Industry

Είναι «Ανωτέρα Βία»... να δείτε αυτήν την ταινία

στα 10

Μια χιονοστιβάδα σ' ένα χειμερινό resort φέρνει... χιονοστιβάδα ανατροπών σ' ένα ως τότε αρμονικό ζευγάρι. Δείτε πρώτοι το βραβευμένο «Ανωτέρα Βία» του Ρούμπεν Οστλουντ και δε θα ξανακοιτάξετε ποτέ με τον ίδιο τρόπο τον άντρα απέναντί σας.

Flix Team
Είναι «Ανωτέρα Βία»... να δείτε αυτήν την ταινία

Ο καθένας για τον εαυτό του, παντού και πάντα; Η «Ανωτέρα Βία» του Σουηδού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ρούμπεν Οστλουντ («Play», «Involuntary»), είναι μια μαύρη κωμωδία που ανατέμνει με καυστικό χιούμορ τον ρόλο των ανδρών στη σύγχρονη κοινωνία και την τάση τους να είναι προστάτες… κυρώις του εαυτού τους. Εμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ταινίας αποτέλεσε μία έρευνα που κατέδειξε πως το ποσοστό των ανδρών που επιβιώνουν σε περιπτώσεις πολυπληθών ατυχημάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών, με μόνη εξαίρεση τον Τιτανικό - και αυτό επειδή ο καπετάνιος είχε δώσει εντολή να πυροβολούν όσους άντρες επιχειρούν να μπουν στις σωστικές λέμβους πριν τα γυναικόπαιδα. Πώς λειτουργεί το ένστικτο της επιβίωσης σε άντρες και γυναίκες; Ποιες είναι οι παράπλευρες απώλειες σε περίπτωση επιβίωσης; Πόσο παραπλανητική είναι η εικόνα που έχουμε για το ισχυρό φύλο; Είναι μήπως ισχυρό γιατί φροντίζει πάντα να επιβιώνει;

turist 607

Στην ταινία «Ανωτέρα Βία» («Turist» / «Force Majeure»), μία οικογένεια Σουηδών πηγαίνει στις γαλλικές Αλπεις για σκι. Ο ήλιος λάμπει και οι πλαγιές είναι πανέμορφες. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε ένα εστιατόριο που κρέμεται από μία πλαγιά, μια χιονοστιβάδα φέρνει τα πάνω κάτω. Τα φαγητά πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η Εμπα ζητάει τη βοήθεια του Τόμας, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά τους. Ο Τόμας όμως τρέχει για να σωθεί. Η καταστροφή τελικά δεν επήλθε και μετά την αναστάτωση επικρατεί αμηχανία. Η οικογενειακή ισορροπία έχει διαταραχθεί πλήρως. Η αναπάντεχη αντίδραση του Τόμας προκαλεί την επαναξιολόγηση των ρόλων και του οικογενειακού κατεστημένου. Ο γάμος της Εμπα και του Τόμας κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο Τόμας προσπαθεί να επανακτήσει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας.

turist 607

Η πρωτότυπη κινηματογράφηση, το αιχμηρό σενάριο, οι καταλυτικοί διάλογοι που ξεγυμνώνουν σταδιακά τα στερεότυπα, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η στιλιστική αρτιότητα εξασφάλισαν στην ταινία το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Τώρα η ταινία βρίσκεται υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά και στις 9 ταινίες, εκπροσωπώντας τη Σουηδία, που διεκδικούν μια θέση στην οσκαρική πεντάδα στην ίδια κατηγορία. Ο Ρούμπεν Οστλουντ εξηγεί απολαυστικά τις προθέσεις του: «Κατέληξα στην ιδέα ενός υπαρξιακού δράματος σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, κάτι που μου είναι πολύ ελκυστικό. Οι διακοπές σε χιονοδρομικά δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας. Το χιονοδρομικό όπου γυρίστηκε η ταινία, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά, χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 για να φιλοξενεί μεσοαστικές οικογένειες με την -καμία φορά- εργαζόμενη μητέρα, τον πατέρα-στέλεχος επιχείρησης και τα δύο παιδιά. Ο πατέρας υποτίθεται ότι συμμετέχει και ότι η μητέρα έχει χρόνο να κάνει κάτι πέρα από το να μαγειρεύει, για παράδειγμα να κάνει σκι με την οικογένειά της, ή να χαλαρώσει. Τα χιονοδρομικά πρέπει να είναι άνετα, σαν σε διαφήμιση: η γυναίκα χαλαρώνει, ο σύζυγος παίζει με τα παιδιά. Οι διακοπές είναι ο χρόνος που ο δυτικός μεσοαστός πατέρας αναπληρώνει την απουσία του. Μπορεί να αφοσιωθεί στα παιδιά του και να τα φροντίσει. Αλλά στην ταινία ο Πολιτισμένος Αντρας έρχεται αντιμέτωπος με τη Φύση. Οι χαρακτήρες ζουν το δράμα τους και ο πατέρας, ο Τόμας, πρέπει να αντιμετωπίσει την άγρια πλευρά του, γιατί το ένστικτο του τον οδηγεί να σώσει τον εαυτό του και να εγκαταλείψει τα παιδιά του και τη γυναίκα του. Πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι και αυτός υπόκειται στις δυνάμεις της Φύσης και ότι απέτυχε να καλύψει τη βασική ανθρώπινη παρόρμηση, το ένστικτο της επιβίωσης.»

turist 607

Νιώθετε την «Ανωτέρα Βία» να δείτε πρώτοι την ταινία του Ρούμπεν Οσλουντ; Το Flix και η Feelgood χαρίζουν από μια διπλή πρόσκληση σε τυχερούς αναγνώστες μας για την avant premiere της ταινίας, την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο Ελλη, στις 20.00 (ώρα προσέλευσης 19.30). Για να διεκδικήσετε μια από τις διπλές προσκλήσεις για την προβολή, μπείτε στην επίσημη σελίδα μας στο facebook, κάντε share και like ή comment στο post. Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι και την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν τη Δευτέρα με direct message.

Η ταινία «Ανωτέρα Βία» θα βγει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου, από τη Feelgood. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.