Buzz

Tο whatismymovie.com θα μπορούσε να είναι το shazam για τις ταινίες. Αλλά δεν είναι.

στα 10

To Flix δοκίμασε τη νέα μηχανή αναζήτησης για τις ταινίες. Και συνειδητοποίησε ότι θέλει πολύ δρόμο για να γίνει πραγματικά αποτελεσματική.

Tο whatismymovie.com θα μπορούσε να είναι το shazam για τις ταινίες. Αλλά δεν είναι.

Εδώ και χρόνια, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η φιλοδοξία του whatismymovie.com είναι το όνειρο κάθε σινεφίλ - η αυθόρμητη μηχανή αναζήτησης που με ένα δυο keywords και μια στοιχειώδη περιγραφή της υπόθεσης θα βρίσκει την ταινία που αναζητάς.

Η αλήθεια είναι πως μέσα στα χρόνια, η ανάπτυξη του διαδικτύου εκμηδένισε την παραπάνω ανάγκη αφού με μια δυο σωστές αναζητήσεις μπορείς πάνω κάτω να βρεις κάθε ταινία της οποίας δεν ξέρεις τον τίτλο ή την ύπαρξη, αλλά το whatismymovie.com έρχεται για να κάνει - υποτίθεται - τη ζωή σου πιο εύκολη αφου λειτουργεί πιο γρήγορα και θεωρητικά με λιγότερα στοιχεία απ' όσα θα απαιτούσε μια ολοκληρωμένη αναζήτηση στο google. Κάτι, δηλαδή σαν το shazam για τις ταινίες και όχι για τα τραγούδια.

Στα μέχρι τώρα στατιστικά του του το whatismymovie.com υποστηρίζει ότι αναζητά μόνο ταινίες που μιλάνε αγγλικά (δεν είναι αλήθεια - βρίσκει και ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει με αγγλικούς τίτλους κάθε εθνικότητας), ότι έχει ένα αρχείο 40.000 ταινιών και φυσικά περιμένει τα σχόλια των χρηστών του για να καλυτερεύσει.

To Flix δοκίμασε μερικές αναζητήσεις για να καταλάβει πώς λειτουργεί το whatismymovie.com και προσπάθησε να βάλει δύσκολα στη νέα εφαρμογή προκειμένου να ανακαλύψει αν βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πραγματικά χρήσιμο ή απλά κάτι που μπορεί να σε κάνει να περάσεις την ώρα σου.


Ενα παράδειγμα θα σας πείσει για τα «προβλήματα» του whatismymovie.com:

Τοποθετούμε στη μηχανή αναζήτησης το movie with couple where the woman vanishes and the man is accused of killing her.

  • Το πρώτο αποτέλεσμα είναι το «Vanishing» του 1993 επειδή «κολλάει» με τη λέξη «vanishes». Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.
  • Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι το «The Brave One» του 2007 που δεν έχει καμία σχέση με την παραπάνω περιγραφή, αλλά μάλλον εμφανίστηκε λόγω του «couple» και του «accused». Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.
  • Το τρίτο αποτέλεσμα είναι το «Annabelle» του 2014. Χωρίς κανένα παραπάνω σχόλιο - δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό.
  • Το τέταρτο αποτέλεσμα - το «Gone Girl» του 2014 - είναι σχετικά το πιο σωστό. Aυτο είχαμε και στο νου μας όταν βάλαμε την παραπάνω σύνοψη στη μηχανή αναζήτησης, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να εμφανιζόταν και μια άλλη ταινία με παρόμοια θεματική.

Ενα άλλο παράδειγμα θα σας πείσει για τα πραγματικά «προβλήματα» του whatismymovie.com:

Τοποθετούμε στη μηχανή αναζήτησης το a man decides to become a woman.

Δεν χρειαζεται καν να αναζητήσουμε ανάμεσα στα αποτελέσματα. Πρώτο είναι το «Man of Steel» (!), δεύτερο είναι το «The Full Monty», τρίτο είναι το «You Can't Take it With You» του Φρανκ Κάπρα - υπέροχη ταινία αλλά τελείως άσχετη από αυτό που ρωτήσαμε. Αν αλλάξουμε ελαφρά την αναζήτηση σε a man wants to become a woman, το τέταρτο αποτέλεσμα είναι το «Transamerica», αλλά στη λίστα των αποτελεσμάτων βρίσκει κανείς από το «The Notebook» μέχρι το «Fifty Shades of Grey».


Ενα ακόμη παράδειγμα αποδεικνύει πως όσο πιο γενική είναι η αναζήτηση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα:

Τοποθετούμε στη μηχανή αναζήτησης το greek movie about war.

Τα αποτελέσματα είναι συμπαθητικά. Πρώτο είναι το «Mediterraneo», δεύτερο το «Immortals», τρίτο το «Helen of Troy», τέταρτο το «Troy», πέμπτο το «Alexis Zorbas» (εδώ χάνεται το «war» μένει το «greek»), έκτο το «Star Wars: The Force Awakens (εδώ χάνεται το «greek» μένει το «war»).


Δοκιμάστε και μόνοι σας και περιμένουμε τη γνώμη σας αλλά και τα ευτράπελα που θα συναντήσετε στην αναζήτηση.

Παίξτε ακόμη: How Old Was: Το παιχνίδι με την ηλικία των σταρ που μπορεί να σας κάνει να παίζετε για ώρες!