Buzz

«Why Don't you Play in Hell?» 'Η Γιατί ο Σίον Σόνο είναι ο πιο cool Γιαπωνέζος σκηνοθέτης των ημερών μας.

στα 10

Ασταμάτητα παραγωγικός, ανεξάντλητα ευρηματικός, ελαφρώς αλλόκοτος, ένας αληθινά ακατάτακτος auteur, επιστρέφει με μια ακόμη ταινία. Που απ ότι φαίνεται, θα είναι αληθινά εξωφρενική. Και κυριολεκτικά μουσκεμένη στο αίμα!

«Why Don't you Play in Hell?» 'Η Γιατί ο Σίον Σόνο είναι ο πιο cool Γιαπωνέζος σκηνοθέτης των ημερών μας.

Γυρίζει ταινίες σχεδόν πιο γρήγορο, απ ότι προφταίνουμε να τις δούμε. Εκτοξεύεται δίχως δεύτερη σκέψη από το ένα άκρο του κινηματογραφικού φάσματος στο άλλο: από το gore στο χαμηλότονο δράμα, από την κωμωδία στο νουάρ, από το θρίλερ στον ξεκάθαρο σουρεαλισμό. Συχνά μάλιστα, κατορθώνοντας να χωρέσει όλα τα παραπάνω στην ίδια ταινία.

Αγαπημένος των φεστιβάλ της δύσης, στην Ιαπωνία έχει ακόμη την ταμπέλα ενός cult δημιουργού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χαίρει της παθιασμένης αγάπης ενός πιστού κοινού, όμως μοιάζει να μην έχει κερδίσει ακόμη την απόλυτη εκτίμηση της βιομηχανίας.

2

Κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει σύντομα, αφού η καινούρια ταινία του είναι το αντίστοιχο ενός ιαπωνικού blockbuster (από την άποψη του μεγέθους της παραγωγής και της μαζικής του εξόδου στις αίθουσες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη) αλλά ευτυχώς απ' όσο μπορούμε να δούμε, δίχως να έχει θυσιάσει τίποτα από την δημιουργική του «τρέλα».

2

Το πρώτο teaser μπορεί να κρατά κάτι παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα, αλλά μερικές φορές τριάντα δευτερόλεπτα αρκούν για ένα overdose αισθήσεων και προσδοκιών. Ξίφη σαμουράι, ποτάμια αίματος, ποπ χρώματα, οπερετική μουσική δίνουν τον τόνο και σε αφήνουν ενθουσιασμένο.

2

Βασισμένο σε ένα σενάριο που ο Σόνο έγραψε πριν δέκα χρόνια και που ξαναδούλεψε εκτεταμένα πριν ξεκινήσει γυρίσματα, το φιλμ είναι σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του ένα γράμμα αγάπης στο σινεμά και στα 35mm. Ενα γράμμα αγάπης προφανώς γραμμένο με αίμα. Κι αν δυσκολεύεστε να βγάλετε άκρη σε ότι αφορά στην ιστορία του από σαρωτικό τίζερ που ακολουθεί, το στόρι πάει κάπως έτσι:

2

Ενας άντρας, ο Μούτο, θέλει να βοηθήσει με κάθε τρόπο την κόρη του Μιτσούκο να πρωταγωνιστήσει στην καινούρια ταινία ενός αναγνωρισμένου σκηνοθέτη. Ο Ικεγκάμι είναι ερωτευμένος μαζί της αλλά ο πατέρας της τον μισεί βαθιά. Ο Χιτάρα, σκηνοθέτης της ταινίας θα βρεθεί μπλεγμένος στις φιλοδοξίες της νεαρής ηθοποιού και στο φονικό μίσος των δύο ανδρών και η πορεία των σχέσεών τους, θα πάρει μια τροπή πολύ πιο περιπετειώδη απ΄ οποιοδήποτε κινηματογραφικό σενάριο.

2

Δείτε το teaser