Buzz

Μαζί πηγαίνουμε όλοι μακριά! Κερδίστε Blu-ray και DVD από το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα!

στα 10

To «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα κυκλοφορεί σε Blu-ray και DVD από τη Feelgood Entertainment και σας προσκαλεί ξανά σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι δύο εφήβων και μιας ολόκληρης χώρας προς την... ενηλικίωση.

Flix Team
Μαζί πηγαίνουμε όλοι μακριά! Κερδίστε Blu-ray και DVD από το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα!

«Οταν έκανα την ταινία, το στοίχημά μου ήταν να την κάνω σα να τη βλέπω μέσα από τα μάτια του Ντάνυ. Με όλο αυτό που μπορεί να υπάρχει σε έναν έφηβο, που είναι το πέρασμα από την πραγματικότητα στο φανταστικό, το πέρασμα από την κατάθλιψη στον ενθουσιασμό, από την εκσπερμάτωση στη μελαγχολία, αυτό που μοιάζει με ένα roller coaster που να πηγαίνει προς την ενηλικίωση. Αυτή η ταινία ήταν για μένα σαν ένας φόρος τιμής και οριστικό αντίο στον νεότερό μου εαυτό, στην εφηβεία μου. Λίγο παράδοξο, γιατί έχω ήδη μεγαλώσει, αλλά πιο πολύ ήταν ο φόβος της λήθης, γι’ αυτό ήθελα να κάνω μια ταινία για την εφηβεία. Εχω χάσει την εφηβεία μου πολύ καιρό, αλλά φοβόμουν ότι θα ξεχάσω και πώς ήταν.»

Eτσι περιγράφει ο Πάνος Χ. Κούτρας την ιδέα πίσω από το «Xenia», την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, που ένα χρόνο πριν έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Καννών για να ξεκινήσει και αυτή - όπως και οι ήρωές της - το δικό της ταξίδι στον κόσμο, εξασφαλίζοντας διανομή σε Ευρώπη και Αμερική, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και αποτυπώνοντας σε κάθε της στάση το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση δύο παιδιών χωρίς ταυτότητα, μιας χώρας σε απόλυτη σύγχυση, ενός ελληνικού σινεμά πιο ζωντανού από ποτέ.

Xenia 607

Το «Xenia», μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας και Βελγίου, αφηγείται την ιστορία του Ντάνι και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

Με ήρωες δυο αδέλφια που βρίσκονται «ανάμεσα», όπως και η ίδια η Ελλάδα των ημερών μας, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα κάνει είναι ταξίδι «πατριδογνωσίας» σε αυτό που αποτελεί τον τόπο όλων μας και δεν ορίζεται από σύνορα, από εθνικότητες από το «αίμα» της συγγένειας ή της καταγωγής. Ο προορισμός στην ταινία του Κούτρα είναι η ανακάλυψη μιας αγάπης και μιας οικογένειας που δεν ενδιαφέρεται να είναι συμβατική, μιας ελευθερίας που είναι πρώτα απ΄ όλα εσωτερική. Με χιούμορ και συγκίνηση με σκληρότητα και ομορφιά, με παιδικότητα και συχνά σπαρακτική σοβαρότητα το «Xenia» είναι η πιο «ελληνική» ταινία που είδαμε εδώ και χρόνια και η πιο ανοιχτή σε έναν καινούριο, καλύτερο κόσμο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη γνώμη του Flix για το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

xenia brothers in the woods 607

Ολα ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Πάνος Χ. Κούτρας και οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές του, ο Κώστας Νικούλι και ο Νίκος Γκέλια έφτιαξαν βαλίτσες και πήραν τους δρόμους, με αφετηρία την Κρήτη σε μια διαδρομή προς τη Θεσσαλονίκη και το όνειρο και κεντρική στάση ένα εγκαταλελειμμένο «Ξενία» στο μέσο του ταξιδιού, σύμβολο μιας ενηλικίωσης κάπου ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και το όνειρο. Ξεπερνώντας εμπόδια και τον ίδιο τους τον εαυτό, έστειλαν το «Xenia» ως μια πλήρη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή στο Φεστιβάλ των Καννών (πρεμίερα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα»), εξασφάλισαν διανομή, ανάμεσα σε άλλες χώρες σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Αμερική, κέρδισαν τον τίτλο της καλύτερης ταινίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και συνεχίζουν να ταξιδεύουν ακόμη και σήμερα μεταφέροντας την ιστορία του «Xenia» ως μια απόδειξη για το εδώ και τώρα ενός σινεμά που οφείλει να κινείται συνεχώς.

Xenia Blu-ray

Το «Xenia» μόλις κυκλοφόρησε σε Blu-ray και DVD από τη Feelgood Entertainment και το Flix εξασφάλισε για εσάς δωρεάν αντίτυπα. Ο τρόπος για να τα διεκδικήσετε είναι απλός: κάντε share, like ή αφήστε σχόλιο απαραίτητα με το ονοματεπωνυμό σας στο ποστ του διαγωνισμού και αν επιθυμείτε Blu-ray ή DVD στη σελίδα του Flix στο Facebook και μπείτε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν από το Facebook τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.


Διαβάστε ακόμη: