflix, όμως έχω την αίσθηση πως αν είναι η αυτοκρατορία του «Modern Family» να γκρεμιστεί από κάτι, θα είναι από το «Veep», την αυθεντικά laugh out loud κωμωδία που η Ακαδημία αγάπησε από την πρώτη στιγμή, που κάθε χρόνο τη βραβεύει και περισσότερο, που κάθε χρόνο τη λες και καλύτερη.
Πρέπει να κερδίσει: «Louie» / Θα κερδίσει: «Veep»
Καλύτερη Μίνι Σειρά
- «American Horror Story: Coven»
- «Bonnie & Clyde»
- «Fargo»
- «Luther»
- «Treme»
- «The White Queen»
Πράγματα που θα μπορούσαν να κερδίσουν το «Fargo»: Το «True Detective» αλλά το ΗΒΟ το έστειλε στο τραπέζι με τα μεγάλα παιδιά. Το «Sherlock» αλλά το PBS το έστειλε στις τηλεταινίες για να χάσει από το «Normal Heart». Το «American Horror Story» αλλά στην περσινή του εκδοχή. Σας ευχαριστούμε όλους που παίξατε.
Πρέπει να κερδίσει: «Fargo» / Θα κερδίσει: «Fargo»
Καλύτερη Τηλεταινία
- «Killing Kennedy»
- «Muhammed Ali’s Greatest Fight»
- «The Normal Heart»
- «Sherlock: His Last Vow»
- «The Trip to Bountiful»
Το πεδίο ξαναχωρίστηκε φέτος επειδή πλέον οι πάντες κάνουν πρεστίζ μίνι σειρές και τα Έμμυ έκριναν πως θα μπορούσε να αφήσει εκείνα να παίζουν μεταξύ τους όσο εδώ βραβεύει την Σημαντική Τηλεταινία της χρονιάς. Καλό το σκεπτικό, άσχετα που στις μίνι σειρές όλοι έπαιξαν με διαφορετικούς κανόνες κι έτσι χάλασε το fun. Τουλάχιστον η ιδέα που είχαν τα Έμμυ λειτούργησε ως προς το ένα σκέλος: Το «Normal Heart» θα κερδίσει εδώ ανενόχλητο.
Πρέπει να κερδίσει: «Sherlock» / Θα κερδίσει: «The Normal Heart»
Καλύτερο Variety ή Κωμικό Σόου
- «The Colbert Report»
- «The Daily Show with Jon Stewart»
- «Jimmy Kimmel Live!»
- «Real Time with Bill Maher»
- «Saturday Night Live»
- «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon»
Αυτές οι κατηγορίες έχουν πάντα πλάκα διότι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των shows, είναι προφανές πως οι ψηφοφόροι τους ψηφίζουν βάσει γενικότερη εκτίμησης προς το πρόσωπο του παρουσιαστή και αναλόγως του μεγέθους της συζήτησης που προκαλούν. Κανείς δεν κάθεται όντως να δει την εκάστοτε σεζόν. Όλα αυτά δε θα έχουν σημασία του χρόνου που θα κερδίσει εδώ ο Τζον Όλιβερ (επεκτείνοντας έτσι την κυριαρχία του ΗΒΟ σε μια ακόμη κατηγορία, σύντομα θα μας κυβερνάει κιόλας, κάτι με το οποίο δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα) αλλά ως τότε μια σύντομη ματιά στην προϊστορία μας λέει πως όταν κερδίζει εδώ κάτι, κερδίζει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα 15 χρόνια πριν κερδίσει επιτέλους ο Κολμπέρ, είχαν μοιραστεί με 5 σερί βραβεύσεις στον Λέττερμαν και 10 σερί στον Τζον Στιούαρτ. Ο Κολμπέρ είχε μια ακόμα σημαντική χρονιά, ανακοινώθηκε και ως αντικαταστάτης του Λέττερμαν, ε, δε νομίζω πως φέτος η Ακαδημία θα αποφασίσει να αλλάξει συνήθειες.
Πρέπει να κερδίσει: «The Colbert Report» / Θα κερδίσει: «The Colbert Report»
Καλύτερο Διαγωνιστικό Ριάλιτι
- «The Amazing Race»
- «Dancing with the Stars»
- «Project Runway»
- «So You Think You Can Dance»
- «Top Chef»
- «The Voice»
Τα ακριβώς ίδια 6 με πέρσι έχουμε κι εδώ, απλά πέρσι άλλαξε ο νικητής με το «The Voice» να επιβεβαιώνει το hype του και να εκθρονίζει το «Amazing Race». Και ξέρετε τι; Πάμε να τα σπάσουμε όλα λέω. Ούτε ένα βραβείο Καλύτερης Εκπομπής σε ελεύθερο κανάλι. YOLO.
Πρέπει να κερδίσει: «So You Think You Can Dance» / Θα κερδίσει: «Project Runway»
Διαβάστε ακόμη:
Tags: emmy awards 2014