Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2022 | Το «Lord of the Ants» του Τζιάνι Αμέλιο είναι μια συγκινητική πολιτική δήλωση από καρδιάς

στα 10

Κλασική στην φόρμα της, αλλά αναμφίβολα αποτελεσματική, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Αλντο Μπραϊμπάντι, που καταδικάστηκε στην Ιταλία του 60 για την σχέση του με έναν 23χρονο άντρα.

Βενετία 2022 | Το «Lord of the Ants» του Τζιάνι Αμέλιο είναι μια  συγκινητική πολιτική δήλωση από καρδιάς

Μπορεί στον Ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία να μην υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος στην ταινία, η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις δικαστικές αρχές της χώρας να επιβάλουν φυλάκιση 14 ετών στον Αλντο Μπραϊμπάντι, τον ήρωα της τελευταίας ταινίας του Τζιάνι Αμέλιο.

Το «έγκλημά» του, ήταν επισήμως αυτό της «plagia», της επιβολής της θέλησης του και της κλοπής της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου, εν προκειμένου ενός 23χρονου νεαρού, ο οποίος στην δίκη του βεβαίως θα κατέθετε ότι, όλες του οι πράξεις ήταν αποτέλεσμα της δικής του θέλησης και πήγαζαν από την αγάπη του για τον Αλντο. Οχι πως οποιαδήποτε κατάθεση θα έπαιζε κάποιο ρόλο σε μια δίκη στην οποία, το αποτέλεσμα έμοιαζε, βέβαιο πολυ πριν αυτή ξεκινήσει.

To 79o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στο Λίντο για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

lord of the ants

Ο βετεράνος Τζιανι Αμέλιο, ο οποίος, αποκάλυψε μόλις πριν μερικά χρόνια, ότι είναι gay, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος στην θέση του Μπραϊμπάντι, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Και μέσα από την ταινία του θέλει όχι μόνο να δικαιώσει τον ήρωά του, αλλά και να εκθέσει την υποκρισία και την μισαλλοδοξία που διέτρεχε την ιταλική κοινωνία της εποχής, ακόμη και στα πιο ριζοσπαστικά της κομμάτια.

lord of the ants

Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και την δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ είναι κλασικό στην φόρμα του, αλλά πολιτικό στο μήνυμά του, συγκινητικό και αποτελεσματικό. Μια ταινία που εκτός των άλλων αποκτά νόημα ως μια συγνώμη στους ήρωές της και στους αμέτρητους ανθρώπους σαν αυτούς που έζησαν τις ζωές τους στην καταπιεστική σκιά εποχών που δεν είχαν χώρο για όλους.

lord of the ants

To 79o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στο Λίντο για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.