Buzz

«Walesa. Man of Hope»: Ο Αντρέι Βάιντα συναντά τον Λεχ Βαλέσα

στα 10

H ιστορία ενός ανθρώπου που άλλαξε το πρόσωπο μιας ολόκληρης χώρας, μεταφέρεται στο σινεμά από τον σπουδαιότερο ίσως Πολωνό σκηνοθέτη.

«Walesa. Man of Hope»: Ο Αντρέι Βάιντα συναντά τον Λεχ Βαλέσα

Πως ένας εργάτης στα ναυπηγεία του Γκντασκ κατόρθωσε να μεταμορφωθεί σε έναν χαρισματικό ηγέτη ενός συνδικάτου, να πολεμήσει για τα δικαιώματα των εργατών, να αντισταθεί στην άτεγκτη σκληρότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας και τελικά να καταλήξει πρόεδρος της χώρας;

Ισως γιατί όπως λέει ο Αντρέι Βάιντα, δεν έχασε ποτέ την ελπίδα του και την πίστη ότι μόνο αν προσπαθείς θα μπορέσεις να φέρεις την αλλαγή. Και η πίστη του και το δικό του πάθος, ήταν αρκετά για να αφυπνίσουν την ελπίδα και την δίψα για ελευθερία ενός ολόκληρου λαού.

1

Η ιστορία του Λεχ Βαλέσα, που από το εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» έφτασε να κυβερνά την χώρα του, εξιστορείται από τον Βάιντα όχι σαν μια μεγαλειώδης, πολιτική ταινία, αλλά σαν μια ιδιωτική σχεδόν προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου.

1

Σύμφωνα με τον ίδιο το «Walesa. Man of Hope» μπορεί να καταγράφει μια συναρπαστική διαδρομή, αλλά το κάνει μέσα από το πρίσμα της οικογένειας του Βαλέσα, της αγάπης του για τη γυναίκα του Ντανούτα και τα παιδιά του, τα καθημερινά του προβλήματα και αγωνίες. Ομως ακόμη κι έτσι ο Βαλέσα υπήρξε ένας άνθρωπος που βρέθηκε στην αιχμή μιας μεγάλης αλλαγής, που έδωσε σχήμα στην ιστορία της σύγχρονης Πολωνίας και το φιλμ δοκιμάζει να συγκεράσει αυτές τις δύο πλευρές του σε ένα φιλμ που περισσότερο από την πορεία ενός ηγέτη, μιλά για την ζωή μιας οικογένειας που δεν ήταν προετοιμασμένη να ζήσει έναν βίο τόσο έντονο.

1

Σύμβολο, ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς του, αλλά όχι δίχως ελαττώματα και αδυναμίες, όχι χωρίς λάθη και πράγματα για τα οποία δέχτηκε έντονη κριτική, ο Βαλέσα υπήρξε μια προσωπικότητα που δεν άφησε αδιάφορο κανέναν. Η ταινία του Βάιντα φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορία του με μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ματιά κάνοντας όχι μια αγιογραφία, αλλά περισσότερο το πορτρέτο μιας εποχής μέσα από την ξεχωριστή ζωή ενός συνηθισμένου άντρα.

1

Το «Walesa. Man of Hope» ολοκληρώνει σύμφωνα με τον Βάιντα την τριλογία του για την πάλη του ανθρώπου απέναντι στην αδικία που ξεκίνησε με τον «Ανθρωπο από Μάρμαρο» και συνεχίστηκε με τον «Ανθρωπο από Ατσάλι» και είναι «μια ιστορία για μια εποχή όπου η πάλη ήταν φορέας αλλαγών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μια πάλη που έμαθε τους ανθρώπους να κοιτάζουν το μέλλον δίχως φόβο».

1