Buzz

Πες μας την αγαπημένη σου ταινία, να σου πούμε το νέο αγαπημένο σου βιβλίο

στα 10

Ψάχνετε κάτι συναρπαστικό να διαβάσετε; Εχουμε τις κατάλληλες προτάσεις, με γνώμονα καθαρά κινηματογραφικό!

Flix Team
Πες μας την αγαπημένη σου ταινία, να σου πούμε το νέο αγαπημένο σου βιβλίο

Πόσες φορές δεν σκεφτήκατε «να ένα βιβλίο που θα ήθελα να δω στο σινεμά» ή ίσως «γιατί δεν βρίσκω ένα βιβλίο σαν αυτή τη σειρά για να διαβάσω»; Ναι, η αλήθεια είναι πως η λογοτεχνία και οι κινούμενες εικόνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία, από τη γέννηση του σινεμά και της τηλεόρασης τα βιβλία υπήρξαν και παραμένουν μια δεξαμενή από την οποία αντλούνται ιστορίες, και θα μπορούσε να πει κανείς πως η τέχνη της αφήγησης με τη σειρά της επηρεάστηκε από τη γλώσσα του σινεμά, του μοντάζ, ή των cliffhangers της τηλεοπτικής λογικής των επεισοδίων.

books movies 607

Ομως ακόμα κι αν αυτή η συνομιλία είναι πάντα παρούσα, δυναμική και σταθερή, είναι συχνά αδιόρατη ή φευγαλέα. Με άλλα λόγια, όταν τελειώσεις εκείνο το υπέροχο βιβλίο που διάβασες, μπορεί να μη σκεφτείς αμέσως μια ανάλογη ταινία ή σειρά που θα σε κρατήσει στο ανάλογο κλίμα, ή αντίστροφα όταν ψάχνεις ένα βιβλίο «σαν εκείνη την ταινία» δεν είναι πάντα εύκολο να το ανακαλύψεις. Αλλά μην ανησυχείτε, γι' αυτό είμαστε εδώ εμείς. Για να σας καθοδηγήσουμε στην κατεύθυνση «αν σας άρεσε αυτό», διαλέγοντας μερικές αγαπημένες σειρές και ταινίες και ταιριάζοντές τες με βιβλία που θα αγαπήσετε εξίσου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

mad men 607 Mad men

Ρετρό αγωνίες, άχρονοι έρωτες

Aν η επική ερωτική ιστορία του Ομαρ Σαρίφ και της Τζούλι στη σκιά των σαρωτικών αλλαγών στην Σοβιετική Ενωση σας παρέσυρε στο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Ντέιβιντ Λιν, ή αν οι αμερικανοσοβιετικές ίντριγκες και η κατασκοπική αγωνία του τηλεοπτικού «The Americans» σας συνάρπασε και το ρετρό στιλ του «Mad Men» καθόρισε την γκαρνταρόμπα και τους τρόπους σας, τότε σας προτείνουμε να διαβάσετε το «Οσα Κρατήσαμε Κρυφά» της Λάρα Πρέσκοτ. Ενα βιβλίο που βρέθηκε στη λίστα των best seller των New York Times και χαρακτηρίστηκε «απολύτως απολαυστικό» από την Guardian.

όσα κρατήσαμε κρυφά 607

Βρισκόµαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέµου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. ΣτηΜόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαµβάνεται. Είναι η ερωµένη και µούσα του ΜπορίςΠαστερνάκ – του πιο διάσηµου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώςγνωρίζει ότι ο Παστερνάκ γράφει ένα µυθιστόρηµα µε τίτλο «ΔόκτωρΖιβάγκο» που ασκεί δριµεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

dr zhivago 607 Δόκτωρ Ζιβάγκο

H CIA οργανώνει µια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά,και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣ∆. Οι πράκτορες που θα αναλάβουν να τη φέρουνσε πέρας δεν είναι παρά δυο δακτυλογράφοι –η γοητευτική Σάλι που διαθέτει σχετικήεµπειρία και η ταλαντούχα αλλά πρωτάρα Ιρίνα– των οποίων η ζωή θα αλλάξει γιαπάντα.

the americans 607 The Americans

Μια ιστορία πολιτικού και κοινωνικού διωγµού. Μια ιστορία για τον πόλεµο λέξεωνµεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣ∆. Κυρίως όµως, µια ιστορία αγάπης.

Ψυχολογικό θρίλερ σε μαγευτικό τοπίο

broken embraces 607 Ραγισμένες Αγκαλιές

Αν ο ψυχολογικά ολισθηρός αγωνιώδης λαβύρινθος αμφιβολιών και καταπιεσμένων αναμνήσεων του «Shutter Island» του Μαρτιν Σκορσέζε έπλασε μια ταινία που σας σημάδεψε, αν η ιστορία των εγκαταλελειμμένων παιδιών στο «Κανείς Δεν Ξέρει» του Χιροκάζου Κόρε Εντα σας συγκίνησε βαθιά ή αν οι γυρισμένες στο Λανθαρότε σκηνές του «Ραγισμένες Αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ μεταμόρφωσαν το απομονωμένο ισπανικό νησί σε έναν τόπο που ονειρεύεστε από τότε να επισκεφθείτε, τότε μπορείτε να ταξιδέψετε ως εκεί από την άνεση του καναπέ σας με το βιβλίο της Γιούλι Τσε, «Πρώτη του Ετους».

πρώτη του έτους 607

Ενα ψυχολογικό θρίλερ που η Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε ως το καλύτερο βιβλίο της σπουδαίας γερμανίδας συγγραφέα και που μπορείς να το περιγράψεις κι ως μια διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας του Χάνσελ και της Γκρέτελ, γραμμένη για ενηλίκους, το «Πρώτη του Ετους» ξετυλίγεται σε δυο χρόνους και σε ένα άχρονο ψυχολογικό πεδίο και ένα μαγευτικό τοπίο.

shutter island 607 Shutter Island

Πρώτη του έτους στο ειδυλλιακό ισπανικό νησί του Ατλαντικού Λανθαρότε, ο Χένινγκανεβαίνει με το ποδήλατό του τις απότομες πλαγιές προς το χωριό Φεμές. Καθώςπαλεύει με τον κόντρα άνεμο και την κλίση του εδάφους, κάνει έναν προσωπικόαπολογισμό: σύζυγος, πατέρας και κουβαλητής, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σεκανέναν από αυτούς τους ρόλους.

nobody knows 607 Κανείς Δεν Ξέρει

Τον τελευταίο καιρό υποφέρει από κρίσεις πανικούπου τον κατατρύχουν σαν δαίμονες. Όταν επιτέλους φτάνει στο χωριό εντελώςεξαντλημένος, ένα τυχαίο γεγονός θα πυροδοτήσει τη μνήμη του και θα βρεθεί ναξαναζεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή…

Ολα τα υπέροχα πλάσματα

A river runs through it 607 Το Ποτάμι Κυλά Ανάμεσά μας

Αν οι μεθυστικές εικόνες της φύσης, η αποκρυπτογράφηση των κανόνων που διέπουν τα πλάσματά της και η χρήση τους ως μια ιδιοφυή μεταφορά για τις οικογενειακές σχέσεις στο «Το Ποτάμι Κυλά Ανάμεσά μας» έκανε το φιλμ του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ένα από τα αγαπημένα σας (εντάξει, υποθέτουμε ότι και το γεγονός πως πρωταγωνιστούσε ο Μπραντ Πιτ δεν έβλαψε), αν η ιδιοφυής μίξη της θαλάσσιας βιολογίας με τη σχέση ενός πατέρα κι ενός γιου στις «Υδάτινες Iστορίες» σας έπεισε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αφηγηθείς συναρπαστικές ιστορίες, τότε οφείλετε να ανακαλύψετε «Το Βιβλίο των Χελιών» του Πάτρικ Σβένσον.

το βιβλίο των χελιών 607

Απροσδόκητο (;) best seller σε ολόκληρο τον κόσμο, βραβευμένο με το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο στην πατρίδα του Σβένσον Σουηδία, το βιβλίο είναι ένα μοναδικό υβρίδιο μεταξύ εκλαϊκευμένης επιστήμης,απομνημονεύματος και φυσιοδιφικής γραφής. Η εναλλαγή των πιο επιστημονικών(αλλά εξαιρετικά κατανοητών και προσιτών) κεφαλαίων με τα συγκινητικάπροσωπικά κεφάλαια που αφορούν τη σχέση του ίδιου του συγγραφέα και τουπατέρα του δίνει ρυθμό στο βιβλίο.

the life aquatic Υδάτινες Iστορίες

Το παράξενο, «άσημο» χέλι είναι απλώς η αφορμήγια να διατυπωθούν ευρύτερα ερωτήματα για την επιδίωξη της γνώσης· και για νααφηγηθεί ο συγγραφέας μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία.

Black lives matter

moonlight 607 Moonlight

Αν το βραβευμένο με τρία Οσκαρ «Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν έμεινε στο μυαλό σας ως μια από τις πιο σημαντικές ταινίες των τελευταίων χρόνων και μια απόλυτα επίκαιρη ταινία ακόμα και σήμερα, και αν ανυπομονείτε για την τηλεοπτική μεταφορά του «Υπόγειος Σιδηρόδρομος» από τον Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight», τότε οφείλετε να ανακαλύψετε ένα ξεχασμένο αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας που η επανέκδοσή του συνταράσσει τον εκδοτικό κόσμο παγκοσμίως.

ενας διαφορετικός τυμπανιστής 607

Το «Ενας Διαφορετικός Τυμπανιστής», είναι το πρώτο μυθιστόρημα του αφροαμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Μέλβιν Κέλι,ενός «χαμένου γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας», που πρωτοκυκλοφόρησετο 1962 και τον κατέταξε μεταξύ των Τζέιμς Μπόλντουιν και Γουίλαμ Φόκνερ.Επανέρχεται σε νέα έκδοση για να πάρει, έστω και με καθυστέρηση, τη θέση πουτου αξίζει στα ράφια της κλασικής λογοτεχνίας.

12 years a slave 607 Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος

Μια μέρα του 1957, στο Σάτον, μια μικρή πόλη μιας επινοημένης πολιτείας τουαμερικάνικου Νότου ανάμεσα στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα, ο νεαρός μαύρος αγρότηςΤάκερ Κάλιμπαν ρίχνει αλάτι στα χωράφια του, σκοτώνει τα ζωντανά του, βάζει φωτιά στοσπίτι του, παίρνει τη γυναίκα και το παιδί του και φεύγει. Οι λευκοί της μικρής πόληςπαρακολουθούν σαστισμένοι· τις επόμενες μέρες, το σάστισμά τους εντείνεται, καθώς οένας μετά τον άλλον οι μαύροι κάτοικοι φοράνε τα κυριακάτικά τους, παίρνουν ό,τιπολύτιμο έχουν και φεύγουν και εκείνοι.

undergound railroad 607 Υπόγειος Σιδηρόδρομος

Μια ερμηνεία της μαύρης ταυτότητας μέσα από τα μάτια των λευκών πάντα αφηγητών καισύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, ανάγκες και επιθυμίες. Πώς αντιλαμβάνονταιαυτήν την αυθόρμητη απόρριψη της υποτέλειας εκ μέρους των μαύρων συμπολιτών τουςαγόρια, κορίτσια, γυναίκες και άντρες; Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί; Μισαλλόδοξοι καιφίλα προσκείμενοι; Ένα συγκλονιστικό, άκρως επίκαιρο βιβλίο που ρίχνει νέο φως σταφυλετικά προβλήματα που μαστίζουν χρόνια την αμερικάνικη κοινωνία.

Ωρα για ανατριχίλες

room 607 Δωμάτιο

Αν η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και μυστηρίου που διαποτίζει το «Δωμάτιο» του Λένι Αμπραμσον και έφερε την ταινία ως τα Οσκαρ σας προκαλεί ακόμη ανατριχίλες, αν το πρόσφατο «Φως στο Σκοτάδι» του Κέισι Αφλεκ σας ενθουσιάσε, κι αν ακόμη αναζητάτε να δείτε κάτι τόσο συναρπαστικό όσο το «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ, τότε βυθιστείτε δίχως καθυστέρηση στον αγωνιώδη κόσμο του βιβλίου της Ρόμι Χάουσμαν «Καλό μου Παιδί».

καλό μου παιδι 607

Οι New York Times έγραψαν πως «Αυτό το μυθιστόρημα είναι εξίσου ιστορία μυστηρίου, θρίλερ και οικογενειακό δράμα. Μια αναγνωστική εμπειρία που θα σας συναρπάσει και θα σας βάλει σε σκέψεις». Φανταστείτε μια καλύβα στο δάσος, χωρίς παράθυρα. Η ζωή της Λένας και των δύο παιδιών της ακολουθεί αυστηρούς κανόνες: γεύματα, τουαλέτα, μελέτη, όλα ακολουθούν ευλαβικά ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Ο πατέρας μεριμνά για την τροφή, τους προστατεύει από τους κινδύνους του έξω κόσμου και φροντίζει να έχουν πάντα τα παιδιά του μια μητέρα – όποιο κι αν είναι το κόστος.

Light of my Life 607 Φως στο Σκοτάδι

Αλλά μια μέρα η μητέρα καταφέρνει να αποδράσει. Και τότε ξεκινάει ο πραγματικόςεφιάλτης. Διότι πολλά δείχνουν ότι ο πατέρας θέλει πάση θυσία να πάρει πίσω αυτό πουτου ανήκει. Η αστυνομία μαζί με την οικογένεια της Λένας προσπαθούν απεγνωσμένανα ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ που δεν φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τι απ’όλα συμβαίνει πραγματικά και τι είναι προϊόν παράνοιας; Σταθερά στις λίστες των best seller εδώ και μήνες, το βιβλίο της Χάουσμαν έχει όπως ήταν λογικό ήδη πουλήσει τα κινηματογραφικά του δικαιώματα, οπότε διαβάστε το πριν το δείτε στο σινεμά.

Γνώση για όλους

the theory of everything 607 Η Θεωρία των Πάντων

Αν το «A Walk in the Woods» του Κεν Κουάπις με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Νικ Νόλτε, ή η τηλεοπτική σειρά «Notes from a Small Island», σας διασκέδασαν, αν τα ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτζογκ για τη μυστηριώδη και μαγευτική πλευρά του κόσμου μας και φιλμ που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με μια συναρπαστική αφήγηση όπως «Η Θεωρία των Πάντων» του Τζέιμς Μαρς, σας γοητεύουν πάντα, τότε θα ξέρετε ήδη τον Μπιλ Μπράισον, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα δύο πρώτα παραδείγματα σε αυτή τη μικρή λίστα. Και θα χαρείτε να μάθετε πως ένα ακόμα έργο του, το «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» κυκλοφορεί ήδη και στα ελληνικα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να βουτήξετε ξανά στον κόσμο τής με τον καλύτερο τρόπο εκλαϊκευμένης επιστήμης μέσα από τη δουλειά ενός από τους καλύτερους αφηγητές των ημερών μας.

μικρή ιστορία περί των πάντων 607

Στο κλασικό αυτό έργο, ο Μπιλ Μπράισον κατορθώνει τοφαινομενικά ακατόρθωτο: να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο,παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό καιδιασκεδαστικό τρόπο.

a walk in the woods 607 A Walk in the Woods

Με άφθονο χιούμορ αλλά και αξιοσημείωτη σαφήνεια, μαςπαρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντοςμέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις.

werner herzog 607 Βέρνερ Χέρτζογκ

Και αφού, χάρη στιςπαρομοιώσεις, τις ιστορικές και προσωπικές αναφορές, μας διαφωτίζει ακόμα και γιαδύσκολα θέματα της αστρονομίας, της φυσικής, της χημείας και των άλλων θετικώνεπιστημών, δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι, παρά τη ραγδαία επιστημονική εξέλιξη,είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Ποιος είπε ότι η γνώση δεν μπορεί να είναι απολαυστική; Οποιος κι αν το είπε, μάλλον δεν είχε διαβάσει ποτέ ένα βιβλίο του Μπιλ Μπράισον.