Buzz

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο γιορτάζει την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

στα 10

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο πρώτος Πρόεδρος των Η.Π.Α.που καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει λόγους να γιορτάζει...

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο γιορτάζει την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον και επίσημα ο πρώτος πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο για 34 ποινικά κακουργήματα.

Δωδεκαμελές σώμα ενόρκων έκρινε την Πέμπτη 30 Μαΐου τον Τραμπ ένοχο για παραποίηση εγγράφων που στόχευε στο να καλύψει πληρωμή για να αποσιωπηθεί πορνοστάρ, η οποία επρόκειτο να αποκαλύψει μεταξύ τους σεξουαλική σχέση πριν από τις εκλογές του 2016. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι διέπραξε αδίκημα και αναμένεται να ασκήσει έφεση, ενώ συνέχισε τις επιθέσεις του στο διαδίκτυο μετά την ετυμηγορία.

Ανενόχλητος επίσης μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, δημόσιος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και πολλά χρόνια - ήδη πριν από την πρώτη του θητεία ως Προέδρου των Η.Π.Α. - γιόρτασε την απόφαση, όταν ρωτήθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του «Ezra».

«Νομίζω πως αποδόθηκε δικαιοσύνη. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας, οπότε θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός. Νομίζω όμως ότι θα επηρεάσει την προεκλογική του εκστρατεία. Δεν θέλω να μιλάω. Αλλά είμαι τόσο αναστατωμένος. Πρέπει να πω κάτι. Αυτή είναι η χώρα μου. Και αυτός ο τύπος θέλει να την καταστρέψει. Τελεία. Είναι τρελός.

«Ο κόσμος έχει βαρεθεί, θα αντισταθούν. Σε αυτή τη χώρα είμαστε διαφορετικοί.»

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είχε μιλήσει σε ένα συνέδριο των Δημοκρατικών: «Το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί, για οτιδήποτε, τον κάνει ένοχο και αυτό το ξέρουμε όλοι. Δεν έχω δει ποτέ έναν τύπο να τη γλιτώνει σε τόσες πολλές περιπτώσεις. Ολοι το ξέρουμε αυτό.»