Buzz

H ιστορία μπορεί να είναι συναρπαστική. Δείτε πρώτοι το «Βαλέσα – Η δύναμη της ελπίδας»

στα 10

Ο Αντρέι Βάιντα αφηγείται την αληθινή ιστορία του Λεχ Βαλέσα σε ένα φιλμ που μπορείτε να δείτε πρώτοι εσείς.

Flix Team
H ιστορία μπορεί να είναι συναρπαστική. Δείτε πρώτοι το «Βαλέσα – Η δύναμη της ελπίδας»

«Δε θέλω, αλλά είμαι υποχρεωμένος», είχε πει με νόημα ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα -επαναλαμβάνοντας τη διάσημη φράση του Λεχ Βαλέσα όταν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας το 1990- καθώς ανακοίνωνε την βιογραφική ταινία για τη ζωή του ηγέτη.

Με αυτήν την ταινία, «Βαλέσα – Η δύναμη της ελπίδας», έπειτα από τις δυο προηγούμενες «Man of Marble» και «Μan of Iron», ο Βάιντα ολοκληρώνει την τριλογία του με θέμα τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στην αδικία.

H ιστορία του Βαλέσα δεν έχει τοπική διάσταση. Με τον καιρό, ενσωματώνεται στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής. Η ζωή ενός απλού ηλεκτρολόγου, ο οποίος μάχεται αρχικά για τα δικαιώματα των συναδέλφων του, μοιάζει σε πρώτη φάση ως τοπικό φαινόμενο έως ότου ο ίδιος ο Βαλέσα και εκατομμύρια συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του, έγιναν είδηση παγκοσμίως για αρκετά κρίσιμα χρόνια της δεκαετίας του 80’, και οδήγησαν στην κατάρρευση της τάξης του Σιδηρούντος Παραπετάσματος. Αυτή η ιστορική προοπτική, σε συνδυασμό με μια δυναμική ιστορία της καθημερινής ζωής στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, βοηθάει στο να κατανοήσουμε το φαινόμενο αυτών των μετασχηματισμών.

1

Ο ίδιος ο Αντρέι Βάιντα, ίσως ο μεγαλύτερος εν ζωή Πολωνός σκηνοθέτης, είχε σαν στόχο να απευθύνει την ταινία σε ένα νεαρότερο κοινό που ενδεχομένως να μην είχε ζήσει τα γεγονότα τότε από πρώτο χέρι και έχει πει σχετικά "Μερικές φορές θα πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία, μερικές φορές θα πρέπει να την υπερασπιστούμε. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν δικαιολογούμαστε να την αναπολούμε".

Ο Βάιντα και ο πρωταγωνιστής του Ρόμπερτ Βιεκίεβιτς, σκιαγραφούν το προφίλ του Βαλέσα, όχι μόνο μέσα από τα πολιτικά γεγονότα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, που συνέθεσαν τη δημόσια εικόνα του, αλλά περισσότερο εστιάζοντας σε έναν καθημερινό άνθρωπο και την αγάπη προς την οικογένειά του, ο οποίος, παρά το αγωνιστικό του φρόνημα και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, δεν ήταν από εκείνους που προετοιμάζονται από μικροί για μια θέση σε μια καρέκλα, όπως αυτή του προέδρου.

1

Η αφήγηση ξεκινάει από τα χρόνια που ο Βαλέσα δεν ήταν παρά ένας εργάτης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ο οποίος σταδιακά ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στην περίφημη «Αλληλεγγύη». Χαρισματικός καθώς ήταν εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα παθιασμένο αγωνιστή της αλλαγής, που αντιστάθηκε στο καθεστώς και ένωσε τη φωνή του με την κραυγή ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, η ταινία επικεντρώνεται στην ιδιωτική ζωή του Βαλέσα, αλλά τονίζει στο φόντο τα χρώματα μιας εποχής σε μετάβαση. Μιας εποχής ακριβώς στο μεταίχμιο των μεγάλων αλλαγών, που συμπαρέσυρε τους πιο τολμηρούς, αναδεικνύοντάς τους σε πρωταγωνιστές της ιστορίας της.

Προσπαθώντας να αποτυπώσει την εικόνα του ηγέτη ως ανθρώπου με ευαισθησίες αλλά και αδυναμίες, και άστοχες κρίσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες, ο Βάιντα επιθυμεί μια αντικειμενική κι όχι υμνητική ματιά σε μια πολιτική προσωπικότητα, που, όπως δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, ήταν γέννημα της εποχής της.

1

Πώς ήταν δυνατόν ένα μόνο άτομο να αλλάξει τον κόσμο τόσο δραματικά; Είναι ένα ερώτημα τόσο πολιτικό όσο και ψυχολογικό. Ο Βάιντα, εισχωρώντας στην ιδιωτική σφαίρα του Λεχ Βαλέσα -του ηγέτη του πολωνικού εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» - προσπαθεί να συλλάβει το φαινόμενο αυτής της απίστευτης μεταμόρφωσης: ένας απλός εργάτης εξελίσσεται σε έναν χαρισματικό ηγέτη. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Βαλέσα, καλλιεργεί έντονες συζητήσεις που διαρκούν μέχρι και σήμερα. Βοήθησε πράγματι εκατομμύρια ανθρώπους, απελευθερώνοντας τα καταπιεσμένα όνειρα της ελευθερίας, θέτοντας τις βάσεις για πολιτικές αλλαγές που ήταν πέρα από τη φαντασία όλων εκείνη την εποχή;

Η Νέα Ευρώπη έχει τις απαρχές της στο Γκντανσκ! Η ταινία «Βαλέσα - Η δύναμη της ελπίδας» είναι η ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Λεχ Βαλέσα . Η ταινία αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι που εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η γεμάτη συγκίνηση συνομιλία με μία από τις παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφους διαπερνά όλη την ταινία. Η Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο , αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με εκπληκτική πολιτική διαίσθηση.

1

Η πραγματική βιογραφική ιστορία αρχίζει το 1970: Ύστερα από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των εργαζομένων από τις κομμουνιστικές αρχές, ο Βαλέσα αναγκάζεται να υπογράψει υποχρεωτική συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας. Οι ακόλουθες σκηνές που δείχνουν την πορεία του ήρωα προς την πολιτική ωριμότητα διαπλέκονται και συνυφαίνονται με την οικογενειακή ζωή του. Η σχέση ανάμεσα στον Λεχ και την Ντανούτα , το γεμάτο από παιδιά σπιτικό τους και τα καθημερινά τους προβλήματα, είναι τόσο σημαντικά όσο και η πολιτική. Νόμιζαν ότι θα ζούσαν μια κανονική ζωή στο διαμέρισμά τους στο Γκντανσκ. Αντίθετα, βρέθηκαν στον πυρήνα των σημαντικότερων πολιτικών γεγονότων της εποχής τους, για τα οποία χρειάστηκε να πάρουν θέση. Πίσω από αυτόν τον ισχυρό άνδρα υπάρχει - όπως αποδεικνύεται- μια εξίσου ισχυρή γυναίκα, η γυναίκα του.

Μερικές φορές, η ελευθερία πρέπει να κατακτηθεί με αγώνα. Η πολιτική και η αγάπη, ο φόβος και η αίσθηση της ασφάλειας, η υποταγή και η θέληση για επανάσταση. Η ταινία, όπως ακριβώς και η ζωή του Λεχ Βαλέσα, είναι γεμάτη από αντιθέσεις και αυτά όλα πλέκουν μια συναρπαστική ιστορία.

1

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες από την Filmtrade και την Spentzos Film στις 24 Απριλίου, αλλά οι αναγνώστες του Flix μπορούν να δουν την ταινία πρώτοι την Δευτέρα 14 Απριλίου στις 20:30 στον Κινηματογράφο Αβάνα (Λ. Κηφισίας 234 & Λυκούργου 3). Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση για τις 25 διπλές προσκλήσεις κάντε share στο post του διαγωνσμού στο facebook. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με direct message το βράδυ της Κυριακής.

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ