Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2014: Βραβειο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ

στα 10

Με το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βραβεύθηκε το ντοκιμαντέρ «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, μια από τις καλύτερες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Flix Team
Βενετία 2014: Βραβειο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ
The Look of Silence

Η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε τα δικά της βραβεία για τις ταινίες του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και δικαιώνοντας τα προγνωστικά βράβευσε το «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, μια από τις καλύτερες ταινίες της φετινής διοργάνωσης και το ντοκιμαντέρ που έρχεται να ακολουθήσει τη θριαμβευτική πορεία (μέχρι τα Οσκαρ) του συγκλονιστικού «The Act of Killing».

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2014: Αυτές ήταν οι καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ

Στο «The Look of Silence», ο Οπενχαϊμερ ακολουθεί σιωπηλά ένα νέο άντρα στην Ινδονησία του σήμερα. Η μητέρα του είναι ηλικιωμένη (103 με 140 ισχυρίζεται η ίδια πονηρά), ο πατέρας του κατάκοιτος, τυφλός, αδύναμος. Ο αδελφός του δεν υπάρχει πια, έπεσε θύμα της σφαγής του ενός εκατομμυρίου «κομμουνιστών» που εξόντωσε το 1965, μέσα σ’ ένα μήνα, η πραξικοπηματική ομάδα που ανέλαβε την εξουσία της χώρας. Ο άντρας, με το πρόσχημα του οπτομετρητή, ή και χωρίς αυτό, συναντά με τη σειρά όλα τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τη σφαγή του αδελφού του, είτε έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του είτε «απλώς» έδωσαν εντολές. Η μέρα και ο τρόπος του φρικτού θανάτου του αναπαριστάται πολλές φορές μέσα στην ταινία, άλλοτε με τις χαμηλόφωνες προσευχές ενός συγκρατούμενού του που γλίτωσε και τώρα επισκέπτεται, διαλυμένος από τις μνήμες, τον τόπο του φονικού. Αλλοτε από τους «δήμιους» που περιγράφουν με λεπτομέρειες τη στρατηγική τους (πρέπει να πίνεις το αίμα των ανθρώπων που σκοτώνεις για να μην τρελαθείς, του κόψαμε το πέος και τον πετάξαμε στη θάλασσα αλλά επιβίωσε κι έτσι του κόψαμε το λαιμό), τελειώνοντας συχνά με αμυντική αμηχανία, «εσύ με ρώτησες, γι’ αυτό τα λέω…».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ.

No One's Child No One's Child

Το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τα παράλληλα προράμματα των τμημάτων «Orizzonti» και «Εβδομάδα Κριτικής» πήγε στο «No One' sChild, ντεμπούτο του Σέρβου Βουκ Ρσούμοβιτς, που κέρδισε και το βραβείο κοινού αλλά και το βραβείο σεναρίου στο τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής. Το «No One's Child» αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός παιδιού που βρέθηκε να ζει ανάμεσα στους λύκους στα βουνά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το 1980 και στάλθηκε στο Βελιγράδη σε μια προσπάθεια να εκπολιτιστεί.

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το δεκαήμερο που μας πέρασε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.