Buzz

VHS εναντίον Κομμουνισμού: ο Τσακ Νόρις έριξε τον Τσαουσέσκου!

στα 10

Μία διερμηνέας παράνομων βιντεοκασετών από τη Δύση, μυστικές κινηματογραφικές βραδιές και κάπως έτσι... ο Τσακ Νόρις έριξε το απολυταρχικό καθεστώς της Ρουμανίας. Δείτε το βίντεο!

VHS εναντίον Κομμουνισμού: ο Τσακ Νόρις έριξε τον Τσαουσέσκου!

Στη δεκαετία του 80 και στις πιο σκοτεινές μέρες του απολυταρχικού καθεστώτος του Τσαουσέσκου, μία νεαρή διερμηνέας γίνεται άθελά της η «φωνή της ελευθερίας». Δούλευε στην κρατική τηλεόραση, αλλά τα βράδια έκανε κρυφά παράνομο dubbing εκατοντάδων βιντεοκασετών που ερχόντουσαν από τη Δύση και κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι στα σπίτια των εγκλωβισμένων στην προπαγανδιστική τους δίωρη (!) τηλεόραση την μέρα, Ρουμάνων πολιτών. «Δεν ξέραμε αν υπάρχει αυτή η γυναίκα. Ηταν απλά Η Φωνή. Η πιο διάσημη φωνή της Ρουμανίας μετά τον Τσαουσέσκου...»

Γνωρίστε την Ιλίνκα Καλαγκαρένου. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ - κάτι που σπούδασε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ στο Μάντσεστερ, με ειδίκευση στην Ανθρωπολογία της Εικόνας.

Το φιλμάκι που θα δείτε όπου η ίδια έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει, εξηγεί τη δράση της ως μεταφράστρια χολιγουντιανών ταινιών αλλά και b-movies, μία παράνομη δραστηριότητα που θα μπορούσε να της έχει κοστίσει τη ζωή. Από το «Flashdance» στον Τσακ Νόρις, κι από τον Σιλβέστερ Σταλόνε στον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς», ένας άλλος κόσμος, γεμάτος τζιν παντελόνια, ουρανοξύστες και Coca Colla, ανοιγόταν στα μάτια των Ρουμάνων θεατών.

Μην ξεχνάτε ότι ήταν οι εποχές που κανείς δεν είχε ιδέα για το πώς ζούσε ο κόσμος στη Δύση. «Δεν ξέραμε πώς μοιάζουν οι πισίνες, τα πιο ακριβά αυτοκίνητα. Ακόμα και τα μεγάλα γεύματα στον Τομ & Τζέρι κοβόντουσαν από την Επιτροπή Λογοκρισίας».

Η Καλαγκαρένου κατέληξε να μεταφράσει γύρω στις 3000 ταινίες. «Το έκανα πρώτα από όλα για να βλέπω εγώ η ίδια τις ταινίες...» ομολογεί σήμερα. «Να βλέπω τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από αυτές. Μου ράγιζε την καρδιά ότι δεν μπορούσα να ταξιδέψω. Μετά, χαιρόμουν ιδιαίτερα γιατί μπαίναμε στο μάτι του Καθεστώτος...»

Το βίντεο αυτό είναι ένα κομμάτι άποψης για την Op-Doc (Ντοκιμαντέρ Γνώμης) στήλη των New York Times - ανέβηκε μάλιστα όπως θα δείτε πριν από λίγες ώρες στο site του. Στην ουσία όμως αποτελεί μία μικρή γεύση, ένα υποτυπώδες trailer, ενός μεγαλύτερου ντοκιμαντέρ που η Καλαγκαρένου ετοιμάζει πάνω στο θέμα και θα έχει τίτλο «Chuck Norris vs. Communism»

Δείτε το:


Διαβάστε ακόμη: