Industry

Η πτώχευση της Weinstein Co μπορεί να σημαίνει ότι και οι μηνύτριες δεν θ' αποζημιωθούν ποτέ

στα 10

Η πώληση της Weinstein Co. προέβλεπε αποζημιώσεις για τις ενάγουσες - η πτώχευση, φυσικά, απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Η πτώχευση της Weinstein Co μπορεί να σημαίνει ότι και οι μηνύτριες δεν θ' αποζημιωθούν ποτέ

Η χτεσινή είδηση αντιμετωπίστηκε με διαφόρων ειδών αντιδράσεις: Οπως ανακοίνωσαν οι New York Times και παρά τη σχετικά μακροχρόνια διαπραγμάτευση για την πώληση του στούντιο προς 500 εκ. δολάρια (ένα μνημειωδώς χαμηλό ποσό δεδομένου του καταλόγου της εταιρίας), η Weinstein Company ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, εκπρόσωπος του στούντιο δήλωσε: «Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά άδικο χτύπημα στους υπαλλήλους μας, τους πιστωτές μας και όσους θίγονται οικονομικά από αυτή την απόφαση, το συμβούλιο των μετόχων μας δεν είχε άλλη επιλογή.»

Διαβάστε ακόμη: H Weinstein Company κηρύσσει πτώχευση

Το ζήτημα, βέβαια, μ' αυτή την πτώχευση - ένα από τα πολλά που προκύπτουν - είναι ότι, όπως και στο ελληνικό δίκαιο, έτσι και στο αμερικανικό, την εκκαθάριση της εταιρίας ακολουθούν οι αποδόσεις των οφειλών με συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητες, με πρώτες τις τράπεζες-δανειστές. Ενώ στην πρόταση πώλησης της Weinstein Co. προβλεπόταν ένα ποσό 90 εκ. δολαρίων ως αποζημιώσεις στην ομαδική αγωγή των 80 γυναικών που μηνύουν για ανάρμοστη συμπεριφορά την εταιρία (και όχι μόνο, προσωπικά, τον Χάρβεϊ Γουάινστιν), εάν, φυσικά, κερδίσουν την αγωγή, τώρα το αίτημά τους θα καλυφθεί μόνο μετά από μια μεγάλη σειρά οφειλών κι εάν φτάσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η ηθική ικανοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα: