TV & STREAMING

Το «Squid Game» έχει αποφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια στο Νέτφλιξ. Ο δημιουργός του δεν έχει δει ούτε ίχνος από αυτά!

στα 10

Ο Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ, δημιουργός του παγκόσμιου φαινόμενου, εξέφρασε τον εκνευρισμό του μέσω του Twitter.

Το «Squid Game» έχει αποφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια στο Νέτφλιξ. Ο δημιουργός του δεν έχει δει ούτε ίχνος από αυτά!

Η παγκόσμια επιτυχία της κορεάτικης σειράς «Squid Game» του Netflix έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των δημιουργών από τη Νότια Κορέα στην εποχή των υπηρεσιών streaming. Ενώ έχουν ανοίξει πολλές πόρτες για Νοτιοκορεάτες δημιουργούς, οι ίδιοι δηλώνουν πως αισθάνονται αναλώσιμοι στην βιομηχανία, καθώς δεν βλέπουν τα περισσότερα κέρδη τους. Σε συνδυασμό με την πολυσυζητημένη απεργία των Σεναριογράφων στην Αμερική, που αναδεικνύει πολλά παρόμοια προβλήματα στον χώρο, φαίνεται πως η επιτυχία μιας σειράς δεν εξασφαλίζει απαραίτητα τις ανάλογες απολαβές στους δημιουργούς τους.

Μια από αυτές τις επιτυχημένες σειρές, που φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, είναι και το «Squid Game». Σύμφωνα με ένα άρθρο του Los Angeles Times, που εξετάζει αυτό το θέμα, ο δημιουργός της σειράς, Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ, ισχυρίζεται πως παραχώρησε όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν λάμβανε κανένα υπολειπόμενο κέρδος, ενώ το Netflix είχε κερδίσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη σειρά.

squid game

Ο Χουάνγκ δήλωσε ότι, παρότι η σειρά ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, δεν έγινε πλούσιος από αυτήν. Η αμοιβή του ήταν βάσει του αρχικού συμβολαίου που υπέγραψε με το Netflix. Η σειρά, που κόστισε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο, αύξησε την αξία του Netflix κατά περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα της εταιρείας.

Ο ίδιος ο Χουάνγκ δήλωσε το 2021, σε συνέντευξη με το Guardian: «Δεν είμαι τόσο πλούσιος. Αλλά έχω αρκετά. Έχω αρκετά για να βάλω φαγητό στο τραπέζι. Και δεν είναι ότι το Netflix μου πληρώνει μπόνους. Το Netflix με πλήρωσε μόνο σύμφωνα με το αρχικό συμβόλαιο.»

Το άρθρο του Los Angeles Times αναδεικνύει παράλληλλα το γενικότερο ζήτημα της αμείωτης εκμετάλλευσης των δημιουργών από τις υπηρεσίες streaming. Ενώ οι εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους, οι δημιουργοί δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη. Αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα των σεναριογράφων και των δημιουργών, οι οποίοι ζητούν δίκαιες αμοιβές και αναγνώριση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Η απεργία του Σωματείου Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) επίσης αναδεικνύει αυτές τις ανισότητες. Ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητούνται είναι η έλλειψη δίκαιων αμοιβών για τους σεναριογράφους στην εποχή του streaming. Οι εταιρείες streaming δεν πληρώνουν μπόνους αμοιβές ανάλογα με την επιτυχία της σειράς, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τηλεόραση. Αυτό θέτει σε αμφισβήτηση το μοντέλο αμοιβών και υπολοίπων στην εποχή της ροής.

Ο Χουάνγκ δεν είναι ο μόνοι που αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες. Οι πρωταγωνιστές και οι ηθοποιοί επίσης μπορεί να μην λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές και να μην έχουν δικαιώματα στην πνευματική ιδιοκτησία των έργων τους. Αυτή η έλλειψη αναγνώρισης και αμοιβής προκαλεί ανησυχία για την οικονομική ευημερία των δημιουργών.

Η αντίδραση στο άρθρο του Los Angeles Times στο Twitter έχει επίσης αναδείξει αυτά τα ζητήματα, με τη WGA να καλεί το Netflix να πληρώσει δίκαιες αμοιβές στους σεναριογράφους. Γενικά, η επιτυχία του «Squid Game» έχει φέρει στο προσκήνιο τις ανισότητες στην ψηφιακή εποχή και έχει καλέσει τις εταιρείες streaming να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους αμοιβών και υπολοίπων προκειμένου να διασφαλίσουν δίκαιη μεταχείριση και αναγνώριση για τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που συνεισφέρουν στην επιτυχία τους.

Η επόμενη σεζόν του «Squid Game» θα κυκλοφορήσει στο Netflix το 2024.

squid game