Buzz

Δείτε τη σπουδαστική μικρού μήκους ταινία του Τζορτζ Λούκας «Electronic Labyrinth THX 1138 4EB»

στα 10

Το σπουδαστικό φιλμάκι του σκηνοθέτη των «Star Wars» είναι αυτό που του έδωσε τη βάση για το ντεμπούτο του. Δείτε το ολόκληρο στο Flix και ακούστε τον Τζορτζ Λούκας να κατακεραυνώνει τα σύγχρονα κινηματογραφικά στούντιο για έλλειψη ταλέντου, γνώσης και φαντασίας.

Δείτε τη σπουδαστική μικρού μήκους ταινία του Τζορτζ Λούκας «Electronic Labyrinth THX 1138 4EB»

Είναι γνωστό ότι η παρέα των Λούκας - Σπίλμπεργκ- Κόπολα - Ντε Πάλμα - Σκορσέζε ήταν η πρώτη που βγήκε από τις διάσημες πλέον σχολές κινηματογράφου της δυτικής κι ανατολικής ακτής. Και μπορεί ο Σκορσέζε να ήταν πάντα πιστός νεοϋορκέζος (NYU), όμως ο Λούκας υπήρξε απόφοιτος του πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια (USC) κι εκεί η (επιστημονική) φαντασία του πρώτα πέταξε προς το διάστημα.

Ή, τουλάχιστον, προς ένα δυστοπικό μέλλον που οι κυβερνήσεις αναφέρονται στους ανθρώπους με serial numbers και τους κρατούν φυλακισμένους σε υπόγειες πόλεις και καλωδιωμένους να υπακούν εντολές κομπιούτερ και να καταγράφονται από κάμερες. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του το 1967, ο Λούκας κατέθεσε μία μικρού μήκους ταινία στο USC με τίτλο «Electronic Labyrinth THX 1138 4EB», το οποίο, ναι, θα αποτελούσε μετέπειτα τη βάση του σκηνοθετικού του ντεμπούτου με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντιβάλ «THX 1138» (1971).

To φιλμάκι γυρίστηκε σε ναυτική αμερικανική βάση, καθώς από το 1940 το USC συνεργαζόταν με το αμερικανικό ναυτικό (το οποίο πλήρωνε το φιλμ) με ανταλλαγές μαθητών, καθηγητών και προμήθειες μέσων διδασκαλίας. Οταν βραβεύτηκε στο εθνικό φεστιβάλ φοιτητικών ταινιών μικρού μήκους στο Lincoln Center, ένας από τους παρεβρισκόμενους ήταν ο μεγαλύτερος φαν και ζήτησε να γνωρίσει το σκηνοθέτη: το όνομά του ήταν Στίβεν Σπίλμπεργκ

607 George Lucas Electronic Labyrinth THX 1138 4EB

Λίγα χρόνια πριν, το «Electronic Labyrinth THX 1138 4EB» αποκαταστάθηκε ψηφιακά, καθώς κρίθηκε διατηρητέο από το αρχείο του αμερικανικού κράτους «ως πολύτιμη κινηματογραφική αναφορά για το μέλλον».

Δείτε το ολόκληρο και σε αντιπαράθεση με όσα δήλωσε ευθαρσώς ο Λούκας σε συνέντευξή του στο CBS πριν από λίγες μέρες για τα σημερινά άτολμα χολιγουντιανά στούντιο: «Κανείς δε θα με άφηνε σήμερα να γυρίσω μια ταινία που τεράστιοι σκύλοι πιλοτάρουν διαστημόπλοια. Τα στούντιο σήμερα δεν έχουν την παραμικρή φαντασία...»

.

.

Διαβάστε ακόμη: