Buzz

Kαταπληκτικό! Δείτε πώς δύο 12χρονα αγόρια ξαναγύρισαν στα 80ς τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» shot-for-shot!

στα 10

Μία υπέροχη ιστορία ανδρικής φιλίας, ένα γράμμα αγάπης στον Ιντιάνα Τζόουνς, μία ταινία που πρόσφατα ανακάλυψε κι ο Σπίλμπεργκ. Θα μείνετε άφωνοι...

Kαταπληκτικό! Δείτε πώς δύο 12χρονα αγόρια ξαναγύρισαν στα 80ς τους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» shot-for-shot!

Το 1982, δυο κολλητοί 12χρονοι φίλοι, ο Ερικ Ζάλα κι ο Κρις Στρόμπολος (ναι, Ελληνας), αποφασίσουν να γυρίσουν ξανά και πιστά την αγαπημένη τους ταινία. Ο Ζάλα ανέλαβε τα χρέη σκηνοθέτη και πέρασε ένα καλοκαίρι σκιτσάροντας με λεπτομέρεια τα story boards, πλάνο πλάνο, σκηνή σκηνή. Ο Στρόμπολος σχεδίασε κι οργάνωσε όλη την παραγωγή - όπως επίσης έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιντιάνα.

Διαβάστε ακόμα: O Κρις Πρατ θα είναι ο νέος Ιντιάνα Τζόουνς;

Τα παιδιά είχαν φυσικά συγκεκριμένο χαρτζηλίκι για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες παραγωγής (κι όμως το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει), πολλά έγιναν από μνήμη (δεν υπήρχε Internet για να ανατρέχεις κάθε τρεις και λίγο, όταν το χρειαζόσουν) και μετέτρεψαν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε σπηλιές, τις αυλές τους σε ζούγκλες, έσκαψαν τρύπες στην άμμο για το λάκο με τα φίδια. Και μπορεί να έβαζαν τις ρόμπες των γιαγιάδων τους για να ντύσουν τους άραβες χαρακτήρες, αλλά ο Στρόμπολος φρόντισε να έχει το αυθεντικό μαστίγιο. Το μόνο που δεν είχαν το μπάτζετ να γυρίσουν: τη σκηνή του αεροπλάνου που ανατινάζεται στο τέλος (αρνήθηκαν να το γυρίσουν χρησιμοποιώντας μοντέλο-αεροπλάνο, το θεωρούσαν «γελοιότητα»).

Raiders of the Lost Ark 607 1

Τους πήρε 7 χρόνια - ήταν 12 χρονών, κατέληξαν 19. Ενα διάστημα που μεγάλωσαν, άλλαξε το σώμα τους, τσακώθηκαν (τρεις φορές και δεν μιλούσαν για καιρό). Ομως πάντα ο Ιντιάνα τους έφερνε κοντά: ξαναμίλησαν όταν βγήκε το «Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία», το είδαν μαζί και αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την ταινία τους.

Σήμερα, 45άρηδες πλέον, μάς αφηγούνται την ιστορία τους σ' ένα 11λεπτο βίντεο που έχει footage από την ταινία τους, την οποία όχι μόνο κατέληξε να δει κι ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ και να τους γράψει ένα γράμμα ότι θέλει να τους γνωρίσει, αλλά να τους ενέπνευσε να κάνουν, σήμερα, και κάτι ακόμα: να μαζέψουν χρήματα μέσω crowdfunding και να γυρίσουν τη σκηνή του αεροπλάνου. 30 χρόνια αργότερα. Πιστά.

Raiders of the Lost Ark 607 2

Το βίντεο είναι μέρος της σειράς «American Obsessions» του VICE, μία ιδέα που καταγράφει πώς η ποπ κουλτούρα έχει επηρεάσει την ενηλικίωση της αμερικανικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Ναι, είναι συναρπαστική η εμμονή δύο αγοριών με μία ταινία κι έναν κινηματογραφικό ήρωα. Εμείς όμως στεκόμαστε και σε κάτι ακόμα: ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η επιμέλειά τους: επαγγελματίες από πιτσιρικάδες. Μόνο τα storyboards να δει κανείς που έφτιαξε ένα 12χρονο, μένει άφωνος.

Γνωρίστε λοιπόν την ιστορία των Ζάλα και Στρόμπολος. Είναι ίσως το τέλειο βίντεο για να δει στο νοσοκομείο ο Χάρισον Φορντ και να χαμογελάσει στωικά. Ιντιάνα Τζόουνς, είσαι ένας μικρός θεός στη συλλογική μας κινηματογραφική καρδιά.

.

Διαβάστε ακόμα: