Buzz

«You and Me», ένα τραγούδι που θα μπορούσε να γίνει ταινία

στα 10

Ενα άγνωστο τραγούδι, από ένα group που δεν ήξερε κανείς, έγινε ύμνος για τα απανταχού ζευγάρια των hipsters χάρη στο «Blue Valentine». Μετά από μήνες αναζήτησης, οι μυστηριώδεις «Penny and the Quarters» που τραγουδούσαν το αφοπλιστικά γοητευτικό «You and Me» στην ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς, ανακαλύφθηκαν.

«You and Me», ένα τραγούδι που θα μπορούσε να γίνει ταινία
Penny and the Quarters

Το «You and Me», έμοιαζε γραμμένο ειδικά για το «Blue Valentine». Τρυφερό και γλυκό, αθώο αλλά θλιμμένο, χώραγε στους στίχους και τη μελωδία του, την ίδια την καρδιά της ταινίας. Το τραγούδι το το είχε διαλέξει ο ίδιος ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Το είχε ακούσει ένα βράδι του 2009, στο σπίτι της publicist του, στο Σικάγο. Εκτός από τον ηθοποιό, ανάμεσα στους πελάτες της η Κάθριν Φρέζιερ, μετρούσε και την Numero Group, μια μικρή δισκογραφική εταιρία που ειδικεύεται σε επανεκδόσεις σπάνιων R&B και soul κομματιών, που είχαν κυκλοφορήσει (ή απλά ηχογραφηθεί), από ανεξάρτητα labels.

To CD που περιείχε το κομμάτι, το «Eccentric Soul: The Prix Label», είχε κυκλοφορήσει δυο χρόνια νωρίτερα και είχε πουλήσει ελάχιστα αντίτυπα. Τα 19 τραγούδια που περιείχε, είχαν ηχογραφηθεί στη δεκαετία του 70 στα Harmonic Sounds Studio, στο Κολόμπους του Οχάιο και είχαν φτάσει στην ιδιοκτησία του Numero Group, όταν ο ιδιοκτήτης του Ρομπ Σεβίερ, βρέθηκε με ένα κουτί παλιές ηχογραφήσεις, που ένας φίλος του αγόρασε γι αυτόν, από την πώληση αντικειμένων που ανήκαν στον manager του στούντιο, Κλεμ Πράις, ο οποίος είχε πεθάνει το 2006.

Ο Σεβίερ προσπάθησε καιρό, να εξακριβώσει την ταυτότητα όλων των καλλιτεχνών που είχαν ηχογραφήσει στο στούντιο και των οποίων τις μπομπίνες, είχε τώρα στα χέρια του. Κατόρθωσε να τους βρει σχεδόν όλους, εκτός από τους «Penny and the Quarters». Ακόμη κι έτσι, αποφάσισε να τους συμπεριλάβει στην συλλογή που κυκλοφόρησε και δεν αναρωτήθηκε ποτέ ξανά, ποιοι μπορεί να ήταν οι «Quarters» και η «Penny», μέχρι την στιγμή που μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το τραγούδι άρχισε να «κατεβαίνει» μετά μανίας από το itunes και ο ίδιος ο Ράιαν Γκόσλινγκ και ο Ντέρεκ Σιανφρανς, ξεκίνησαν να αναζητούν το μυστηριώδες γκρουπ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να γράφουν για την ιστορία του τραγουδιού, η Γκλοντίν Ρόμπινσον, χήρα του μουσικού Τζέι Ρόμπινσον, διάβασε για το «μυστήριο» και είχε τις αποδείξεις ότι ο σύζυγός της ήταν εκείνος που το είχε γράψει. Μόνο που ο Τζέι Ρόμπινσον πέθανε το 2009, τον ίδιο καιρό που ο Ράιαν Γκόσλινγκ ανακάλυπτε το τραγούδι. Η χήρα του δυστυχώς δεν είχε ιδέα για το ποιοι ήταν τα μέλη του group και ποια η κοπέλα που τραγουδούσε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τζέιμα Σαρπ, μια Αμερικανίδα φοιτήτρια στην Ιταλία, άκουσε από έναν γνωστό της συλλέκτη δίσκων, την παράξενη ιστορία του «You and Me». Ξέροντας ότι η μητέρα και οι θείοι της είχαν σχέση με τη μουσική σκηνή του Κολόμπους στα '70s, της τηλεφώνησε για να της ρωτήσει αν ήξερε κάτι, αλλά όταν αργότερα άκουσε το τραγούδι στο internet, ήταν σίγουρη ότι η φωνή ανήκε στην μητέρα της Νάνι Σαρπ.

Ο υπολογιστής της μητέρας της ήταν όμως χαλασμένος και η ίδια, θα χρειαζόταν να περιμένει ως την Δευτέρα το πρωί για να ακούσει στον υπολογιστή της τοπικής βιβλιοθήκης για πρώτη φορά, ένα τραγούδι που είχε ηχογραφήσει σε μια μόνο λήψη, στη διάρκεια μιας πρόβας, σαράντα χρόνια νωρίτερα.

Στα τέλη του 1969 η Νάνι Κόλτερ (όπως ήταν το πατρικό της επώνυμο) και τα αδέλφια της που τραγουδούσαν στην τοπική χορωδία, διάβασαν μια αγγελία στην εφημερίδα, για οντισιόν νεαρών τραγουδιστών και group. Πήγαν στις δοκιμές και κατέληξαν να κάνουν φωνητικά σε καλλιτέχνες του Harmonic Sounds Studio. Εκεί γνώρισαν τον Τζέι Ρόμπινσον, και δοκίμασαν να ηχογραφήσουν μερικά τραγούδια για έναν δίσκο που δεν έγινε ποτέ, καθώς το ροκ εν ρόλ και η επέλαση της disco, έκαναν την soul να ακούγεται παλιομοδίτικη.

Η Νάνι και τα αδέλφια της, συνέχισαν να τραγουδούν κυρίως gospel, κυκλοφόρησαν μάλιστα κι ένα CD αλλά η πολυπόθητη μουσική καριέρα δεν ήρθε ποτέ. Εξηντα δύο χρονών σήμερα, συνταξιοδοτημένη από το ταχυδρομείο, η Νάνι Σαρπ, εξακολουθεί να τραγουδά στην εκκλησία της ενορίας της.

Δεν έχει δει ακόμη το «Blue Valentine», αλλά σκοπεύει να το κάνει με την πρώτη ευκαιρία.