TV & STREAMING

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 06: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 06: Σημειώσεις
Κατσικάκι ψητό κανείς;

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το έκτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 406:

Τελικά ποιος είναι στην παρούσα φάση ο Βασιλιάς των Πρώτων Ανθρώπων; Ο Στάνις Μπαράθεον που διεκδικεί τον τίτλο με δεσμούς αίματος, ο Τόμεν που έχει και όλα τα παρελκόμενα, η Ντενέρις που μιλά από απόσταση ασφαλείας; Ο μεγαλοπρεπής τίτλος του ηγεμόνα των Επτά Βασιλείων επαναλαμβάνεται σταθερά σε όλο το νέο επεισόδιο του «Game of Thrones», κάνοντας σαφέστερο ότι δεν είναι ο βασιλιάς εκείνος που καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων, αλλά οι νόμοι που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει (όπως στο Μπράαβος), οι νόμοι του δυνατότερου (όπως του Τάιγουιν), ή οι νόμοι των Θεών, όπου στρέφεται ο Τίριον σ’ ένα μαγικό φινάλε, γεμάτο θυμό, μελόδραμα και σασπένς, που επιτέλους ξαναφέρνει τον Πίτερ Ντίνκλατζ εκεί όπου τον είχαμε συνηθίσει παλιότερα, στην κορυφή των ηρώων του Γουέστερος, ως πρίγκιπα του κυνισμού.

got01

Ο Στάνις Μπαράθεον έρχεται! Με το πλοίο του και τον Λόρδο Κρεμμύδη, πλέει (με ύφος συγκεντρωμένο κι αποφασιστικό, για πρώτη φορά), κάτω από τα πανύψηλα πόδια του αγάλματος του πολεμιστή, μπαίνοντας από θαλάσσης στο Μπράαβος. Οι δυο τους, ωστόσο, βρίσκονται να περιμένουν στην τράπεζα από το μεσημέρι για ώρες, σα να έχουν πάει στην Εθνική – το σχόλιο του Κρεμμύδη, ότι οι «ανατολίτες» έχουν άλλη αίσθηση του χρόνου, χτυπάει και καμπανάκια στα μέρη μας. Ο προϊστάμενος του καταστήματος είναι ο Τύχων Νεστόρις, με τη μορφή του Μάικροφτ Χολμς. Κι είναι καρμπόν ο δημόσιος υπάλληλος που ακολουθεί πιστά τα νούμερα, χωρίς συναισθηματικές παρεκκλίσεις. Οπως, και καλά, να δεχτεί ότι ο Στάνις δικαιούται οικονομική ενίσχυση αντί για τον ανιψιό του, τον Τόμεν, που χρίστηκε μεν βασιλιάς, αλλά δεν είναι παρά ένα μπάσταρδο αποπαίδι. Ο τραπεζίτης έχει άλλη γνώμη, ότι ο Στάνις δεν έχει στρατό ή σοδιά που ν’ αποτελέσει ικανή εγγύηση για δάνειο, αλλά ο Κρεμμύδης βγάζει ένα λόγο υπεράσπισης για τον Στάνις, ο οποίος πάντα, όπως φαίνεται, αφήνει άλλους να δίνουν τις μάχες του. Και μάλλον ο Ντάβος έκανε κάτι καλά, γιατί στη συνέχεια συναντά σε μια σάουνα τον πειρατή και παλιό του σύμμαχο Σαλαντόρ Σαάν, που λέει ένα χιλιοειπωμένο ανέκδοτο σε γυμνές πόρνες – κολυμβήτριες και τον αγκαζάρει για ταξίδι, προσφέροντάς του κυλίνδρους με νομίσματα.

got02

Η Γιάρα έχει πακέτο: ο Ράμσεϊ της έχει στείλει το «αγαπημένο παιχνίδι» του Θίον, που του το «πήρε» (ναι, κανείς δε χρειάζεται εξήγηση γι’ αυτό) κι απειλεί να στείλει και… περισσότερο Θίον, αν ο στρατός των Ironborn δεν κάνει πίσω. Παράλληλα, ο Ράμσεϊ περνά καλά με τη Μιράντα στο κρεβάτι του, την ίδια στιγμή που η Γιάρα επιτίθεται στο κάστρο του Ντρέντφορτ. Βρίσκει τον Θίον σ’ ένα κελί και τον απελευθερώνει, παρότι εκείνος αντιμετωπίζει τη σωτηρία του με φρίκη κι αντιστέκεται, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα αποτρόπαιο παιχνίδι του Ράμσεϊ – ο οποίος την ίδια στιγμή μπαίνει μέσα στο μπουντρούμι μαζί με τους άντρες του κι επιτίθεται στη Γιάρα και τους δικούς της. Παρότι η αδελφή του «πιστού Ρικ» έχει το προβάδισμα, ο Ράμσεϊ αφήνει ελεύθερο το λυσσασμένο σκυλί του κι η Γιάρα με το στρατό της γίνονται λούηδες, αφήνοντας ό,τι απέμεινε από τον παλιό Θίον πίσω: δηλαδή τίποτε απολύτως. Ο Ράμσεϊ, για να ανταμείψει τον Ρικ, σαν πιστό σκυλί που έμεινε κοντά στον αφέντη του, του προσφέρει ένα μπισκοτάκι, για την ακρίβεια ένα ζεστό μπάνιο και χαμογελά καθώς το θύμα του γδύνεται και βλέπει την καταστροφή που έχει προκαλέσει στο σώμα του (όχι, εμείς δεν τη βλέπουμε ακριβώς και ευτυχώς). Καταπραΰνει το φόβο του, πλένοντάς τον με το πανί, μετατρέποντας τον τρόμο, χειριστικά, σε απόλυτη λατρεία και πίστη. Με τους βασικούς κανόνες εκπαίδευσης των ζώων. Πάνω που τον έχει κάνει πηλό στα δάχτυλά του, του ζητά να πάει να κατακτήσει ένα «κάστρο» (το Μόουτ Κέιλιν των Γκρέιτζοϊ φυσικά), υποδυόμενος κάποιον άλλον, κάποιον που δεν είναι πια, τον Θίον Γκρέιτζοϊ. Μα τι σατανικός που είναι ο Ράμσεϊ! Και γιατί το δικό του σώμα ήταν γεμάτο ματωμένα κοψίματα, ενώ ήρθε κατευθείαν από το δωμάτιο όπου έπαιζε με τη Μιράντα; Χμμμμ;

got03

got04

Ενα μικρό αγοράκι με τον βοσκό μπαμπά του βαριέται στα χωράφια, ενώ τα ζώα βοσκούν. Πετά πέτρες ολόγυρα για να περάσει ο χρόνος του. Αλλά κάποιον ενοχλεί. Τον Ντρόγκον, τον αγαπημένο δράκο της Ντενέρις που εμφανίζεται πελώριος μέσα από τους βράχους, φτερουγίζει και βρυχάται σκιάζοντας τους ουρανούς και, περνώντας, τσιμπά κι ένα κατσικάκι που με χρήση της φωτιάς του ψήνει στο πι και φι. Εν τω μεταξύ, η Ντενέρις βάζει τα λόγια της σε πράξη και κάνει την κυβερνήτη της Μιρίν: δέχεται τους υπηκόους της και τους ακούει υπομονετικά. Πρώτα ακούει τον εν λόγω βοσκό, ντρέπεται λίγο για τα χαΐρια των δράκων της και τον αποζημιώνει πλουσιοπάροχα. Σειρά έχει ο Χίζνταρ Ζο Λόρακ, από τις παλιές αρχοντικές οικογένειες της πόλης, του οποίου τον πατέρα, μαθαίνουμε, η Ντενέρις σταύρωσε στην εκστρατεία εκκαθάρισης με την απελευθέρωση της Μιρίν, αλλά άδικα, μια κι εκείνος ήταν ακτιβιστής εναντίον της σταύρωσης παιδιών. Ο Χίζνταρ ζητά να επιτραπεί η επίσημη ταφή των εσταυρωμένων προυχόντων που ακόμα βρίσκονται καρφωμένοι στους σταυρούς (μπόχα που θα είχε η Μιρίν). Η Ντένερις του το επιτρέπει, τουλάχιστον για τον δικό του πατέρα, μάλλον κι επειδή ο Χίζνταρ είναι μελανούρι και όμορφος. Και συνεχίζει με τους υπόλοιπους 212 αιτούντες…

got05

Ο Ομπεριν, μαζί με τον Μάγιστρο Παϊσέλ, τον Βάρις, τη Σέρσεϊ και τον μπαμπά Ταϊρέλ (που είναι στόκος και γλιφτρόνι), συμμετέχει στο πρώτο του κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Τάιγουιν. Εκεί συζητούν για τα κατορθώματα της Ντένερις, για τους στρατούς, του συμβούλους της – έμπειρους άντρες που αποσχίστηκαν από τους Λάνιστερ οικειοθελώς ή μη – και τους τρεις δράκους της που ολοένα μεγαλώνουν. Η Σέρσεϊ είναι η μόνη που μοιάζει να την υποτιμά. Ο Ομπεριν αναγνωρίζει τη δύναμη των Unsullied στο πεδίο της μάχης (όχι τόσο στην κρεβατοκάμαρα λέει με το μπλαζέ ύφος του και πώς να είναι, ως ευνουχισμένοι). Λίγο αργότερα, ο Βάρις κι ο Ομπεριν, οι δυο από τους πιο συναρπαστικούς ήρωες της σειράς ο πρώτος και της σεζόν ο δεύτερος, συναντιούνται μπροστά στον άδειο Σιδερένιο Θρόνο. Διαπιστώνουν ότι ο Ομπεριν έχει περάσει 5 χρόνια στο Εσος, τον τόπο καταγωγής του κρυψίνου Βάρις κι ο Πρίγκιπας μοιάζει να τον βρίσκει επίσης συναρπαστικό, τόσο που του προτείνει να πάει μαζί του στο μπουρδέλο να γνωρίσει την Ελάρια, που μοιάζει να κατοικοεδρεύει εκεί. Ο Βάρις εξομολογείται ότι ποτέ, ούτε καν «πριν» (τον ευνουχισμό του), δεν τον ενδιέφεραν ούτε τ’ αγόρια, ούτε τα κορίτσια και περιφρονούσε τον πόθο κάθε είδους. Ενδιαφερόταν μόνο για το παιχνίδι της εξουσίας.

got06

Ο Τζέιμι και ο Τίριον ξανασυναντιούνται σε άλλη μια εξαιρετική σκηνή μεταξύ των δύο αδελφών: ο πρώτος αναγκάζεται να περάσει χειροπέδες στον δεύτερο για να τον μεταφέρουν στο χώρο διεξαγωγής της δίκης του, στην Αίθουσα του Θρόνου (ουπς, αυτό είναι από άλλη σειρά), κατά διαταγή του πατέρα Τάιγουιν. «Δεν πρέπει ν’ απογοητεύσουμε τον πατέρα,» ειρωνεύεται ο Τίριον, συμπυκνώνοντας όλα τα συμπλέγματα που έχουν καθορίσει και καταστρέψει τη νέα γενιά των Λάνιστερ. Στο «δικαστήριο», ο συγκεντρωμένος κόσμος φωνάζει τον Τίριον «Kingslayer», δανείζοντάς του το προσωνύμιο του αδελφού του που, κάποτε, προκαλούσε δέος. Ο Τόμεν παραχωρεί (φυσικά) τη θέση του, ως Δικαστή, στον παππού του, Τάιγουιν. Μαζί του, δικαστές είναι ο Ομπεριν και ο Μέις Ταϊρέλ. Η Σέρσεϊ και ο Τζέιμι, τ’ αδέρφια του Τίριον, παρακολουθούν με πολύ διαφορετικά συναισθήματα ο καθένας.

got07

Μέσα στους μάρτυρες κατηγορίες, που λένε ένα σωρό ψέματα, εκδικούμενοι την παλιότερη κακή διαγωγή του Τίριον, ο Παϊσέλ εμφανίζει το κολιέ που φορούσε η Σάνσα στο γάμο, η μια πέτρα του οποίου περιείχε το δηλητήριο (αλήθεια, αυτό δεν το παρέδωσε η Σάνσα στον Λιτλφίνγκερ; Πώς ξαναβρέθηκε εδώ;) Η Σέρσεϊ θυμάται πώς την είχε απειλήσει πριν τη μάχη του Μπλακγουότερ, όταν εκείνος ήθελε να βάλει τον Τζόφρι να πολεμήσει (ποπαί!), για να την εκδικηθεί τάχα μου που είχε αποκαλύψει ότι ο Τίριον είχε τις πόρνες του μέσα στο παλάτι κι όχι στο μπουρδέλο όπου ανήκουν. Η Μάρτζερι και ο Λόρας παρακολουθούν τη δίκη – τσίρκο με εκνευρισμό, αλλά η γιαγιά Ολένα δε φαίνεται εκεί γύρω. Τραγική ειρωνεία ότι, η Μάρτζερι τουλάχιστον, αναγνωρίζει όλα τα ψέματα και τους λίβελους, μια και ξέρει καλά ποιος ήταν ο πραγματικός ένοχος. Ο Βάρις ανασύρει το πώς ο Τίριον τον είχε προειδοποιήσει ότι «τα τέρατα είναι επικίνδυνα κι οι βασιλείς σήμερα πέφτουν σαν τις μύγες», αναφερόμενος φυσικά στον εαυτό του, με αφορμή το θάνατο του Ρομπ Σταρκ – ο Βάρις μάλιστα υπαινίσσεται ότι ο γάμος του Τίριον με τη Σάνσα τον κατέστησε φιλικά διακείμενο προς τους Σταρκ, δηλαδή προδότη. Εκπληκτικά στημένη όλη η σκηνή του δικαστηρίου, με τα βλέμματα ν’ ανταλλάσσονται σιωπηλά, διερευνητικά, ένοχα ή στρατευμένα, ανάλογα με το προς ποια πλευρά επιλέγει η κάμερα να κοιτάξει. Στο διάλειμμα της δίκης για μεσημεριανό, ο Τζέιμι αντιμετωπίζει τον πατέρα του και τον κατηγορεί ότι, παρασυρμένος από το πείσμα της Σέρσεϊ, οδηγεί συνειδητά το γιο του σε βέβαιο θάνατο, ξετινάζοντας έτσι το οικογενειακό του όνομα, παραδίδοντας το θρόνο σε ανίψια των οποίων τα ονόματα ούτε καν θυμάται (ούτε άλλωστε κι εμείς). Καταλήγουν στην εξής συμφωνία: όταν έρθει η σειρά του Τίριον να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα κριθεί ένοχος, θα ζητήσει έλεος και ο Τάιγουιν θα τον απαλλάξει και θα τον υποχρεώσει να μπει στη Φρουρά της Νύχτας (ωχ, μαζί με τον Τζον Σνόου!). Ο Τζέιμι θ’ απαρνηθεί τον τίτλο του μέλους της Βασιλικής Φρουράς, που του απαγορεύει άλλωστε να τεκνοποιήσει, θα εγκατασταθεί στο Κάστερλι Ροκ, θα πάρει μια τίμια πριγκιποπούλα και θ’ αρχίσει να παράγει Λανιστεράκια. Ετσι, για πρώτη φορά στην πραγματικότητα, ο Τζέιμι δεσμεύεται να θυσιάσει τους στόχους του για τη ζωή κάποιου άλλου.

got08

Ο Τίριον ενημερώνεται, ανακουφίζεται, ο κατήγορος καλεί τον επόμενό του μάρτυρα κι εδώ έρχεται το απόλυτο σοκ: είναι η Σέι, η οποία όχι, δεν έχει φύγει με το πλοίο για μια ήρεμη ζωή, αλλά για κάποιο λόγο – τη ζήλεια της για το γάμο του Τίριον; Την πεποίθησή της ότι εκείνος, πράγματι, δεν την ήθελε πια; - βρίσκεται να λέει ότι ο θάνατος του Τζόφρι ήταν μια συνομωσία του Τίριον με τη Σάνσα. Η Σέι διαστρεβλώνει πράγματα που όντως συνέβησαν: όταν ο Τίριον της είχε πει, «I want you to fuck me like it’s my last night in this world» ακουγόταν πολύ πιο υπαρξιακό απ’ ό,τι τώρα, από το στόμα της Σέι πάνω στο ανακριτικό βήμα. Ταυτόχρονα, του κάνει τη δική της ερωτική εξομολόγηση, αναγκάζοντάς τον να δει τι έσπρωξε μακριά, παρότι το έκανε για το καλό της. Ο Τίριον, ράκος, την παρακαλεί να σταματήσει αλλά εκείνη συνεχίζει με εκδικητική ορμή. Κι εκεί κάπου ο Τίριον σαλεύει, βλέποντας ότι η μοίρα του είναι, πια, προδιαγεγραμμένη, κι ομολογεί: όχι ότι σκότωσε τον Τζόφρι, αλλά ότι είναι ένοχος για ένα έγκλημα πολύ πιο βαρύ. Οτι είναι νάνος, ότι έχει νιώσει την καταφρόνεση στο πετσί του κι εύχεται να ήταν πραγματικά το τέρας που βλέπουν όλοι στο πρόσωπό του και να δηλητηρίαζε όλους, και την οικογένειά του και τον λαό που τον περιγελά. Κι αρνούμενος το γελοίο αυτό δικαστήριο, ζητά από τον Τάιγουιν δίκη με μονομαχία. Ποιος θα τον εκπροσωπήσει; Μήπως, επιτέλους, ο Τζέιμι που με τον τρόπο του ήταν ο μόνος που τον υποστήριξε σ’ αυτή τη δίκη; Εχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό του ο Τίριον, ή απλώς ξέσπασε συσσωρευμένη οργή χρόνων;

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το έβδομο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 407 παρακάτω: