Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2019: Ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα μιλάει στο Flix για την ντίβα Κατρίν Ντενέβ

στα 10

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης εξηγεί στο Flix γιατί η Γαλλίδα θρύλος είναι «μια όχι και τόσο καλομαθημένη» ντίβα.

Βενετία 2019: Ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα μιλάει στο Flix για την ντίβα Κατρίν Ντενέβ

Ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα μιλάει χαμηλόφωνα, μειλίχια και σχεδόν ψιθυριστά, με την ευγένεια και τη συστολή που χαρακτηρίζουν όχι μόνο το σινεμά του, αλλά και ολόκληρο τον ιαπωνικό λαό. Τα λόγια του, όμως, ξεδιπλώνουν κι αποκαλύπτουν σταδιακά τη σοφία ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη, που επικοινωνεί με κάθε έργο του τη δική του αλήθεια. Αυτή η τελευταία είναι, άλλωστε, ο τίτλος και το θέμα της νέας του ταινίας, της πρώτης εκτός ιαπωνικών συνόρων γαλλικής παραγωγής του, η οποία άνοιξε το 76ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Hirokazu Ο Χιροκάζου Κόρε-Εντα με την Κατρίν Ντενέβ, την Ζιλιέτ Μπινός και τον Ιθαν Χοκ στα γυρίσματα της «Αλήθειας»

Το Flix συνάντησε τον μεγάλο και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Ιάπωνα σκηνοθέτη στη Μόστρα λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της «Αλήθειας» και αυτό που ακολουθεί είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των όσων μοιράστηκε μαζί μας.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Αλήθεια» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες μέσα στο χειμώνα από τη Seven Films.

«Πριν ολοκληρωθεί η σεναριακή ιδέα για την ταινία, μου είχε προτείνει πάρα πολύ ευγενικά η Ζιλιέτ Μπινός αν ενδιαφερόμουν να γυρίσουμε μια ταινία μαζί. Αυτό συνέβη το 2011. Πέρασαν από το μυαλό μου πολλές ιδέες, το συζητούσαμε για καιρό και η αρχική πρόθεση ήταν να κάνουμε μια την ταινία στην Ιαπωνία. Αλλά μετά σκέφτηκα γιατί όχι μια ταινία στη Γαλλία, με Γάλλους συντελεστές. Αυτό έγινε το 2015, όταν παρουσίασα την πρόταση μου στη Ζιλιέτ και της πρότεινα η πρωταγωνίστρια να είναι μια εμβληματική και μυθική ηθοποιός αυτής της χώρας. Κάποια που θα μπορούσε να ενσωματώσει και να προσωποποιήσει την κινηματογραφική ιστορία της Γαλλίας. Από την αρχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την Κατρίν Ντενέβ. Με τη σύμπραξη της Ζιλιέτ, φυσικά, και την προσθήκη του Ιθαν Χοκ είχα από την αρχή τη βασική τριάδα που έλπιζα.»

Deneuve

Η Κατρίν είναι αναμφίβολα ντίβα, αλλά δε θα μπορούσα να πω ότι είναι καλομαθημένη, αυτό θα ήταν υπερβολικό κι αρνητικό. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι είναι πολύ ελεύθερο πνεύμα. Είναι πολύ διασκεδαστική στο γύρισμα, έβλεπα πώς φωτιζόταν το πρόσωπό της κάθε φορά που μια σκηνή πήγαινε καλά. Ολοι την κοιτούσαμε, ήμασταν προσηλωμένοι σ΄αυτή και στο πρόσωπό της. Ηταν το επίκεντρο της προσοχής, αλλά νομίζω πως έχει συνηθίσει σ΄αυτό.»

«Εκανα πολλές μακροσκελείς συνεντεύξεις με την Κατρίν, προκειμένου να γράψω το ρόλο της Φαμπιέν, την οποία υποδύεται. Τη ρωτούσα για τους πρώτους της ρόλους, τη σχέση της με την οικογένειά της. Και μετά της έκανα τις ίδιες ερωτήσεις που ρωτάει ο δημοσιογράφος τη Φαμπιέν στην αρχή της ταινίας. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο χαρακτήρα που άντλησα από αυτές τις συνομιλίες μου με την Κατρίν. Μου έκανε τόση εντύπωση μάλιστα η αρνητική απάντηση που μου έδωσε στην ερώτηση αν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγχρονη Γαλλίδα ηθοποιός που έχει «κληρονομήσει» το υποκριτικό της dna, που τη μετέφερα αυτούσια στην ταινία μου. Από την άλλη, όμως, ακόμα και η Κατρίν μου είπε ότι ο χαρακτήρας της Κατρίν είναι πολύ σκληρός και φρόντισε να κρατήσει μια απόσταση από αυτόν και να του δώσει μια πιο κωμική κι ανάλαφρη διάσταση.»

Το Flix βρίσκεται στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και θα σας μεταφέρει κάθε λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Hirokazu