Φεστιβάλ / Βραβεία

Κινηματογραφικό Εργαστήριο «Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες» στη Βωβούσα

στα 10

Οπως κάθε χρονο, ο Βασίλης Λουλές οργανώνει κινηματογραφικό εργαστήριο στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων - μια ολοκληρωμένη εμπειρία για επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σινεφίλ. Προλάβετε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Flix Team
Κινηματογραφικό Εργαστήριο «Φτιάχνοντας Ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες» στη Βωβούσα

Από το Σάββατο 13 μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ της Βωβούσας, το κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ επιστρέφει για μια εβδομάδα που θα σας κάνει... σκηνοθέτες. Σε ομαδικό πνεύμα και με φόντο ένα τοπίο που θα εμπνεύσει ιδέες, έναν τόπο γεμάτο ιστορίες και ντόπια «υλικά», θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση.

Διαβάστε αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου, βρείτε την αίτηση συμμετοχής και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Το θέμα του μικρού ντοκιμαντέρ επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η κινηματογράφηση γίνεται στο χωριό, στο ποτάμι, στα γύρω βουνά και δάση, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα.

Το εργαστήριο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας με πολύ κέφι, ζεστή παρέα και ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, βιώνεις τις διακοπές σου με έναν διαφορετικό τρόπο: δένεσαι με την ομάδα, με τον τόπο που σε φιλοξενεί, με τους ανθρώπους του και με την ιστορία τους. Και γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της δικής τους ιστορίας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και εθνογράφους, σε ψυχολόγους, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε παραμυθάδες και αφηγητές καθώς και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά, την έρευνα και την προφορική αφήγηση αλλά και όρεξη, υπομονή και περιέργεια. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το εργαστήριο αυτό ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα εργαστήρια του Βασίλη Λουλέ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Το εργαστήριο κινείται στο ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, το οποίο δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.

Λουλές

Λουλες

Στόχος είναι, τελειώνοντας το οκταήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία. Η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της, είναι ένας παράλληλος στόχος αυτού του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσ/νίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κλπ) αλλά και από τις περιοδείες του σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες - Πρακτικές πληροφορίες | Πού: Βωβούσα | Πότε: Σάββατο 13.07 – Σάββατο 20.07 | Συνολική διάρκεια: 50 ώρες | Τμήμα: 18 άτομα | Τιμή εργαστηρίου: €260 (Εκπτωτική τιμή για όσους είναι προπτυχιακοί φοιτητές ή έχουν ξανάρθει στο κιν/φικό εργαστήριο της Βωβούσας: €220 - Εκπτωτική τιμή για όσους έχουν κάρτα ανεργίας: €170) | Περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μεσημεριανό φαγητό από Σάββατο 13.07 μέχρι και Σάββατο 20.07, εκτός της Τρίτης 16.07 οπότε και διοργανώνεται το Mountain Day.

Διαβάστε αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου, βρείτε την αίτηση συμμετοχής και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ Βωβούσας.

Δείτε εδώ απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Δελτίον Ταυτότητος» που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του 2016: