Buzz

O «Γιώργος του Κέδρου» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

στα 10

Το υποψήφιο για Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ντοκιμαντέρ των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη «Ο Γιώργος του Κέδρου», θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο θερινό Λαΐς, την Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου.

Flix Team
O «Γιώργος του Κέδρου» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ενα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί. Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο "Ο Γιώργος του Κέδρου". Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποίο ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

Μετά τις προβολές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο «Γιώργος του Κέδρου» ετοιιμάζεται για δύο προβολές την Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στο θερινό Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

ο γιώργος του κέδρου main

Οπως αναφέρου οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Ο "Γιώργος του Κέδρου" είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας απότους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτηφορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 χρονών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο,κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999 είχαν αλλάξει τόσαπολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, για αυτό που θεωρούσαν ότι θαήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τηδεκαετία του '70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες. Οθάνατος του Γιώργου το 2009 τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρώσει ο Γιάννης το ντοκιμαντέρ. Πήγεμόνος του στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια μηχανή 8mm και έμεινε στην παραλία τουΚέδρου σε μια σκηνή, με σκοπό να αναβιώσει την εμπειρία του πατέρα του από το '70 καιεπέστρεψε όσες φορές μπορούσε, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την εξίσωση χρόνου, χώρου,ανθρώπινης αντίληψης και συναισθημάτων που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμεαναμνήσεις. Αυτό είναι “Ο Γιώργος του Κέδρου” ένα απολύτως προσωπικό ντοκιμαντέρ.

Ο Γιώργος του Κέδρου 607

Ο «Γιώργος του Κέδρου» είναι γυρισμένος με όλα τα φορμά του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, φιλμ 8μμ, 16μμ, video BETA,miniDV, DVCPRO, HDV, DSLR HD, 4K, με γυρίσματα από το 1972 ως το 1978, το 1999 και από το2007 ως το 2018. Χρηματοδοτήθηκε μόνο από μια καμπάνια crowdfunding ώστε ναεξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του,

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Yorgos of Kedros